Attendo

Attendon opit koronavuodesta 2020: maskit, turvavälit, nopea testaaminen ja paljon viestintää

Jaa

Vuosi 2020 toi koronavirukselta suojaamisen ja suojautumisen osaksi myös hoiva-, palvelu- ja tukikotien arkea. Suojavarusteisiin ja suojautumisohjeisiin panostettiin paljon aikaa ja rahaa. Attendolla on Suomessa noin neljä sataa hoiva-, palvelu- ja tukikotia, joissa asuu noin 10 000 ihmistä lapsista ikäihmisiin. Asukkaiden keskuudessa todettiin vuoden 2020 aikana yhteensä 71 tartuntaa kaikkiaan yhdeksässä Attendo-kodissa. Yli puolet tartunnan saaneista asukkaista parantui viruksen aiheuttamista sairauksista. 13 000 työntekijän keskuudessa todettiin yhteensä 63 tartuntaa kaikkiaan 28 Attendo-kodissa: kokoaikainen maskien käyttö ja muu hyvä suojautuminen estivät tartuntojen leviämisen asukkaiden keskuuteen.

Kuva: Nina Kaverinen
Kuva: Nina Kaverinen

Attendonvalmiusryhmä aloitti toimintansa 9.3.2020. Seuraavana päivänä Attendo lähetti Attendo-kotien johtajille ensimmäiset ohjeet koronavirukselta suojautumiseksi. Samana päivänä asukkaiden läheisiä pyydettiin välttämään vierailuja hoivakodeissa. Kevään aikana vierailuja toteutettiin kuntien ohjeiden mukaan ulkona, ja kesästä alkaen vähitellen myös sisätiloissa.   

Kaikkiin Attendo-koteihin hankittiin kevään aikana tabletit videopuheluita varten, mutta niiden käyttö osoittautui vaikeaksi. Videopuheluita jatkettiin puhelinten videosovelluksilla. Vuoden aikana läheisiä kannustettiin myös lähettämään kirjeitä ja olemaan enemmän yhteydessä puhelimitse. Läheisille lähetettiin vuoden aikana suomen- ja ruotsinkielisiä läheiskirjeitä keskitetysti seitsemän kertaa. Osassa viesteistä oli mukana videotervehdys Attendon toimitusjohtajalta. Läheiskirjeitä on luettu Attendon verkkosivuilla lähes 100 000 kertaa. Yksittäiset Attendo-kodit olivat sovitun viestintämallin mukaisesti yhteydessä läheisiin, mikäli yksikössä todettiin tartunta. Myös kaikille attendolaisille lähetettiin keskitettyjä kirjeitä toimitusjohtajalta, ja tilaajille viestittiin kirjeitse koronavalmiudestamme.  

Ohjeita luotiin, lähetettiin ja viestittiin henkilökunnalle useista eri teemoista. Tärkeimpinä suojavarusteiden käyttö, niiden oikea pukeminen ja riisuminen, tilojen tehostettu siivoaminen, toiminta altistus- tai tartuntatilanteessa, yhteistyö läheisten kanssa sekä erilaiset henkilöstön riittävyyteen liittyvät ohjeet.   

Ohjeita viestittiin viikoittain Attendo-kotien johtajille sähköpostitse ja niistä keskusteltiin toimitusjohtajan, valmiusryhmän puheenjohtajan ja henkilöstökokemusjohtajan vetämissä Teams-kokouksissa kevään ajan viikoittain ja syksyllä kerran kuukaudessa. Valmiusryhmä vastasi yksikönjohtajien kysymyksiin lisäksi noin kolme tuhatta kertaa sähköpostitse. Kesällä koronatoimintaa alettiin johtaa keväällä luodun toimintamallin mukaan alueellisesti, jolloin Attendonkoronatilannevastaavat toimivat yksikönjohtajien ensisijaisena tukena mahdollisissa altistus- ja tartuntatilanteissa. Yhteistyö kuntien terveydenhuollon ammattilaisten kanssa oli tiivistä ja sujuvaa. Nopealla ja alhaisella kynnyksellä tehdyllä testaamisella on löydetty useita täysin oireettomia viruksen kantajia, jotka kunnan lääkäri on voinut asettaa karanteeniin.

- Suuri kiitos tartuntojen vähäisestä määrästä kuuluu henkilökunnallemme, joka suojasi asukkaita ammattimaisesti ja käytti esimerkiksi kasvomaskia koko työvuoron ajan useiden kuukausien ajan. Henkilökunnan keskuudessa todettiin vuoden aikana 28 Attendo-kodissa yhteensä 63 tartuntaa. Hyvän suojautumisen ja nopean testaamisen ansiosta työntekijöiden tartunnat eivät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta päässeet leviämään asukkaiden keskuuteen, sanoo toimitusjohtaja Virpi Holmqvist.  

Attendollakäytettiin kasvomaskia koko työvuoron ajan huhtikuun puolivälistä alkaen lukuun ottamatta joitakin kesäviikkoja, jolloin tartuntoja esiintyi Suomessa hyvin vähän. Lähikontaktissa maskia käytettiin ikäihmisten yksiköissä STM:n ohjeen mukaan sen antamisesta alkaen.   

Suojavarusteiden yksikkökohtainen inventaario tehtiin viikoittain.  Attendonhankintaosasto osti varusteita etenkin keväällä paljon myös omia kanaviaan pitkin, kun varusteita ei ollut kunnilta saatavilla. Maskeihin ja muihin suojavarusteisiin kului useita miljoonia euroja, joista on lähetetty joulukuussa laskut kunnille. Koronakustannuksia aiheuttivat myös henkilöstön sairauslomat, joita lääkäri määräsivät etenkin altistustilanteissa karanteenin vuoksi.   

Koronaviruspandemia jatkuu, eikä suojaamisesta ja suojautumisesta voi hellittää hetkeksikään.  

Mahdolliset haastattelupyynnöt pyydämme ystävällisesti osoittamaan asiakaskokemus- ja viestintäjohtaja Susanna Paloheimolle, puh. 044 4942 122 tai susanna.paloheimo@attendo.fi  

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Nina Kaverinen
Kuva: Nina Kaverinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Attendo
Attendo
PL 750
00181 HELSINKI

030 634 2000http://www.attendo.fi/

Attendo – Pohjoismaiden johtava hoivapalveluiden tarjoaja

Attendo on Pohjoismaiden johtava julkisten hoivapalveluiden yksityinen palveluntuottaja. Yritys on perustettu vuonna 1985, ja olimme ensimmäinen julkisia hoivapalveluja ikäihmisille tarjonnut yksityinen yhtiö Ruotsissa. Ikäihmisille suunnattujen palvelujen lisäksi Attendo tarjoaa hoivapalveluja kehitysvammaisille ja vammautuneille ihmisille sekä mielenterveyskuntoutujille. Tuotamme myös lastensuojelu- ja terapiapalveluita. Attendolla on kaikkiaan noin 24 000 työntekijää yli 700 toimipisteessä Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Tanskassa. Lue lisää: www.attendo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Attendo

Attendolla huomattava nousu mainetutkimuksessa: Toimii aiempaa avoimemmin ja läpinäkyvämmin24.9.2021 08:28:06 EEST | Tiedote

Attendo teki huomattavan mainenousun T-Median Luottamus & Maine -tutkimuksessa. Olemme edelleen viiden huonomaineisimman yrityksen joukossa, mutta tuloksemme parani kaikilla tutkimuksen osa-alueilla. Lisäksi mielikuvat Attendon hallinnon avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä parantuivat enemmän kuin yhdenkään muun yrityksen kohdalla koko tutkimuksen yhdeksänvuotisen mittaushistorian aikana.

Tuhannet jäävät ilman hoivakotipaikkaa, jollei hoitajapulaa ratkaista6.9.2021 08:22:20 EEST | Tiedote

Attendo toivoo valtiolta nopeita ja vaikuttavia toimenpiteitä hoitajapulan ratkaisemiseksi. Hoitajamitoituksena kansalaisille tunnetuksi tullut vanhuspalvelulain muutos koskee ympärivuorokautisia hoivakoteja, joissa tällä hetkellä on oltava 0,55 hoitajaa yhtä asukasta kohti kolmen viikon ajanjaksolla. Mitoitus nousee 1.4.2023 mennessä asteittain tasolle 0,7. Tavoitteeseen on mahdotonta päästä, jos hoitajapulaa ei ratkaista ensin.

Valvira päätti Attendon ikäihmisten palveluita koskevan valtakunnallisen valvonnan29.6.2021 11:16:00 EEST | Tiedote

Valvira on päättänyt Attendon ikäihmisten palveluita koskevan valtakunnallisen valvonnan. Päätöksessään Valvira toteaa Attendon laajamittaisen kehittämisen olleen oikeasuuntaista, joskin henkilöstön riittävyys aiheuttaa edelleen huolta niin Attendolla kuin valvontaviranomaisten keskuudessa. Attendon toiminnan parantaminen lukuisilla toimenpiteillä, kuten johtamisen kehittämisellä ja toimintakulttuurin muuttamisella on vakuuttanut valvontaviranomaiset. Muutoksen johtamista kaikissa Attendo-kodeissa tulee jatkaa systemaattisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme