Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Auraco pohtii uudessa Miksi Mix -teoksessaan lasten kykyä ymmärtää kehollista ilmaisua älylaitteiden aikakaudella

Jaa

Tanssi- ja miimiteatteri Auraco pohtii uudessa Miksi Mix -teoksessaan lasten kehollisen ilmaisun ja liikekielen tulkinnan kaventumista emojien ja älylaitteiden aikakaudella. Miksi Mix saa ensiesityksensä Annantalon taidekeskuksessa lauantaina 21.8.2021 klo 12.

Tanssi- ja miimiteatteri Auracon Miksi Mix ihmettelee lasten ja lastenmielisten kanssa liikekielen salaisuuksia. Teoksen ensiesitys on Annantalossa 21.8. Kuva: Minna Hatinen.
Tanssi- ja miimiteatteri Auracon Miksi Mix ihmettelee lasten ja lastenmielisten kanssa liikekielen salaisuuksia. Teoksen ensiesitys on Annantalossa 21.8. Kuva: Minna Hatinen.

Sana ”miksi” on lapselle avain tietämiseen ja ymmärtämiseen. ”Mix” on sekoitus. Miksi Mix on teos, joka heittää katsojalle avoimia kysymyksiä kehonkielen ja liikkeen merkityksistä ja tulkinnoista.

Teos on geometrinen, värikäs ja osin vakavakin sekoitus nykytanssia, miimiä ja musiikkia. Miksi Mixin visuaalisuus ammentaa inspiraatiota Bauhaus-tyylistä. Bauhaus on sata vuotta vanha muotoilun tyylisuunta, jolle tyypillistä ovat geometriset muodot ja epäsymmetrinen sommittelu. Miksi Mix -teoksessa Bauhaus tarkoittaa esimerkiksi geometrialla leikkivää koreografiaa sekä värikästä ja kolmiulotteista puvustusta.

Elokuussa Miksi Mix -teoksesta nähdään neljä esitystä, joista yksi toteutetaan livestriiminä tiistaina 24.8. klo 18. Striimin tulee toteuttamaan suomalaisen tanssielokuvan ehdoton edelläkävijä Thomas Freundlich, jolla on vuosien kokemus tanssin kuvaamisesta. Striimi toteutetaan monikameratuotantona, joka takaa katsojalle koskettavan elämyksen myös ruudun toiselle puolen.

Miksi Mix -esitykset toteutetaan yhteistuotantona Annantalon kanssa. Annantalon residenssin työpajoissa lapsilla ja nuorilla oli mahdollisuus seurata teoksen harjoituksia ja keskustella näkemästään ja kokemastaan yhdessä taiteilijoiden kanssa. Ryhmien omat taideopettajat jatkoivat esityksen teemojen käsittelyä omissa opetusryhmissään. Työpajoihin osallistuneet ryhmät edustivat laajasti koko taidealaa sarjakuvasta savitöihin, nukketeatterista tanssiin ja kirjoittamiseen unohtamatta teatteria ja kuvataiteita.

”Työpajoihin osallistuneilta lapsilta saatu palaute oli tärkeässä roolissa teosta valmistettaessa. Meille on aina ollut tärkeää kuulla nimenomaan lapsikatsojien ajatuksia jo varhaisessa vaiheessa tekoprosessia, koska heillehän me tätä työtä teemme”, sanoo Päivi Aura.

Päivi Aura on yksi Auracon perustajista ja toinen taiteellinen johtaja. Hän on koreografi, tanssija, ohjaaja ja opettaja/kouluttaja, jolla on pitkä ja laaja-alainen kokemus tanssista ja monilta siihen liittyviltä aloilta. Vuodesta 1998 lähtien Päivi on keskittänyt työnsä lähinnä lasten tanssiin. Hän on luonut esityksiä, projekteja ja muita taide- ja kulttuuritapahtumia lapsille ja lasten kanssa. Päivi on yksi ensimmäisistä suomalaisista pienille lapsille suunnatun teatterin tekijöistä.

Auraco on omaleimainen ja vahvasti visuaalinen tanssi- ja miimiteatteri ja yksi eniten ulkomailla esiintyvistä suomalaisista tanssiryhmistä. Ryhmä on vieraillut 26 eri maassa niin Aasiassa kuin Euroopassakin. Auraco on tehnyt uraauurtavaa työtä myös Suomessa lastentanssin parissa jo vuosia sekä tuonut ensimmäisenä Suomeen uutta nousukauttaan elävän miimin. Ryhmää johtavat koreografi ja tanssija Päivi Aura sekä tanssija-miimikko Kati Lehtola.

Miksi Mix on osa EU:n Luova Eurooppa -ohjelman Mapping, A map on the aesthetics of performing arts for early years -hanketta. Hankkeessa tutkitaan taiteilijoiden ja pienten lasten esteettisiä kohtaamisia esittävän taiteen parissa.

Auraco: Miksi Mix

Työryhmä

Ohjaaja: Päivi Aura
Koreografia: Päivi Aura, Kati Lehtola, Veera Lamberg
Musiikki ja äänisuunnittelu: Heli Hartikainen
Esiintyjät: Kati Lehtola, Veera Lamberg, Heli Hartikainen
Puvustus: Piritta Kämi-Conway
Valosuunnittelu: Nicolas Salo
Pressikuva: Minna Hatinen

Tuotanto: Auraco yhdessä Pragma Helsingin ja Annantalon taidekeskuksen kanssa

Kesto: 35 minuuttia (ei väliaikaa)
Esityksen jälkeen on mahdollisuus osallistua yleisökeskusteluun, jonka kesto on noin 15 minuuttia.
Suositusikäraja: +4 vuotta
Kieli: teos on sanaton ja sopii kaiken kielisille
Liput: 11,50 €

Esitykset:

la 21.8. klo 12, Annantalon taidekeskus (ensiesitys)
la 21.8. klo 14, Annantalon taidekeskus
ti 24.8. klo 18, Livestriimi
ke 25.8. klo 18, Annantalon taidekeskus

Otamme huomioon elokuussa 2021 voimassa olevat koronarajoitukset.

Annantalon taidekeskus
Annankatu 30, Helsinki
www.annantalo.fi

-----------------------------------------

Hyvä toimittaja, tervetuloa ensi-iltaan tai johonkin toiseen esitykseen! Pressiliput saat tuottaja Sanja Kulomaalta, sanja@pragmahelsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja pressivaraukset:
Tuottaja
Sanja Kulomaa
050 337 1333, sanja@pragmahelsinki.fi
Pragma Helsinki

Kulttuurituottaja
Katariina Metsälampi
050 529 3672, katariina.metsalampi@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
Annantalon taidekeskus

Viestintäsuunnittelija
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
viestintä- ja markkinointipalvelut

Kuvat

Tanssi- ja miimiteatteri Auracon Miksi Mix ihmettelee lasten ja lastenmielisten kanssa liikekielen salaisuuksia. Teoksen ensiesitys on Annantalossa 21.8. Kuva: Minna Hatinen.
Tanssi- ja miimiteatteri Auracon Miksi Mix ihmettelee lasten ja lastenmielisten kanssa liikekielen salaisuuksia. Teoksen ensiesitys on Annantalossa 21.8. Kuva: Minna Hatinen.
Lataa
Tanssijat Kati Lehtola ja Veera Lamberg sekä muusikko Heli Hartikainen esiintyvät Miksi Mix –teoksessa, jota on valmisteltu työpajoissa yhdessä lasten kanssa. Kuva: Minna Hatinen.
Tanssijat Kati Lehtola ja Veera Lamberg sekä muusikko Heli Hartikainen esiintyvät Miksi Mix –teoksessa, jota on valmisteltu työpajoissa yhdessä lasten kanssa. Kuva: Minna Hatinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Annantalo on lasten, nuorten ja perheiden taidekeskus Helsingissä. Annantalossa annetaan taideopetusta, pidetään näyttelyitä ja järjestetään esityksiä, tapahtumia ja työpajoja. Annantalo on tapahtumapaikka myös lastenkulttuuria edistäville seminaareille ja koulutuksille.

Annantalo, Annankatu 30, 00100 Helsinki 
Postiosoite: PL 10417, 00099 Helsingin kaupunki
www.annantalo.fi
Annantalo Facebookissa
Annantalo Instagramissa
Annantalo Twitterissä

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pirkkolaan 18.9. avattava uusi energiatehokas jäähalli tuo helpotusta Helsingin haastavaan jäätilanteeseen17.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Pirkkolaan avataan uusi energiatehokas jäähalli 18.9. Pirkkolan jääpyhättö on perinteisesti ollut kovassa käytössä ja käyttäjiä ollut vuosittain noin 150 000. Uuden jäähallin myötä kävijämäärän odotetaan nousevan vuositasolla noin 170 000 henkilöön, joka tulee osaltaan helpottamaan Helsingin haastavaa jäätilannetta. Jäähallin rakennuskustannukset ovat noin 17 miljoonaa euroa. Rakennuksessa on hyödynnetty uutta rakennustekniikkaa, jonka avulla voidaan saavuttaa jopa 60 prosentin energiatehokkuus vanhaan halliin verrattuna. Hallin auetessa kaupunkilaiset ja jääurheiluväki pääsevät nauttimaan modernin jäähallin tarjoamista olosuhteista.

Herttoniemienrannan kentälle suunnitellaan tekonurmea14.9.2021 11:11:57 EEST | Tiedote

Herttoniemenrannan liikuntapuiston kivituhkakenttä halutaan uudistaa monikäyttöiseksi harjoitus- ja pelikentäksi. Hankkeen takana on urheiluseura Puotinkylän Valtti, joka ehdottaa, että seura vuokraa alueen Helsingin kaupungilta ja asentaa kentälle jalkapalloilun tarpeisiin sopivan tekonurmimaton keväällä 2022. Kaupunkilaiset voivat tutustua ja kommentoida suunnitelmaa kerrokantasi.fi-alustalla. Helsingin kaupungin liikuntapalvelut järjestää aiheesta myös keskustelutilaisuuden asukkaille ja muille sidosryhmille ke 29.9. klo 17–18.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme