Avoimen väylä keskustelun keskiössä Ruusupuistossa

Avoimen väylää yliopiston tutkinto-opintoihin on viime vuosina kehitetty systemaattisesti: Siitä on muodostunut varteenotettava hakutapa todistusvalinnan ja valintakokeiden rinnalle, ja avoimen väylä on kasvattanut suosiotaan hakutapana yliopistoon.
Jyväskylän yliopisto koordinoi kesäkuussa 2021 päättynyttä, valtakunnallista Toinen reitti yliopistoon -hanketta, jossa pilotoitiin erilaisia reittejä tutkintokoulutukseen. Kyseessä oli opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakoulutuksen kehittämishanke, jossa oli mukana 11 yliopistoa ja useita eri oppiaineita.
Hankkeen edustajat ovat aiemmin todenneet, että jotta avoin väylä olisi merkittävä hakutapa, tarvitaan avoimen väyliä eri aloille, riittävästi avoimen väylän aloituspaikkoja, hakuvaihtoehdon näkyvyyttä sekä yhdenmukaisuutta yliopistojen käytänteissä.
Mitä avoimen väylälle kuuluu tällä hetkellä?
Aiheesta saapuvat Ruusupuistoon keskustelemaan mm. JYU avoimen johtaja Jukka Lerkkanen, yliopistonopettajat Päivi Patja ja Tiia Ikonen, JSBE:n vs. opintopäällikkö Janna Inkeroinen, Jyväskylän yliopiston vararehtori, professori Marja-Leena Laakso, LUT-yliopiston professori Hannu Rantanen sekä Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry:n koulutuspolitiikan asiantuntija Jani Kykkänen. Tilaisuuden juontaa JYU avoimen koulutuspäällikkö Paula Savela, joka toimi Toinen reitti yliopistoon -hankkeen projektipäällikkönä.
”Toinen reitti yliopistoon -hankkeessa mukana ollutta kauppatieteen väyläpilottia Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa on tutkittu ja arvioitu. Se tarjoaa erinomaisen mallin myös muiden väylien kehitystyölle. Vararehtori Marja-Leena Laakso kertoo miten avoimen väylän kehittämistyö jatkuu valtakunnassa, sillä TRY-hankkeen päätyttyä kehittämistyö on juurutettava osaksi normaalia opiskelijavalintojen kehittämistä”, Paula Savela sanoo.
Ruusupuisto tutkii ja keskustelee on noin kerran kuussa järjestettävä keskustelutilaisuus, joka tuo yliopistollisen tutkimuksen kaikkien ulottuville. Tilaisuuden järjestää Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto.
Tilaisuutta on mahdollista seurata paitsi paikan päällä Ruusupuiston aulassa (Alvar Aallon katu 9, Jyväskylä), myös verkossa striiminä. Lisäksi tilaisuuden tallenne tulee myöhemmin katsottavaksi avoimen yliopiston verkkosivujen ajankohtaista-osioon (avoin.jyu.fi).
Tulethan tapahtumaan vain terveenä. Suosittelemme kaikille osallistujille maskin käyttöä ja huolellista käsihygieniaa.
Tutustu tilaisuuteen tarkemmin ja ilmoittaudu:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni Karhunen
Markkinointisuunnittelija
Avoin yliopisto
anni.r.karhunen@jyu.fi
+358 50 536 3474
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Avoimessa yliopistossa opiskelee vuosittain noin 25 000 opiskelijaa.
Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme