Tilastokeskus

Avoimien työpaikkojen määrä kääntyi laskuun loppuvuodesta 2022

Jaa
Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä 50 300, kun vuotta aiemmin määrä oli 59 100, selviää Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilaston tiedoista. Vuoden viimeisen neljänneksen tiedot kuvaavat joulukuun ensimmäisen päivän tilannetta.

“Avointen työpaikkojen määrä laski vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä, kun vielä alkuvuodesta nähtiin selvää nousua edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Vuoden 2022 loppupuolella avoimien paikkojen määrä väheni ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen, jonka jälkeen koronakriisistä palautumisesta johtuvan työvoiman kysyntäpiikin voidaan katsoa alkaneen”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Aleksi Neuvonen. 

Avoimien työpaikkojen määrä väheni Helsinki-Uudellamaalla (-6 400) sekä Länsi-Suomessa (-3 200) ja kasvoi tai pysyi likimain ennallaan muilla suuralueilla.Toimialoittain tarkasteltuna muutokset olivat pienempiä, mutta avoimien työpaikkojen määrä laski ennen kaikkea toimialaryhmässä kauppa, kuljetus ja varastointi, majoitus- ja ravitsemistoiminta (G-I). Sen sijaan teollisuuden toimialoilla (B-E) työpaikkoja oli tarjolla jopa enemmän kuin vuotta aiemmin. 

Avoimista työpaikoista määräaikaisia oli 29 % ja osa-aikaisia 15 %, molemmat yhtä suuria osuuksia kuin vuotta aiemmin. Työnantajien omien arvioiden mukaan vaikeasti täytettävien paikkojen osuus pysyi lähes ennallaan ja oli nyt 57 %. 

“Pitkän aikavälin trendinä työnantajien kokemat rekrytointivaikeudet ovat kuitenkin lisääntyneet viime vuosina. Vaikeasti täytettäviksi koettuja työpaikkoja on jo pitkään ollut terveys- ja sosiaalipalveluiden toimipaikoissa lähi- ja sairaanhoitajien tehtäviin, samoin rakentamisen toimipaikoissa raportoitiin vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä rekrytointivaikeuksia esimerkiksi asentaja-ammatteihin”, Neuvonen lisää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliaktuaari Aleksi Neuvonen, aleksi.neuvonen@stat.fi, p. 0295 513 009

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Nuorten ruutuaika jatkuu myöhään yöhön8.3.2023 08:02:22 EET | Tiedote

Näyttöpäätteiden äärellä vietetty aika kasvoi koronakriisin aikaan ennätystasolle. Suomalaiset viettivät vuosien 2020–2021 aikana erilaisten näyttöruutujen ääressä päivittäin keskimäärin 4 tuntia 26 minuuttia. Pisin ruutuaika oli 15–24-vuotiailla, keskimäärin 5 tuntia 46 minuuttia päivässä. Vähiten ruutujen äärellä viihtyivät 10–14-vuotiaat, keskimäärin 3 tuntia 50 minuuttia päivässä. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme