Asuntomessut

Asuntomessujen oheiskohteet Lohjalla: Tytyrin kaivoselämys sekä Kisakallion liikuntaelämykset ja villat

Jaa

Asuntomessukävijän kokemus laajenee oheiskohteiden ansiosta elämykselliseen tilataiteeseen entisessä kaivoksessa sekä liikunnalliseen vapaa-ajan harrastamiseen ja asumiseen.

Jenni Tieahon hirvenpää
Jenni Tieahon hirvenpää

Lohjalla heinä-elokuussa 2021 järjestettävät Asuntomessut ovat enemmän kuin Hiidensalmen asuntoalue Lohjanjärven rannalla.

Asuntomessujen oheiskohteet, Tytyrin Elämyskaivos ja Kisakallion urheiluopisto laajentavat hienolla tavalla asuntomessuvieraiden kokemusta Lohjasta ja sen palvelutarjonnasta.

Tytyrin Elämyskaivoksessa kaksi uutta tilataideteosta

Muutaman sadan metrin päässä Asuntomessualueesta sijaitseva Tytyrin kaivosalue on ainutlaatuinen taidenäyttelyiden, Koneen hissilaboratorion ja yhä toimivan Nordkalkin kalkkikaivoksen muodostama kokonaisuus.

“Tytyrin Elämyskaivos tuo messukävijöille uniikin kaivos- ja taidekokemuksen ohella myös ymmärryksen alueen hienosta historiasta”, Lohjan matkailupäällikkö Minna Ermala sanoo.

Tytyrin Elämyskaivokseen rakentuu kesäksi 2021 kaksi uutta tilataideteosta. Taideteokset ovat kerroksessa -110 eli noin 80 metrin syvyydessä.

Teoksiin pääsee tutustumaan opastettujen kierrosten tai Tytyri-Salissa pidettävien tilaisuuksien yhteydessä. Molemmat installaatiot on suunniteltu aikavälille 1.5.-30.10.2021.

Poran Terä on neliosainen teos, joka koostuu seuraavista elementeistä:

Teoksessa on Timo Kalevan luoma kolmiulotteinen, monivärinen, noin 4 metriä pitkä surrealistista poranterän kärkeä muistuttava taideteos. Sitä täydentää Keimo Valkosen uv-valossa hehkuvista langoista rakennettu 8 metriä pitkä spiraalinen tilataideteos.

Näyttelyn alkupäähän tulee Juuso Joutsion luoma 8 metrin mittainen, tunnelin lattiasta kattoon ylettyvä valopylväikkö. Teoksen täydentää Markku Toikkasen säveltämä äänimaisema, jonka perustana on kaivoksen herättämät mielikuvat ja tunnelmat.

Toinen teos, audiovisuaalinen Ikimetsä maan alisen vie messuvieraan kalevalaiseen luontokokemukseen. Teos koostuu äänitaiteilija Mikko H. Haapojan ja kansanmuusikko Ulla Hillebrandtin äänimaisemista sekä kaivoksen pumppuhuoneen kalliopintaan projisoitavista Jenni Tieahon ympäristötaiteellisista veistoksista. Tiimin täydentää valotaiteilija Pekka Järvilehto.

Näiden kahden tilataideteoksen lisäksi kaivoksessa ovat vakituiset Kiven Elämää- historianäyttely ja kaivostoimintaa esittelevä näyttely.

Kisakallio kehittää vapaa-ajan asumista

Voimistelun ja koripallon keskuksena tunnettu Kisakallio on yksi maan perinteikkäimmistä urheiluopistoista. Urheiluopiston uusin kehityssuunta on vapaa-ajan asuminen.

Kisakallion alueelle on jo nyt rakennettu 11 villamuotoista loma-asuntoa. Alueen kaava mahdollistaa tulevina vuosina useiden kymmenien uusien loma-asuntojen rakentamisen.

“Toivomme ihmisten löytävän Kisakallion modernina liikunnallisen vapaa-ajanvieton paikkana. Ylivoimainen etumme on, että olemme pääkaupunkiseudulta vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä”, toimitusjohtaja Petri Tarkkanen sanoo.

Myös messuvieraat pääsevät nauttimaan palveluista, joita Kisakallio kehittää vapaa-ajan asukkaille.

Hyvä esimerkki on Maikkalanselän rannassa oleva vanha venevaja, joka on kunnostettu rantaravintolaksi. Vieraille on tarjolla myös ulkoilmaelämään sopivaa terveellistä outdoor-ruokaa, kuten loimutettua kalaa.

“Messuvierailun yhteydessä meillä pääsee melomaan, kirkkoveneilemään, vaeltamaan tai vaikka fat bike -retkelle”, Tarkkanen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petri Tarkkanen, toimitusjohtaja, Kisakallion urheiluopisto, +358 40 8437300, petri.tarkkanen@kisakallio.fi

Minna Ermala, matkailupäällikkö, Lohjan kaupunki/Tytyrin Elämyskaivos, +358 44 374 1218, minna.ermala@lohja.fi

Kuvat

Jenni Tieahon hirvenpää
Jenni Tieahon hirvenpää
Lataa
Jenni Tieahon jakkara
Jenni Tieahon jakkara
Lataa
Jenni Tieahon tuuliajolla
Jenni Tieahon tuuliajolla
Lataa
Jenni Tieahon Väinämöinen
Jenni Tieahon Väinämöinen
Lataa
Hissi Tytyrin Elämyskaivokseen
Hissi Tytyrin Elämyskaivokseen
Lataa
Kisakallion vapaa-ajan asumisen tyyliä: havainnekuva Villa Maisemasta.
Kisakallion vapaa-ajan asumisen tyyliä: havainnekuva Villa Maisemasta.
Lataa
Kisakallion vapaa-ajan asumisen tyyliä: havainnekuva Villa Maisemasta.
Kisakallion vapaa-ajan asumisen tyyliä: havainnekuva Villa Maisemasta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Asuntomessut
Asuntomessut
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

020 743 7700http://www.asuntomessut.fi

Osuuskunta Suomen Asuntomessut on suomalaisen asumisen suunnannäyttäjä, joka järjestää vuosittain kesän kohokohtiin lukeutuvat Asuntomessut.

Asuntomessuilla esitellään toimiviksi ja kestäviksi koettuja ratkaisuja sekä esimerkkejä rakentamiseen ja asumiseen liittyvien uusimpien tutkimusten soveltamisesta käytäntöön.

Asuntomessuja on järjestetty vuodesta 1970 lähtien.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asuntomessut

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme