Autismiliitto ry

Autismitietoisuuden viikolla muistutetaan mielen hyvinvoinnista

Jaa

Autismitietoisuuden viikkoa vietetään 28.3.-3.4.2022. Autismi ei ole mielenterveyden häiriö, mutta monia autismikirjon ihmisiä vaivaa ahdistus ja masennus. Tämän ajan epävarmuus ja uhkakuvat haastavat heidän mielenterveyttään entisestään. Autismiliitto nostaa teemaviikolla esiin keinoja, joilla autismikirjon ihminen voi edistää mielen hyvinvointiaan.

Kuva: Netta Lehtola
Kuva: Netta Lehtola

Autismin taustalla on joukko synnynnäisiä ominaisuuksia, joiden vaikutus ihmisen tapaan kommunikoida ja olla vuorovaikutuksessa muihin ihmisiin ja omaan ympäristöönsä vaihtelee yksilöllisesti. Ennakoimattomat tilanteet ja muutokset tutuissa rutiineissa, vaikeudet sosiaalisessa kanssakäymisessä sekä aistien herkkä kuormittuminen nostavat heidän jo valmiiksi koholla olevaa stressitasoa. Ne haastavat myös mielenterveyttä ja lisäävät ahdistuneisuushäiriön ja masennuksen riskiä.

- Autismi ja siitä johtuvat synnynnäiset ominaisuudet eivät poistu ihmisestä. Siksi tietoa autismikirjosta ja keinoista autismikirjon ihmisten hyvinvoinnin tukemiseen tarvitaan laajasti. Autismikirjon ihmisten mielen kuormittumista voidaan vähentää muun muassa ennakoinnilla ja toimintaympäristöjä muokkaamalla, muistuttaa Autismiliiton puheenjohtaja, ohjaava opettaja Päivi Norvapalo.

Mielen hyvinvoinnin rakennuspalikat

Vaikka autismitietoisuus yhteiskunnassa lisääntyy, asennemuutokset ja ympäristön muokkaaminen ovat hitaita prosesseja. Jokainen voi kuitenkin löytää arjestaan pieniä asioita stressin vähentämiseen ja hyvän olon edistämiseen.

Autismikirjon ihmisen jaksamista voivat edesauttaa rutiineista kiinni pitäminen, uppoutuminen oman mielenkiinnon kohteeseen, rauha ja hiljaisuus sekä sosiaalisten suhteiden säännöstely. Myös esimerkiksi aistielämykset, luonnossa liikkuminen, lemmikkieläinten läheisyys ja luova toiminta tuottavat monelle hyvää oloa. Joillakin työ tai vertaistuki auttaa purkamaan stressiä.

Mikä tuottaa hyvää oloa juuri sinulle? Näitä mielen hyvinvoinnin rakennuspalikoita kehotammekin autismitietoisuuden viikolla tietoisesti etsimään ja vaalimaan.

- Mielen hyvinvointia on mahdollista edistää monin tavoin. Keinoja siihen nostamme esiin kansainvälisen autismitietoisuuden päivän ympärille rakennetulla autismitietoisuuden viikolla, kertoo Autismiliiton toiminnanjohtaja Tarja Parviainen.

YK:n julistamaa autismitietoisuuden päivää vietetään vuosittain 2.4. Autismiliitto julkaisee autismitietoisuuden viikolla sosiaalisen median kanavissaan kuvittaja Netta Lehtolan kuvasarjan #MielenHyvinvointi. Kuvasarja on syntynyt autismikirjon ihmisten ja heidän läheistensä kirjoittamien esimerkkien innoittamana.

Viikon aikana järjestetään erilaisia tapahtumia sekä Autismiliiton, jäsenyhdistysten että muiden toimijoiden toimesta. Autismiliitto on koonnut tietoa näistä tapahtumista verkkosivulleen www.autismiliitto.fi/waad.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarja Parviainen, Autismiliiton toiminnanjohtaja
050 4097 940, tarja.parviainen(at)autismiliitto.fi

Päivi Norvapalo, Autismiliiton puheenjohtaja
puh. 040 5712 460, paivi.norvapalo(at)valteri.fi

Kuvat

Kuva: Netta Lehtola
Kuva: Netta Lehtola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Autismi vaikuttaa siihen, miten ihminen viestii ja on vuorovaikutuksessa muiden kanssa, sekä siihen, miten hän aistii ympäröivän maailman. Kyse on aivojen keskushermoston erilaisesta kehityksestä. Autismikirjon esiintyvyys on eri tutkimusten mukaan noin 1-2 % väestöstä.

Autismiliitto on valtakunnallinen asiantuntija- ja kansalaisjärjestö. Liiton jäseniä ovat eri puolilla Suomea toimivat jäsenyhdistykset. Autismiliiton päämääränä on autismimyönteinen yhteiskunta, jossa tunnetaan ja tunnistetaan autismikirjon moninaisuus ja turvataan autismikirjon ihmisten ja heidän läheistensä oikeus hyvään elämään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Autismiliitto ry

Vähän tunnetussa autismikirjon alatyypissä ahdistuneisuus näkyy vaatimusten välttelynä10.2.2022 09:15:00 EET | Tiedote

Viimeisten parin vuoden aikana on virinnyt keskustelu ja kasvava kiinnostus patologista vaatimusten välttelyä eli PDAta (pathological demand avoidance) kohtaan. Kansainvälisesti tutkimustietoa PDAsta alkaa vasta nyt kertyä. Suomessa aiheesta tiedetään vielä vähän. Autismin talvipäivillä teemasta luennoi Elizabeth O’Nions. Talvipäivät järjestetään 11.-12.2.2022.

Hyvä ja mielekäs elämä turvattava vahvan tuen autistisille ihmisille12.11.2021 13:29:54 EET | Tiedote

Ylen MOT-ohjelman julki tuoma tapaus, jossa vahvaa tukea tarvitseva autistinen poika joutui kehitysvammaisten palveluasumisessa pitkäaikaisen väkivallan ja kaltoinkohtelun uhriksi, on nostanut keskusteluun tärkeän aiheen rajoitustoimien käytöstä. Tapaus on toivottavasti ainoa laatuaan ja silti se on vain jäävuoren huippu. Autismiliittoon tulee säännöllisesti läheisiltä yhteydenottoja vahvaa tukea tarvitsevien autististen ihmisten huonosta ja osaamattomasta kohtelusta samoin kuin rajoitustoimista, joiden lainmukaisuus on kiistanalaista.

Asenne ei maksa mitään - Autismiliitto muistuttaa kohtaamisen merkityksestä29.3.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Autismiliitto järjestää autismitietoisuuden viikon 29.3.-4.4. viidennen kerran. Viikkoon sisältyy myös YK:n julistama kansainvälinen autismitietoisuuden päivä 2.4. Tänä vuonna teemana on Asenne ei maksa mitään. Autismiliitto muistuttaa, ettei autismiystävällinen ympäristö ole kiinni rahasta, vaan se lähtee ennen kaikkea asenteesta - siitä, millä tavoin kohtaamme autismikirjon ihmiset ympärillämme.

Kannanotto: Autismikirjon ihmisten korkea itsemurhariski tunnistettava jo perusterveydenhuollossa9.9.2020 09:00:00 EEST | Tiedote

10.9. on kansainvälinen itsemurhien ehkäisypäivä. Autismikirjolla olevilla ihmisillä on tutkimusten mukaan keskimäärin lähes kymmenkertainen riski kuolla itsemurhaan. Heidän kohdallaan itsemurhien ehkäiseminen edellyttää sitä, että autismikirjon ihmiset tunnistetaan paremmin jo varhaisessa vaiheessa ja heidän avun tarpeisiinsa vastataan tehokkaammin ennaltaehkäisevissä palveluissa. Itsemurhien ehkäisyn tehostaminen edellyttää riskiryhmien täsmällisempää kartoittamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme