Pirkanmaan ELY-keskus

Auta Pirkanmaan lähteitä – aikaa on vielä lumen tuloon asti

Jaa

Lähteiden kansalaishavainnointi jatkuu lokakuun loppuun asti. Havaintoja on jo kymmeniä, mutta osasta Pirkanmaan kunnista niitä puuttuu vielä. Voit tehdä havaintoja helpon lomakkeen avulla esimerkiksi syysretken ohessa.

Luonnontilaisen kaltainen purolähde. Purossa on lähteille tyypillinen rehevä kasvillisuus, hiekkainen pohja ja viileä kirkas vesi. Kuva: Miia Mäkilouko
Luonnontilaisen kaltainen purolähde. Purossa on lähteille tyypillinen rehevä kasvillisuus, hiekkainen pohja ja viileä kirkas vesi. Kuva: Miia Mäkilouko

Pirkanmaan ELY-keskus on kartoittanut kesän aikana pienvesien tilaa osana Helmi-elinympäristöohjelmaa.

Kansalaiset ovat kesän ajan voineet ilmoittaa Pirkanmaalla sijaitsevien lähteiden tietoja havainnointilomakkeen avulla. Lomakkeen karttaan on merkitty lähteitä, joita voi käydä tarkistamassa, tai ilmoittaa uudesta havainnosta.

Lomake on suunniteltu erityisesti mobiililaitteille, jolloin havainnot saa helposti tehtyä maastossa.

Havaintoja puuttuu vielä

Elokuun loppuun mennessä havaintoja on kertynyt yli 50. Havaintoja on yli kymmenestä kunnasta Pirkanmaalta. Osa havainnoista on kuitenkin samoista kohteista, joten havaintoja on yhteensä noin neljältäkymmeneltä eri kohteelta.

- Hienoa, että havaintoja on tullut jo näin paljon. Niitä kaivataan kuitenkin vielä lisää. Noin puolesta Pirkanmaan kunnista ei ole lomakkeen kautta tullut yhtään havaintoa. Havaintoja voi tehdä vaikkapa syysretken ohessa. Lomakkeen kartalla on vielä useita kohteita merkittynä odottamassa käyntiä. Myös havainnot jo käydyiltä kohteilta ovat hyödyllisiä, sillä eri havainnot täydentävät toisiaan, vinkkaa projektisuunnittelija Miia Mäkilouko Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Tärkeä apu pienvesille

Lähdehavaintoja käytetään apuna Pirkanmaan pienvesien luonnontilan selvittämisessä. Erityisesti kohteilta otetut kuvat ovat osoittautuneet hyödyllisiksi luonnontilan ja pohjavesivaikutuksen arvioimisessa.

- Tarvittaessa havainnot käydään varmistamassa paikan päällä. Lomakkeen voi siis rohkeasti täyttää, vaikkei olisi aivan varma onko kyseessä lähde, Mäkilouko kertoo.

Tähän mennessä tyypillisin havainto on ollut havainnoijan luonnontilaiseksi arvioima allikkolähde, eli pohjavesivaikutteinen vesikuoppa. Havainnoissa on tullut esille myös pienvesien luonnontilaa uhkaavia tekijöitä kuten metsähakkuita, ojituksia ja rakentamista. Muutama lähde on raportoitu myös tuhoutuneeksi tai kuivuneeksi.

Kokeilu laajenee Pohjanmaalle

Pirkanmaalla pilotoitu lähteiden kansalaishavainnointi on herättänyt kiinnostusta myös muissa maakunnissa. Havainnointikokeilu laajeneekin nyt myös Keski-Pohjanmaalle, Pohjanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle.

Pirkanmaalla havaintoja lähteistä voi tehdä lumen tuloon asti, jonka jälkeen lomake siirtyy katselutilaan.

Linkki lomakkeeseen:

Auta selvittämään Pirkanmaan lähteiden tila (havaintolomake), ymparisto.fi

Lisätietoa:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- projektisuunnittelija Miia Mäkilouko, puh. 0295 036 183
- ylitarkastaja Emmi Lehkonen, puh. 0295 036 019

sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Luonnontilaisen kaltainen purolähde. Purossa on lähteille tyypillinen rehevä kasvillisuus, hiekkainen pohja ja viileä kirkas vesi. Kuva: Miia Mäkilouko
Luonnontilaisen kaltainen purolähde. Purossa on lähteille tyypillinen rehevä kasvillisuus, hiekkainen pohja ja viileä kirkas vesi. Kuva: Miia Mäkilouko
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus edellyttää tarkennuksia Lylyharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaan14.9.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa Ilmatar Lylyharju Oy:lle tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Hanke sijoittuu Kihniön, Kurikan ja Parkanon kuntien alueille. Arvioitavat vaikutukset ulottuvat myös Satakuntaan. Yhteysviranomaisena Pirkanmaan ELY-keskus edellyttää tarkennuksia YVA-ohjelmaan muun muassa luonnon monimuotoisuuteen liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme