Avomaan ensisadot juhannuspöytiin
Ennen varsinaista satokautta maistiaisia on saatu pieniä määriä kasvihuoneista ja tunnelissa kasvatettuina. Nyt vihanneksia ja perunaa valmistuu sekä harson alta että suoraan avomaalta. Kauden avaus osuu juhlavasti juhannusviikolle. Pysähdy ostoksilla vihannestarjonnan äärelle ja poimi niitä vihanneksia, jotka juuri nyt ovat satokauden parhaita ja tuoreimpia.
Kesän odotetuimmat
Raparperi maistuu kesäkuussa kaikkein makoisimmalta. Raparperipiirakka tai raparperipaistos jäätelön kanssa kuuluvat kahvipöytään. Kevyesti kypsennetyt, makeutetut raparperipalaset täydentävät aamiaispöydässä niin jugurtin kuin puuronkin. Samalla voidaan jo herkutella ensimmäisillä avomaan mansikoilla.
Varhaiskaalista rakentuu kesän paras salaatti. Kotimaisen varhaiskaalin rapeutta ja raikkautta ei turhaan ylistetä. Kiinankaalia korjataan kärkikaartissa sitäkin, samoin jäävuorisalaattia. Niputetut porkkanat ja sipulit kuuluvat alkukesän herkkuihin. Kotimainen tuore valkosipuli on tämän kesän ehdoton huipputuote. Pirteät retiisit ja nauriit täydentävät makupalettia.
Keskikesän juhlaan kuuluvat tietenkin kotimaan varhaisperunat. Kypsennä ja tarjoa perunoita ensimaisteluun voin, tillin, ruohosipulin ja sillin kanssa. Varhaisperunat ovat myös loistava salaattiaines. Uuden sadon perunat ja vihannekset ansaitsevat juhannuspöydässä rinnalleen parhaita kotimaisia kauden kaloja, esimerkiksi graavisiikaa, ja vaihdellen laadukkaita kotimaisia liharuokia.
Kohtele hellästi
Varhaisvihannesten kasvatus vaatii Suomen oloissa viljelijältä aina erityistä huolenpitoa. Sen takia varsinkin ensisadon kasviksiin tulee suhtautua niille kuuluvalla arvostuksella. Vanha totuus on, että varhaisvihanneksia on opeteltava käsittelemään yhtä varoen kuin kananmunia.
Varhaisvihannekset eivät kestä kolhuja eivätkä pitkää säilytystä tai valoa, koska niiden kuiva-ainepitoisuus on alhainen ja kosteus haihtuu pinnasta helposti. Suojaava kuori on lähes olematon. Kosteutta haihtuu varsinkin naattien kautta, joten naatit on hyvä ostohetken jälkeen poistaa.
Nauti raikkaina
Varhaisvihannesten hienostuneet maut tulevat esiin, kun tarjoat niitä mahdollisimman usein tuoreina sellaisinaan, kypsennät vain lyhyen aikaa, mieluiten höyryssä ja maustat maltillisesti.
Pikainen kuumennus grillissä tai vokkipannulla tuo vaihtelua ja nostaa makuja esiin lempeällä tavalla. Varhaiskaalilohkoille ja kukkakaalille sopii myös uunissa paahtaminen. Kypsennettyjen vihannesten rakenteen tulee tuntua hampaissa.
Laadukas öljytilkka sopii sellaisenaan tai yrteillä ja sitruunalla maustettuna varhaisvihannesten kastikkeeksi. Kasvisesikoisten eli primöörien makeahkoa, puhdasta makua ei kannata peittää. Jugurttipohjainen tsatsiki on hyvä valinta kautta koko kesän. Pähkinät, mantelit ja siemenet sopivat makupareiksi.
Poimi ruokaohjeet alla näkyvistä linkeistä.
-------
Valtakunnallista varhaisvihannesten ja varhaisperunoiden teemaviikkoa vietetään 21.–27.6.2021.
Lisätiedot ja haastattelut:Mika Virtanen, MTK ry, 0400 544 728
---------------
Vinkkejä täydelliseen perunaelämykseen, näin keität varhaisperunan
https://www.mtk.fi/-/varhaisperunat_21
Kokeillut ruokaohjeet:
Marinoidut varhaisperunat
https://www.mtk.fi/-/varhaisperunat_21
Kesän paras salaatti
https://rouvakasvis.blogspot.com/2019/06/kesan-paras-salaatti.html
Lähikasvisten parhaat
https://rouvakasvis.blogspot.com/2019/06/lahikasvisten-parhaat.html
Paahdettu kukkakaali ja tillipesto
https://rouvakasvis.blogspot.com/2016/06/tillipesto-ja-paahdettu-kukkakaali.html
Kesäkeitto
https://rouvakasvis.blogspot.com/2016/06/kesakeittoa-varhaisvihanneksista-ja.html
Tsatsiki
https://rouvakasvis.blogspot.com/2016/05/nyhtokaura-ja-tsatsiki-pitaleivan.html
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.
METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.
Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote
Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme