Helsingin yliopisto

Avoimia aineistoja tutkimuksen ja opetuksen tueksi

Jaa

Etsitkö aineistoa tutkimuksen tai opetuksen tarpeisiin, mutta kirjastot pysyvät suljettuina ja e-kirjojen lukuoikeudet on varattu? Avointen aineistojen merkitys korostuu koronavirustilanteen aikana. Listasimme avointen aineistojen palveluja erityisesti humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen tutkimuksen ja opetuksen tueksi. Näihin sisältöihin pääset käsiksi ajasta, paikasta ja organisaatiosta riippumatta. Lista ei ole tyhjentävä mutta auttaa alkuun.

Avointen tieteellisten julkaisujen palveluja

Puuttuiko listalta tärkeä palvelu? Vinkkaa se meille!

Avoimet julkaisut Kansalliskirjaston hakupalvelussa ja Finna.fi:ssä

Avoimia kirja- ja -lehtiartikkeleita löydät myös Kansalliskirjaston hakupalvelun kansainvälisten e-aineistojen haun välilehdeltä. Avoimet artikkelit ovat korkeakoulun käyttäjätunnuksilla kirjautumisen vaatimien artikkelien joukossa, mutta voit suodattaa ne Lähde-rajausvalikosta mahdollisen avoimia aineistoja tarjoavan lähteen, esim. Directory of Open Access Journals (DOAJ), mukaan.

Kansalliskirjaston hakupalvelun päähausta löytyy runsaasti avoimia kirjoja. Voit rajata hakutulosta esimerkiksi kielen mukaan.

Kotimaisia avoimia julkaisuja ja opinnäytteitä löydät suomalaisten kirjastojen, arkistojen ja museoiden aineistot kokoavasta Finna.fi-palvelusta. Rajaamalla hakutuloksen ensin verkossa saatavilla oleviin aineistoihin ja sen jälkeen haluamasi aineistotyypin mukaan, löydät esimerkiksi artikkelit tai väitöskirjat.

Digitoidut kokoelmat

Digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa on runsaasti erilaisia avoimia aineistoja. Palvelusta löytyy esimerkiksi Kansalliskirjaston digitoimat historialliset sanoma- ja aikakauslehdet vuosilta 1771-1929. Tieto- ja oppikirjoista koostuva Kirjahistoria-kokoelma sisältää muun muassa kattavan aapiskokoelman aina vuoteen 1972 saakka. Ruotsin ajan kokoelma puolestaan käsittää Suomen kansalliskirjallisuuden vanhimman osan, vuosina 1488–1809/1827 painettujen julkaisujen digitointeja. Katso lisää poimintojamme digitoiduista kokoelmista!

Poikkeustilanteessa avointa

Useat tiedekustantajat ovat poikkeustilanteen johdosta avanneet aineistojaan määräajaksi. Kansainvälinen kirjastokonsortioiden yhteenliittymä ICOLC (International Coalition of Library Consortia) ylläpitää  listaa poikkeustilanteessa avatuista aineistoista.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on avannut Kansallisbiografian kaikille avoimeksi 26.5.2020 saakka.

Palaute: kk-palvelu@helsinki.fi

Yhteyshenkilöt:

Tieteelliset julkaisut: tietoasiantuntija Emilia Pyykönen, Tutkimuksen palvelut

Digitoidut aineistot: tietojärjestelmäasiantuntija Juha Rautiainen, DH-tutkimus

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Kirjasto toimii tutkimuskirjastona erityisesti humanistis-yhteiskuntatieteellisillä aloilla ja on merkittävä kulttuuriperintödatan käyttöön asettaja. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.

Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme