Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Avomaan ensisadot juhannuspöytiin

Jaa
Juhannusta juhlistamaan saadaan tänäkin vuonna upeita avomaan varhaisvihanneksia. Siemenet kylvettiin huhtikuun puolivälissä pelloille normaaliin tapaan. Toukokuun alun kylmä kausi tosin hidasti kasvua. Kevään rankkasateet sen sijaan eivät varhaisvihanneksia turmelleet, koska kasvit olivat ehtineet kehittyä jo riittävän pitkälle. Kasvaminen edistyi jälleen suotuisasti kesäkuun lämmössä, joten satojen valmistuminen jopa hieman aikaistui.

Ennen varsinaista satokautta maistiaisia on saatu pieniä määriä kasvihuoneista ja tunnelissa kasvatettuina. Nyt vihanneksia ja perunaa valmistuu sekä harson alta että suoraan avomaalta. Kauden avaus osuu juhlavasti juhannusviikolle. Pysähdy ostoksilla vihannestarjonnan äärelle ja poimi niitä vihanneksia, jotka juuri nyt ovat satokauden parhaita ja tuoreimpia.

Kesän odotetuimmat

Raparperi maistuu kesäkuussa kaikkein makoisimmalta. Raparperipiirakka tai raparperipaistos jäätelön kanssa kuuluvat kahvipöytään. Kevyesti kypsennetyt, makeutetut raparperipalaset täydentävät aamiaispöydässä niin jugurtin kuin puuronkin. Samalla voidaan jo herkutella ensimmäisillä avomaan mansikoilla.

Varhaiskaalista rakentuu kesän paras salaatti. Kotimaisen varhaiskaalin rapeutta ja raikkautta ei turhaan ylistetä. Kiinankaalia korjataan kärkikaartissa sitäkin, samoin jäävuorisalaattia. Niputetut porkkanat ja sipulit kuuluvat alkukesän herkkuihin. Kotimainen tuore valkosipuli on tämän kesän ehdoton huipputuote. Pirteät retiisit ja nauriit täydentävät makupalettia.

Keskikesän juhlaan kuuluvat tietenkin kotimaan varhaisperunat. Kypsennä ja tarjoa perunoita ensimaisteluun voin, tillin, ruohosipulin ja sillin kanssa. Varhaisperunat ovat myös loistava salaattiaines. Uuden sadon perunat ja vihannekset ansaitsevat juhannuspöydässä rinnalleen parhaita kotimaisia kauden kaloja, esimerkiksi graavisiikaa, ja vaihdellen laadukkaita kotimaisia liharuokia.

Kohtele hellästi

Varhaisvihannesten kasvatus vaatii Suomen oloissa viljelijältä aina erityistä huolenpitoa. Sen takia varsinkin ensisadon kasviksiin tulee suhtautua niille kuuluvalla arvostuksella. Vanha totuus on, että varhaisvihanneksia on opeteltava käsittelemään yhtä varoen kuin kananmunia.

Varhaisvihannekset eivät kestä kolhuja eivätkä pitkää säilytystä tai valoa, koska niiden kuiva-ainepitoisuus on alhainen ja kosteus haihtuu pinnasta helposti. Suojaava kuori on lähes olematon. Kosteutta haihtuu varsinkin naattien kautta, joten naatit on hyvä ostohetken jälkeen poistaa.

Nauti raikkaina

Varhaisvihannesten hienostuneet maut tulevat esiin, kun tarjoat niitä mahdollisimman usein tuoreina sellaisinaan, kypsennät vain lyhyen aikaa, mieluiten höyryssä ja maustat maltillisesti.

Pikainen kuumennus grillissä tai vokkipannulla tuo vaihtelua ja nostaa makuja esiin lempeällä tavalla. Varhaiskaalilohkoille ja kukkakaalille sopii myös uunissa paahtaminen. Kypsennettyjen vihannesten rakenteen tulee tuntua hampaissa.

Laadukas öljytilkka sopii sellaisenaan tai yrteillä ja sitruunalla maustettuna varhaisvihannesten kastikkeeksi. Kasvisesikoisten eli primöörien makeahkoa, puhdasta makua ei kannata peittää. Jugurttipohjainen tsatsiki on hyvä valinta kautta koko kesän. Pähkinät, mantelit ja siemenet sopivat makupareiksi.

Poimi ruokaohjeet alla näkyvistä linkeistä.

-------

Valtakunnallista varhaisvihannesten ja varhaisperunoiden teemaviikkoa vietetään 21.–27.6.2021.

Lisätiedot ja haastattelut:Mika Virtanen, MTK ry, 0400 544 728

---------------

Vinkkejä täydelliseen perunaelämykseen, näin keität varhaisperunan

https://www.mtk.fi/-/varhaisperunat_21                  

Kokeillut ruokaohjeet:

Marinoidut varhaisperunat

https://www.mtk.fi/-/varhaisperunat_21

Kesän paras salaatti

https://rouvakasvis.blogspot.com/2019/06/kesan-paras-salaatti.html

Lähikasvisten parhaat

https://rouvakasvis.blogspot.com/2019/06/lahikasvisten-parhaat.html

Paahdettu kukkakaali ja tillipesto

https://rouvakasvis.blogspot.com/2016/06/tillipesto-ja-paahdettu-kukkakaali.html

Kesäkeitto

https://rouvakasvis.blogspot.com/2016/06/kesakeittoa-varhaisvihanneksista-ja.html

Tsatsiki

https://rouvakasvis.blogspot.com/2016/05/nyhtokaura-ja-tsatsiki-pitaleivan.html

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maatilamatkailu Ilomäki valittiin Maaseutumatkailun Vuoden Kellokkaaksi ja Karkausmäen Kammari Vuoden kehittyväksi maaseutumatkailuyritykseksi20.3.2024 21:00:00 EET | Tiedote

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry on ylpeänä valinnut Maatilamatkailu Ilomäen Vuoden 2024 Kellokkaaksi. Tämä korkein tunnustus myönnetään yrityksille ja henkilöille, jotka ovat toimineet erityisen ansiokkaasti maaseutumatkailun saralla. Vuoden 2024 kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus puolestaan myönnettiin Karkausmäen Kammarille. Tämä arvostettu tunnustus myönnetään yrityksille ja henkilöille, jotka ovat osoittaneet rohkeaa otetta ja innovatiivisuutta maaseutumatkailun kehittämisessä.

Eurooppa tarvitsee parempaa EU:ta19.3.2024 10:45:00 EET | Tiedote

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK haluaa omalla EU-vaaliohjelmallaan olla rakentamassa vahvempaa, vakaampaa ja turvallisempaa Euroopan unionia. Kesäkuussa valittavan uuden europarlamentin ja tulevan komission on kyettävä palauttamaan kansalaisten ja yritysten luottamus tulevaan. Se tapahtuu luopumalla pikkuasioilla näpertelystä ja keskittymisellä oleelliseen. Tienviitat löytyvät MTK:n tänään julkaisemasta ohjelmasta ”Kymmenen teesiä elävälle Euroopalle”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye