Suomen Palopäällystöliitto ry

Auta pelastaja ehjänä kotiin – toimi näin liikenneonnettomuuspaikalla: vauhti pois ja katse eteenpäin

Jaa

Varomaton toiminta onnettomuuspaikkoja lähestyttäessä aiheuttaa turhia riskejä – ja pahimmassa tapauksessa lisäonnettomuuksia. Näin kävi peräti neljään otteeseen Nelostiellä kuluvan viikon maanantaina, kun onnettomuuspaikkaa ohittaneita autoja törmäsi onnettomuuspaikan raivaustöiden suoja-autoina käytettyihin ajoneuvoihin. Henkilövahingoilta kuitenkin onneksi vältyttiin.

Maanantaina 17.1. sattuneiden onnettomuuksien aikaan Nelostien pinta oli erittäin liukas. Kuva: Julius Rito / Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Maanantaina 17.1. sattuneiden onnettomuuksien aikaan Nelostien pinta oli erittäin liukas. Kuva: Julius Rito / Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Alkuviikon haastavissa olosuhteissa sattuneet tieliikenneonnettomuuspaikkojen vaaratilanteet ja lisäonnettomuudet herättävät huolen pelastusalan työntekijöiden työturvallisuudesta. Palopäällystöliitto vetoaa jokaiseen tienkäyttäjään, jotta onnettomuuspaikat olisivat turvallisia myös niillä työskenteleville pelastajille ja muille viranomaisille: oikeanlaisella toiminnalla meistä jokainen voi pienentää lisäonnettomuuksien ja vaaratilanteiden riskiä sekä mahdollistaa pelastajille työrauhan.

”Vauhti pois ja katse eteenpäin”, kiteyttää tieliikennepelastamisen toimikunnan puheenjohtajana toimiva palomestari Juha Virolainen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Turhia riskejä onnettomuuspaikoilla aiheuttavat esimerkiksi liian suuri tilannenopeus, kuvaaminen ja keskittymisen herpaantuminen onnettomuuspaikkaa lähestyessä. Jokaisen tienkäyttäjän on tärkeä muistaa vastuunsa omasta ja muiden turvallisuudesta erityisesti onnettomuuspaikkaa ohittaessaan, sillä pelastuslaitoksen resurssit eivät aina riitä laajamittaiseen liikenteen ohjaukseen varsinkaan onnettomuustilanteen alkuvaiheessa.

Turvallista työskentelytilaa pelastushenkilöstö luo muun muassa hidastamalla ohiajavien autojen vauhtia, kaventamalla kaistaa keiloilla ja ohjaamalla autot osittain pientareelle. Tällä kertaa myös työskentelyä turvanneiden suoja-autojen merkitys tuli hyvin selväksi. Meistä jokainen voi kuitenkin vaikuttaa siihen, että jatkossa suoja-autot jäisivät onnettomuuspaikoilla statistin rooliin.

Näin lähestyt onnettomuuspaikkaa turvallisesti:

  • Pidä katse edessä olevassa liikenteessä ja keskity ohittamaan onnettomuuspaikka turvallisesti.
  • Hiljennä rauhallisesti ajonopeutta jo hyvissä ajoin ennen onnettomuuspaikkaa. Huolehtimalla riittävästä turvavälistä muihin autat välttämään ylimääräiset törmäykset.
  • Älä kuvaa onnettomuuspaikalla. Kuvaaminen ja onnettomuuspaikan tarpeeton vilkuilu kasvattaa lisäonnettomuuksien ja vaaratilanteiden riskiä niin autoilijoille kuin pelastushenkilöstöllekin.
  • Aja onnettomuuspaikan ohi poliisin tai pelastushenkilöstön ohjaamaa reittiä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Maanantaina 17.1. sattuneiden onnettomuuksien aikaan Nelostien pinta oli erittäin liukas. Kuva: Julius Rito / Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Maanantaina 17.1. sattuneiden onnettomuuksien aikaan Nelostien pinta oli erittäin liukas. Kuva: Julius Rito / Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto ry
Suomen Palopäällystöliitto ry
Iso Roobertinkatu 7 A 5
00120 Helsinki

0440 345 112http://www.sppl.fi

Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Opetusalan turvallisuuspalkinto 2022 on myönnetty Seinäjoen koulutuskuntayhtymälle25.4.2022 14:15:37 EEST | Tiedote

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu palkittiin järjestelmällisestä turvallisuustyöstä, joka korostaa jokaisen omaa vastuuta työskentely- ja oppimisympäristön turvallisuuden edistämisessä. Turvallisuuspalkinto luovutettiin hallintojohtaja Keijo Tauriaiselle ja turvallisuuskoordinaattori Martti Mäki-Jouppilalle maanantaina 25.4.2022 Opetusalan turvallisuusfoorumissa. Samassa yhteydessä palkittiin Järvenpään opetusjohtaja Arja Korhonen Opetusalan turvallisuuden tunnustuspalkinnolla.

Kutsu: Iskunkestävä Suomi varautuu -seminaarissa 30.3. esillä muuttunut turvallisuuspoliittinen tilanne28.3.2022 13:26:02 EEST | Kutsu

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on nostattanut keskustelun, miten Suomi on huolehtinut omasta kansallisesta varautumisestaan. Suomen Palopäällystöliitto kokoaa pelastus- ja turvallisuusalan osaajat ajankohtaisseminaariin 30.3.2022 kuulemaan ja keskustelemaan, miten siviiliviranomaiset ja muu yhteiskunta huolehtii tehtävistään yhteiskunnallisten häiriötilanteiden tai jopa aseellisen hyökkäyksen aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme