Auta selvittämään Pirkanmaan lähteiden tila
Tiedot Pirkanmaan lähteiden tilasta ovat osittain puutteellisia. Siksi tarvitsemme sinun apuasi lähteiden tilan selvittämiseen.

Lähteet ovat tyypillisesti ympäristöään rehevämpiä ja monimuotoisempia, uhanalaisia elinympäristöjä. Lähteellä tarkoitetaan kohdetta, jossa pohjavesi purkautuu maaperästä maan pinnalle tai vesistöön. Lähteiden luonnontilaa ovat voineet muuttaa muun muassa maa- ja metsätalouden kuivatustoiminta, metsähakkuut, vedenotto sekä lähteiden perkaaminen ja rakentaminen. Tiedot Pirkanmaan lähteiden sijainnista sekä niiden tilasta ovat puutteellisia, ja siksi pyydämmekin nyt luonnossa liikkujia merkitsemään tietoja lähteistä ympäristöhallinnon karttapalveluun.
Näin voit auttaa ja merkitä tiedot karttapalveluun:
- Karttaan on merkitty lähteitä. Käy tarkastamassa näkyykö paikalla lähteeseen viittaavaa vetistä tai märkää kohtaa vai onko lähde kuivunut tai tuhoutunut.
- Jos löydät lähteen, lähetä siitä ja sitä ympäröivästä kasvillisuudesta kuvia sekä arviosi lähteen tilasta.
- Jos löydät uuden lähteen, ilmoita myös siitä. Samasta lähteestä voi tehdä useampia ilmoituksia, varsinkin jos olet eri mieltä aiempien ilmoittajien kanssa vallitsevasta tilanteesta.
- Ilmoita havainnoistasi täällä: Auta selvittämään Pirkanmaan lähteiden tila (havaintolomake), ymparisto.fi
Lähteiden tilaa selvitetään osana Helmi-elinympäristöohjelmaa
Havainnointikokeilu liittyy Helmi-elinympäristöohjelman pienvesi- ja rantaluonto -teemaan. Ohjelmassa selvitetään mm. Pirkanmaan pienvesien esiintymistä ja tilaa sekä ennallistetaan ja kunnostetaan ihmistoiminnan seurauksena heikentyneitä pienvesiä ja niiden lähiympäristöjä häiriötä edeltäneeseen tilaan.
Kokeilu liittyy myös Pirkanmaan maakunnalliseen biodiversiteettiohjelmaan Pirkanmaan lumo - luonnon monimuotoisuusohjelma 2022-2030. Tavoitteena on osallistaa laajasti maakunnallisia toimijoita, esimerkiksi kuntia, järjestöjä ja yrityksiä sekä löytää konkreettisia tapoja edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä Pirkanmaalla.
Suomen ympäristökeskus (SYKE) kehittää lähteiden etsintää esimerkkinä käyttäen luontoympäristöjen tilan tietojen keräämistä kansalaishavainnoilla. Uusia menetelmiä kehitetään Suomen ekosysteemiobservatorion (FEO) toimintaa varten.
Lisätietoja:
- Helmi-ohjelman Pirkanmaan ELYn sivut (ely-keskus.fi)
- Pirkanmaan lähteiden havainnointilomake (ymparisto.fi)
- FEO (feosuomi.fi)
- Pirkanmaan ELY-keskus: ylitarkastaja Emmi Lehkonen (ei ajalla 1.7.-30.7.) ja projektisuunnittelija Miia Mäkilouko (etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi)
- SYKE: havaitsemaan@syke.fi
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere
http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Sinilevää useilla havaintopaikoilla Pirkanmaalla11.8.2022 10:07:43 EEST | Tiedote
Pirkanmaan järvien sinilevähavainnot ovat lisääntyneet viime viikosta.
Sinilevähavainnot edelleen vähäisiä Pirkanmaalla4.8.2022 10:26:06 EEST | Tiedote
Pirkanmaan järvien sinilevähavainnot ovat edellisen viikon tasolla.
Kangasalan Lamminrahkan itäisen läjitysalueen vuosittaisen täyttömäärän nosto -hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus nähtävänä1.8.2022 09:52:30 EEST | Tiedote
Hankkeesta järjestetään yleisötilaisuus 17.8.2022 verkossa. Mielipiteitä hankkeesta voi esittää 31.8.2022 asti.
Sinilevähavaintoja vain kolmella paikalla Pirkanmaalla28.7.2022 10:50:07 EEST | Tiedote
Pirkanmaalla tehtiin viikolla 30 vain muutama sinilevähavainto valtakunnallisilla havaintopaikoilla.
Työttömien määrän laskusuunta vuositasolla jatkui kesäkuussa, Pirkanmaan työttömyysaste 9 prosenttia26.7.2022 08:00:00 EEST | Tiedote
Tämän vuoden kesäkuussa Pirkanmaalla oli työttömiä työnhakijoita yli 5 600 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kesäkuussa 2022 Pirkanmaan työttömyysaste oli 9,0 prosenttia. Vuosi sitten, eli kesäkuussa 2021, Pirkanmaan työttömyysaste oli vielä 11,4 prosenttia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme