Autismikirjon häiriön uusi Käypä hoito -suositus korostaa arjen tukitoimia sekä toimintakykyä edistävää ympäristöä

Autismikirjon häiriö (autism spectrum disorder, ASD) on keskushermoston kehityksellinen häiriö, jonka ydinoireita ovat toimintakykyä haittaavat, laaja-alaiset ja pysyvät sosiaalisen vuorovaikutuksen ja kommunikaation erityispiirteet sekä rajoittuneet, toistavat ja joustamattomat käytösmallit, kiinnostuksen kohteet tai aktiviteetit. Oireiden kirjo on monimuotoinen ja vaikeusaste vaihteleva.
Autismikirjon piirteitä voi myös ilmetä ilman, että siitä on haittaa yksilön toimintakyvylle. Tällöin lääketieteelliselle arviolle ja kuntoutukselle ei ole tarvetta.
Häiriön synnyn taustalla voi olla useita perintötekijöitä, ulkoisiin syihin liittyviä tekijöitä sekä niiden yhteisvaikutuksia. Autismikirjon häiriö johtuu vain harvoin yksittäisestä geenivirheestä tai kromosomimuutoksesta. Miehillä häiriö on naisia yleisempi.
Suositus korostaa, että häiriön diagnostiikassa eri ammattiryhmien yhteistyö on tärkeää. Toimintakyvyn eri osa-alueiden ja autismikirjon monimuotoisuuden vuoksi tarvitaan mahdollisimman laaja-alainen arvio.
Diagnostisten kriteerien täyttyminen varmistetaan muun muassa havainnoimalla henkilön kommunikointia ja vuorovaikutusta sekä mahdollisia maneereita ja muuta kaavamaisesti toistuvaa käyttäytymistä ja erityismielenkiinnon kohteita. Tyttöjen ja naisten autismikirjon piirteiden tunnistaminen voi olla vaikeampaa kuin poikien ja miesten.
Kuntoutuksessa keskeistä ympäristön muokkaus toimintakykyä tukevaksi
Autismikirjon häiriön varhainen tunnistaminen on tärkeää, jotta arjen tukitoimet, ympäristön muokkaus ja kuntoutus voidaan aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Autismiystävällinen ympäristö on ennakoiva, vahvuuksiin perustuva, sosiaalisesti turvallinen ja aistiesteetön.
Myös psykoedukaatio eli ymmärryksen lisääminen autismikirjon häiriöstä sekä kuntoutuksesta ja tukimuodoista on keskeistä potilaalle ja hänen läheisilleen.
Käypä hoito -suosituksen mukaan kuntoutus tulee suunnitella yksilöllisesti muun muassa ikä, oirekuva, kehitystaso, monihäiriöisyys, elämäntilanne sekä mahdollisuuksien mukaan yksilön motivaatio huomioiden. Autismikirjon häiriöön liittyy suurentunut riski moniin somaattisiin ja neurologisiin sairauksiin sekä psykiatrisiin häiriöihin.
Kuntoutusta ja hoitoa suunniteltaessa on arvioitava, mitkä oireet ja arjen haasteet keskeisimmin vaikuttavat yksilön toimintakykyyn. Kuntoutuksessa tulee hyödyntää autismikirjoon liittyviä vahvuuksia ja voimavaroja, kuten erityistaitoja, tarkkuutta tai kykyä keskittyä erityisiin mielenkiinnon kohteisiin. Lasten ja nuorten vanhemmille ja lähipiirille annettava ohjaus on olennainen osa kuntoutusta.
Kuntoutuksen tarkoituksena on tukea yksilön toimintakykyä, omien tavoitteiden saavuttamista ja vahvistaa myönteistä minäkuvaa.
Tutustu uuteen Autismikirjon häiriön Käypä hoito -suositukseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna RaaskaLT, työryhmän puheenjohtaja
Puh:050 427 0681hanna.raaska@hus.fiJorma Komulainenpäätoimittaja, Käypä hoitoLääkäriseura Duodecim
Puh:050 591 2526jorma.komulainen@duodecim.fiMinna HietakangasviestintäpäällikköLääkäriseura Duodecim
Puh:040 557 9676minna.hietakangas@duodecim.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on Suomen suurin tieteellinen yhdistys, joka kehittää lääkärin ammattitaitoa ja käytännön työtä täydennyskoulutuksen, julkaisujen ja tutkimusapurahojen avulla.
Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Suosituksia laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duodecim
Uutuuskirjamme tarjoaa apua syövän aiheuttamaan mielen kriisiin25.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kustannus Oy Duodecimin uutuuskirja Syövän varjosta mielen toipumiseen on itsehoito-opas, jonka harjoitteet kuljettavat kohti psyykkistä tasapainoa vakavan sairastumisen keskellä.
”Lääkärikoulutuksen tulee perustua tutkimustietoon” – professori Petri Kulmala palkittiin lääkärikouluttaja-palkinnolla5.6.2025 19:30:00 EEST | Tiedote
Lääketieteen koulutuksen tutkimuksen uranuurtaja Petri Kulmala palkittiin Duodecimin lääkärikouluttaja -palkinnolla. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.
Valtaosa maksakirroosipotilaista sairastaa tautia tietämättään30.5.2025 07:06:00 EEST | Tiedote
Maksakirroosi on vakava sairaus, johon kuollaan Suomessa yleisemmin kuin muissa Länsi-Euroopan maissa. Kirroosi kehittyy yleensä hitaasti ja potilas voi olla pitkään oireeton. Uudessa Käypä hoito -suosituksessa korostetaan maksakirroosin riskitekijöiden tunnistamista ja varhaisen diagnostiikan tärkeyttä.
ADHD:n Käypä hoito -suositus uudistui: Huolellinen arviointi on hyvän hoidon perusta21.5.2025 07:06:00 EEST | Tiedote
Tuore hoitosuositus korostaa elintapojen vaikutusta toimintakykyyn. Huomiota kiinnitetään nyt myös lasten ja nuorten digitaalisen median käyttöön.
Ammenna uutuuskirjoistamme tasapainoisen elämän eväitä25.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kustannus Oy Duodecimin tulevat tietokirjat tarjoavat voimavaroja tasapainon löytämiseen eri elämäntilanteissa. Psykologi Katja Myllyviidan uutuuskirja rakentaa tietä kohti turvallisia ihmissuhteita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme