Suomen Vuokranantajat ry

Asuntosijoittaja – näin voit saada kukkarosi kiittämään osallistumalla yhtiökokoukseen

Jaa

Energiakustannukset ovat nousussa ja paine hoitovastikkeen nostamiseen samalla kasvaa. Yksittäinenkin osakkeenomistaja voi vaikuttaa taloyhtiön talouteen osallistumalla kevään yhtiökokoukseen.

Selvitä, mihin taloyhtiön rahat käytetään

Tilinpäätöksen tuotto- ja kuluerät kertovassa tuloslaskelmassa kannattaa keskittyä suuriin kulueriin sekä merkittäviin poikkeamiin edellisvuodesta. Jos vaikkapa korjauksiin on mennyt selvästi enemmän rahaa kuin aiempana vuonna, kannattaa osakkaan pyytää lakisääteisen kyselyoikeutensa nojalla vastausta siihen, onko sen syynä esimerkiksi taloyhtiössä yleistyneet vesivahingot ja tulisiko putkiremonttia aikaistaa.

Hallituksen toimintakertomuksesta tulisi jokaisen saada käsitys siitä, mitä tilikaudella ja sen päättymisen jälkeen on tapahtunut – ja miltä taloyhtiön tulevaisuus näyttää.

Varmista taloyhtiön maksuvalmius

Vastikerahoituslaskelmasta näkee, onko vastikkeita kerätty riittävästi suhteessa katettaviin menoihin. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää noin kahden kuukauden hoitovastikeylijäämää, jota voidaan käyttää tarvittaessa yllättäviin hoitomenoihin.

Budjettina tilikaudelle toimii puolestaan vahvistettava talousarvio. Talousarviosta kannattaa tarkastaa, kuinka taloyhtiössä on varauduttu esimerkiksi sähkön ja lämmön kustannusten nousuun. Jos vastaavasti vastiketta suunnitellaan korotettavaksi, myös sen tulisi näkyä talousarvioissa.

Ota kulut kuriin hallitustyöskentelyllä

Parhaiten taloyhtiön talouteen pääsee vaikuttamaan hallituksessa. Aktiivinen hallitus kilpailuttaa säännöllisesti taloyhtiön sopimukset, kuten huolto- ja siivouspalvelut. Ylimääräisiä kuluja voi karsia myös optimoimalla esimerkiksi jätehuollon tiheyttä sekä erilaisten jäteastioiden tyyppiä ja määrää.

Pienetkin teot, kuten yksittäisen tiedotteen lähettäminen voi tuoda suuria säästöjä. Kymmenien – ellei satojen tuhansien eurojen vesivahingolta, voi olla mahdollista välttyä muistuttamalla asukkaita lattiakaivojen puhdistamisesta. Tarkastuskierros huoneistoissa voi taas paljastaa liian kuumana hehkuvan patterin tai vettä vuotavan wc-istuimen, joiden korjaaminen saattaa vuositasolla säästää jopa tuhansia euroja.

Myös mahdollisuuksia kasvattaa taloyhtiön tuottoja kannattaa nyt tutkia ennakkoluulottomasti. Näin kevätsesongin aikaan esimerkiksi vapaat taloyhtiön moottoripyöräpaikat voi olla järkevää vuokrata viime kädessä ulkopuolisille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 27 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantaja-barometri: Korot, kulut ja Ukrainan sota tuottavat huolta vuokranantajille28.4.2022 13:10:42 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan, vuokrien lasku sekä arviot korkojen ja hoitokulujen noususta näkyvät kevään Vuokranantaja-barometrin vastauksissa. Kiinnostus uuden sijoitusasunnon ostoon on laskenut ja aiempaa useampi harkitsee asunnon myyntiä. Vastaajien arviot oman kaupungin vuokra-asuntomarkkinoiden kehityksestä ovat heikentyneet viime syksyn barometrista. Vahvin luotto positiiviseen kehitykseen on Tampereella.

Suomen Vuokranantajat tyytyväinen esitykseen kotitalouksien velkaantumisen hillinnän keinoista - “Suunnitelmat verotuksen kiristämiseksi kannattaa nyt haudata”11.2.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Suomen Vuokranantajat on pääsääntöisesti tyytyväinen hallituksen esitykseen kotitalouksien velkaantumisen hillitsemiseksi. Lakiluonnoksessa esitetään taloyhtiölainojen rajaamista 60 prosenttiin asunnon myyntihinnasta ja enimmäismaksuajaksi 30 vuotta. Tämän lisäksi ensimmäisen viiden vuoden aikana taloyhtiölainoissa ei saisi olla lyhennysvapaita. Aiemmin kaavailtua tulosidonnaista velkakattoa ei ole mukana lakiesityksessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme