Suomen Vuokranantajat ry

Asuntonäytöt ja huoltokäynnit vaativat erityistä tarkkuutta ja joustavuutta korona-aikana

Jaa

Korona-ajan sairastumiset ja karanteenit vaikuttavat myös asuntonäyttöihin ja huoltokäynteihin. Vuokralaiset haluavat turvata asumisrauhan ja vuokranantajat oikeuden valvoa omistamaansa huoneistoa. Vuokralaiset ry ja Suomen vuokranantajat ry muistuttaa korona-ajan vaativan joustavuutta ja ymmärrystä kaikilta.

Yhteiskuntaa koetteleva korona hankaloittaa arkea myös asumisessa. Vuokralaiset ry:n neuvonnassa on tullut vastaan tapauksia, joissa erityisesti vuokra-asunnossa käyminen korona-aikana on aiheuttanut kitkaa vuokranantajan ja vuokralaisen välillä.

- Korona leviää nyt kulovalkean tavoin. Asukkaalla on oikeus olla päästämättä vuokranantajaa asuntoon, mikäli on sairastunut koronaan. Poikkeuksena tähän ovat kiireelliset tapaukset, kuten vesivahingot, jolloin käynti tulisi järjestää tavalla tai toisella, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo.

- Vuokranantajan kannattaa huolellisesti arvioida, onko huoneistossa käynti välttämätön vai voiko sitä siirtää myöhemmäksi. Esimerkiksi vesivahingon tai muun vahingon sattuessa asuntoon voidaan joutua tulemaan nopeallakin aikataululla. Sen sijaan mahdolliset asuntonäytöt kannattaa siirtää karanteenin päättymisen jälkeiseen ajankohtaan tai hyödyntää asunnon esittelemisessä esimerkiksi videokuvaa, muistuttaa Suomen Vuokranantajat ry:n Sanna Hughes.

Sekä Vuokralaiset että Vuokranantajat korostavat, että asunnon akuutit, asumisturvallisuutta heikentävät viat täytyy päästä korjaamaan mahdollisimman nopeasti. Tällöin on tärkeää, että asukas eristäytyy eri tilaan asunnossa ja asuntoon menijä suojautuu huolellisesti suojavarustein ja maskein.

Muissa tapauksissa asuntoon pääsy voi yleensä odottaa aikaa, jonka asukas ja vuokranantaja sopivat keskenään. Kyse on sekä siitä, kokeeko asukas asumisensa turvalliseksi, että keskinäisen luottamuksen rakentamisesta.

- Sairastamisrauhan antaminen asukkaalle lisää asumisen turvallisuuden tunnetta ja kasvattaa luottamusta vuokranantajaan. Hyvä vuokrasuhde perustuu aina sopimuksen lisäksi keskinäiseen luottamukseen. Asukkaan ilmoituksen sairastumisesta voi nähdä myös vastuullisena toimintana taudin leviämisen ehkäisemiseksi, korostaa Viita.

Viita kertoo, että joissain tapauksissa vuokranantaja ei ole luottanut asukkaan antamaan ilmoitukseen koronasairaudesta.

- Vuokranantajan kannattaa lähtökohtaisesti olettaa, että asukkaan ilmoitus koronaan sairastumisesta pitää paikkaansa. Toisaalta asukas ei luonnollisesti saa käyttää sairastumista perusteena käynnin estämiseen, mikäli ei ole sairas.

- Joustavuus ja molemminpuolinen pyrkimys ymmärtää toisen tilannetta auttaa pitkälle. Korona-aikana joustavuutta ja empatiaa tarvitaan vielä normaaliolojakin enemmän, Hughes sanoo.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Anne Viita, Vuokralaiset ry
anne.viita@vuokralaiset.fi tai p. 050 5883 483

Toiminnanjohtaja Sanna Hughes, Suomen Vuokranantajat ry
sanna.hughes@vuokranantajat.fi tai p. 0400 440 903

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 27 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantaja-barometri: Korot, kulut ja Ukrainan sota tuottavat huolta vuokranantajille28.4.2022 13:10:42 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan, vuokrien lasku sekä arviot korkojen ja hoitokulujen noususta näkyvät kevään Vuokranantaja-barometrin vastauksissa. Kiinnostus uuden sijoitusasunnon ostoon on laskenut ja aiempaa useampi harkitsee asunnon myyntiä. Vastaajien arviot oman kaupungin vuokra-asuntomarkkinoiden kehityksestä ovat heikentyneet viime syksyn barometrista. Vahvin luotto positiiviseen kehitykseen on Tampereella.

Suomen Vuokranantajat tyytyväinen esitykseen kotitalouksien velkaantumisen hillinnän keinoista - “Suunnitelmat verotuksen kiristämiseksi kannattaa nyt haudata”11.2.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Suomen Vuokranantajat on pääsääntöisesti tyytyväinen hallituksen esitykseen kotitalouksien velkaantumisen hillitsemiseksi. Lakiluonnoksessa esitetään taloyhtiölainojen rajaamista 60 prosenttiin asunnon myyntihinnasta ja enimmäismaksuajaksi 30 vuotta. Tämän lisäksi ensimmäisen viiden vuoden aikana taloyhtiölainoissa ei saisi olla lyhennysvapaita. Aiemmin kaavailtua tulosidonnaista velkakattoa ei ole mukana lakiesityksessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme