Avoimia aineistoja tutkimuksen ja opetuksen tueksi

Etsitkö aineistoa tutkimuksen tai opetuksen tarpeisiin, mutta kirjastot pysyvät suljettuina ja e-kirjojen lukuoikeudet on varattu? Avointen aineistojen merkitys korostuu koronavirustilanteen aikana. Listasimme avointen aineistojen palveluja erityisesti humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen tutkimuksen ja opetuksen tueksi. Näihin sisältöihin pääset käsiksi ajasta, paikasta ja organisaatiosta riippumatta. Lista ei ole tyhjentävä mutta auttaa alkuun.
Avointen tieteellisten julkaisujen palveluja
- Avointen monografioiden ja kokoomateosten palveluja ja kustantajia
- Directory of Open Access Books (DOAB)
- OAPEN Library
- OpenEdition
- Open Book Publishers
- Open Humanities Press
- Suomalaisen Kirjallisuuden Seura: SKS Open Access Publications, digitoituja kirjoja
- Svenska litteratursällskapet i Finland
- Suomalaiset yliopistopainot: Tampere University Press OA Books, Helsinki University Press, Helda Open Books
- De Gruyter Open Access Book Library
- Brill: Open Access Portal
- Toward an Open Monograph Ecosystem
- Avointen lehtien palveluja
- Directory of Open Access Journals (DOAJ)
- EZB Electronic Journals Library
- Journal.fi – suomalaiset tiedelehdet verkossa
- Avoimia julkaisuarkistoja
Julkaisuarkistot sisältävät vapaasti luettavia opinnäytteitä, kirjoja, tieteellisiä artikkeleita ja paljon muuta. - Lista suomalaisista julkaisuarkistoista. Esimerkiksi Tilastokeskuksen julkaisuarkistossa on luettavissa yli 16 000 digitoitua tilastojulkaisua 1800-luvulta lähtien ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisuarkistossa Yhteiskuntapolitiikka-lehden artikkelit.
- Kansainvälisesti kattavimpia julkaisuarkistoaineistojen hakupalveluita ovat BASE (Bielefeld Academic Search Engine), CORE ja Google Scholar
Puuttuiko listalta tärkeä palvelu? Vinkkaa se meille!
Avoimet julkaisut Kansalliskirjaston hakupalvelussa ja Finna.fi:ssä
Avoimia kirja- ja -lehtiartikkeleita löydät myös Kansalliskirjaston hakupalvelun kansainvälisten e-aineistojen haun välilehdeltä. Avoimet artikkelit ovat korkeakoulun käyttäjätunnuksilla kirjautumisen vaatimien artikkelien joukossa, mutta voit suodattaa ne Lähde-rajausvalikosta mahdollisen avoimia aineistoja tarjoavan lähteen, esim. Directory of Open Access Journals (DOAJ), mukaan.
Kansalliskirjaston hakupalvelun päähausta löytyy runsaasti avoimia kirjoja. Voit rajata hakutulosta esimerkiksi kielen mukaan.
Kotimaisia avoimia julkaisuja ja opinnäytteitä löydät suomalaisten kirjastojen, arkistojen ja museoiden aineistot kokoavasta Finna.fi-palvelusta. Rajaamalla hakutuloksen ensin verkossa saatavilla oleviin aineistoihin ja sen jälkeen haluamasi aineistotyypin mukaan, löydät esimerkiksi artikkelit tai väitöskirjat.
Digitoidut kokoelmat
Digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa on runsaasti erilaisia avoimia aineistoja. Palvelusta löytyy esimerkiksi Kansalliskirjaston digitoimat historialliset sanoma- ja aikakauslehdet vuosilta 1771-1929. Tieto- ja oppikirjoista koostuva Kirjahistoria-kokoelma sisältää muun muassa kattavan aapiskokoelman aina vuoteen 1972 saakka. Ruotsin ajan kokoelma puolestaan käsittää Suomen kansalliskirjallisuuden vanhimman osan, vuosina 1488–1809/1827 painettujen julkaisujen digitointeja. Katso lisää poimintojamme digitoiduista kokoelmista!
Poikkeustilanteessa avointa
Useat tiedekustantajat ovat poikkeustilanteen johdosta avanneet aineistojaan määräajaksi. Kansainvälinen kirjastokonsortioiden yhteenliittymä ICOLC (International Coalition of Library Consortia) ylläpitää listaa poikkeustilanteessa avatuista aineistoista.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on avannut Kansallisbiografian kaikille avoimeksi 26.5.2020 saakka.
Palaute: kk-palvelu@helsinki.fi
Yhteyshenkilöt:
Tieteelliset julkaisut: tietoasiantuntija Emilia Pyykönen, Tutkimuksen palvelut
Digitoidut aineistot: tietojärjestelmäasiantuntija Juha Rautiainen, DH-tutkimus
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Kirjasto toimii tutkimuskirjastona erityisesti humanistis-yhteiskuntatieteellisillä aloilla ja on merkittävä kulttuuriperintödatan käyttöön asettaja. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.
Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme