Asuntomessut

Asuntomessut rakentamisen laadun kehittämisalustana

Jaa

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat määrittävät yhdessä rakentajien ja rakennuttajien kanssa kohteiden laatupisteet Asuntomessualueella Naantalissa. Monivaiheisen projektin ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan ennen kaikkea laatupisteiden määrittämiseen liittyvien kysymysten ymmärrettävyyttä.

Asuntomessuilla Naantalissa 15.7.–14.8. nähdään 35 erilaista kohdetta.
Asuntomessuilla Naantalissa 15.7.–14.8. nähdään 35 erilaista kohdetta.

Pientalon laatua ja laadunvarmistamista voidaan määritellä ja seurata useilla eri menetelmillä. Eri menetelmistä huolimatta laatuvirheiltä ei voida kokonaan välttyä. Nyt Naantalissa käynnissä olevan hankkeen tavoitteena on tutkia laadun konkreettista toteutumista Naantalin Asuntomessukohteissa. Hankkeessa hyödynnetään Oulun kaupungin rakennusvalvonnan laatimaa pientalonlaatu.fi-sovellusta.

Tässä työkalussa pientalon laadun arviointi perustuu sekä teknisen että asuttavuuden laadun arviointiin. Etukäteen määriteltyjen laatutekijöiden perusteella rakennuttaja tai asukas voi pisteyttää sekä talon teknisen että asuttavuuden laadun vastaamalla yksinkertaisiin monivalinta-kysymyksiin.

Tutkimus toteutetaan Turun ammattikorkeakoulun rakennetun ympäristön tutkimusryhmän toimesta ja siihen osallistuu tutkijoiden ja opetushenkilöstön lisäksi myös 1.–4. vuosikurssin opiskelijat. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa opiskelijat avustavat rakennuttajia kyselyn täyttämisessä.

”Tämän jälkeen laadimme yksinkertaisen kyselyn rakennuttajille tutkimaan sitä, olivatko kyselyn kysymykset riittävän selkeitä”, kertoo hankkeesta vastaava lehtori Tapio Keiramo Turun ammattikorkeakoulusta.  

Mikäli hanke saa lisärahoitusta, voidaan selvittää suunnitellun laadun avuksi kehitetyn ohjelmiston (pientalolaatu.fi) toimivuus laatumittarina ja sen korrelointi toteutuneeseen laatuun rakentamisvaiheessa sekä rakennusten käytön aikana. Kun kohde on valmis ja siinä asutaan päästään toteamaan tavoitellun laadun toteutuminen ja voidaan verrata tulosta suunniteltuun. Ideaalitilanteessa seurataan noin viiden vuoden ajan kohteen laatuun liittyviä pisteitä ja arvioidaan toteutuneen laadun korrelaatiota saatuihin tavoitearvoihin. 

”Asuntomessut esittelee tyypillisesti hyvin monimuotoista rakentamista ja siksi se sopii alustana monenlaisiin hankkeisiin. Olemme mielellämme mukana mahdollistamassa rakentamisen laadun mittaamisen työkalujen kehittämistä entistä paremmaksi”, toteaa operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää Asuntomessuilta. 

Asuntomessut Naantalin Lounatuulessa järjestetään 15.7. –14.8.2022. Esillä on 35 kohdetta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Asuntomessuilla Naantalissa 15.7.–14.8. nähdään 35 erilaista kohdetta.
Asuntomessuilla Naantalissa 15.7.–14.8. nähdään 35 erilaista kohdetta.
Lataa
Asuntomessualueen talot on rakennettu luuontoa kunnioittaen ja säästäen.
Asuntomessualueen talot on rakennettu luuontoa kunnioittaen ja säästäen.
Lataa
Asuntomessualueella Naantalissa talot sulautuvat maisemaan.
Asuntomessualueella Naantalissa talot sulautuvat maisemaan.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Asuntomessut
Asuntomessut
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

020 743 7700http://www.asuntomessut.fi

Osuuskunta Suomen Asuntomessut on suomalaisen asumisen suunnannäyttäjä, joka järjestää vuosittain kesän kohokohtiin lukeutuvat Asuntomessut.

Asuntomessuilla esitellään toimiviksi ja kestäviksi koettuja ratkaisuja sekä esimerkkejä rakentamiseen ja asumiseen liittyvien uusimpien tutkimusten soveltamisesta käytäntöön.

Asuntomessuja on järjestetty vuodesta 1970 lähtien.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asuntomessut

Asuntomessujen oheiskohteet Naantalissa: A-energialuokan kerrostalo ja hirsinen kyläkoulu19.5.2022 06:00:00 EEST | Tiedote

Kesän Asuntomessujen virallinen oheiskohde, Tuulensuunkatu 27, on Naantalin keskustaan rakentunut puupintainen asumisoikeuskerrostalo, joka sai ensimmäiset asukkaansa jo toukokuun alussa. Toinen oheiskohde, Velkuan hirsinen kyläkoulu, sijaitsee lossimatkan päässä Palvan saaressa ja on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta auki kesällä vain etukäteisvarauksella ryhmille.

Asuntomessualueelle Naantaliin nousee Suomen ensimmäinen saunarivitalo12.4.2022 06:00:00 EEST | Tiedote

Lounatuulen Asuntomessujen ranta-alue Naantalissa saa Suomen ensimmäisen saunarivitalon. Neljästä piensaunasta koostuvalle rivitalolla tulee oma uintilaituri. Talviaikaan alueella voi harrastaa myös avantouintia, sillä yksi saunoista jää yleisesti varattavaan käyttöön. Toisista saunoista voi halutessaan hankkia itselleen joko osakkuuden ja sitä kautta oikeuden esimerkiksi viikoittaiseen saunavuoroon tai sitten voi hankkia omistusoikeuden koko saunaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme