Museovirasto

Avustukset kulttuurihistoriallisesti arvokkaille kohteille vuodelle 2021 ovat nyt haettavissa

Jaa

Museovirasto on julistanut haettaviksi vuoden 2021 avustukset rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen, kulkuvälineiden restaurointiin, maailmanperintökohteiden hoitoon sekä muinaisjäännösalueiden hoitoon.

Humppilan asema illalla. Jokioinen–Humppila-junaradan kunnostukseen myönnettiin kulkuvälineille tarkoitettu entistämisavustusta vuodelle 2020. Kuva: Mikko Laine.
Humppilan asema illalla. Jokioinen–Humppila-junaradan kunnostukseen myönnettiin kulkuvälineille tarkoitettu entistämisavustusta vuodelle 2020. Kuva: Mikko Laine.


Avustusten hakuaika on 1.10.2020 klo 9.00 – 11.11.2020 klo 15.00. Hakemukset jätetään verkossa sähköisen asiointipalvelun kautta. Avustukset on tarkoitettu osarahoitukseksi hankkeen kokonaiskustannuksista. Avustuksen osuus hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista vaihtelee eri avustuksissa. Tarkemmat hakuohjeet ja linkit asiointipalveluun ovat Museoviraston verkkosivuilla.

Rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistäminen

Avustettavat kohteet voivat olla rakennuksia, rakennelmia, rakennusryhmiä tai rakennettuja alueita, joilla on merkitystä rakennushistorian, rakennustaiteen, rakennustekniikan, erityisten ympäristöarvojen tai rakennuksen käytön tai siihen liittyvien tapahtumien kannalta. Lisäksi avustusta voivat saada esimerkiksi historialliset puutarhat ja puistot rakennelmineen, hautapaikat muistomerkkeineen sekä toisen maailmansodan puolustusvarustukset.

Entistämisavustuksia voidaan myöntää kohteen omistajalle rakennusperinnön suojelemisesta annetulla lailla suojeltuihin kohteisiin tai muuten merkittäviin kohteisiin, joiden kunnostus edellyttää erityistä kulttuuri- tai rakennushistoriallista asiantuntemusta ja osaamista. Tarkoituksena on säilyttää arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä osana kansallista kulttuuriperintöä ja tukea rakennusrestauroinnin työtapojen säilymistä.

Lisätietoja

www.museovirasto.fi/fi/avustukset/rakennukset 
entistamisavustus@museovirasto.fi 

Kulkuvälineiden restaurointi

Avustukset myönnetään kulkuvälineen tai sen osan konservointiin, restaurointiin tai rekonstruointiin. Tavoitteena on varmistaa, että Suomessa säilyy edustava otos maa-, ilma- ja vesiliikenteen kansallisesti arvokkaiksi luokiteltuja kulkuvälineitä käyttökuntoisena. Etusijalle asetetaan Suomessa rakennetut vähintään 50 vuotta vanhat kulkuvälineet.

Poikkeustapauksissa avustusta voidaan myöntää myös arvokkaiksi luokiteltujen kulkuvälineiden käytön vaatiman liikenneverkon tai sen osan kunnostukseen ja hoitoon, arvokkaaksi luokitellun telakan tai veistämön toiminnan kannalta merkittäviksi arvioitujen vanhojen koneiden ja laitteiden kunnostukseen, tai erityistä asiantuntemusta ja osaamista vaativan restauroinnin, rekonstruoinnin ja konservoinnin suunnitteluun ja sen edellyttämiin tutkimuksiin, selvityksiin ja julkaisuihin silloin, kun toimenpiteet tuottavat hyviä malleja ja lisäävät tai säilyttävät työalan osaamista.

Avustusta voi hakea yksityishenkilö tai oikeustoimikelpoinen yhteisö, ei kuitenkaan julkisyhteisö (valtio, kunta, seurakunta) tai museo. Hakijoista etusijalle asetetaan yleishyödylliset oikeustoimikelpoiset yhteisöt.

Lisätietoja

www.museovirasto.fi/fi/avustukset/kulkuvalineet 
lvavustus@museovirasto.fi 

Maailmanperintökohteiden hoito

Avustukset on tarkoitettu Suomen maailmanperintökohteiden korjaussuunnitteluun ja entistämiseen. Maailmanperintöavustuksia myönnetään sellaisiin tutkimus-, suunnittelu-, entistämis-, hoito-, kunnostus- ja korjaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan kohteen säilyminen maailmanperintöstatuksensa arvoisena.

Avustuksilla tuetaan erityisesti kohteiden uhanalaisten osien säilymistä, joissa omistajan muut käyttöön, käytettävyyteen ja taloudelliseen hyötyyn kohdistuvat tavoitteet ovat vähäiset. Avustusten myöntämisessä otetaan huomioon ne kriteerit, joilla kohde on maailmanperintöluetteloon merkitty.

Avustuksia voivat hakea maailmanperintökohteiden ja niillä sijaitsevien rakennusten omistajat.

Lisätietoja

www.museovirasto.fi/fi/avustukset/maailmanperintokohteet 
mpavustus@museovirasto.fi 

Muinaisjäännösalueiden hoito

Muinaisjäännösalueiden hoitoavustusta myönnetään muinaismuistolailla rauhoitettujen kiinteiden muinaisjäännösten ja niiden ympäristön hoitamiseen ja kunnostamiseen. Tavoitteena on edistää kiinteiden muinaisjäännösten säilymistä ja tunnistamista tukemalla alueiden maisemanhoitoa ja kohteiden merkitsemistä.

Vuonna 2021 avustuksia kohdennetaan ensisijaisesti maisemanhoitoon. Avustusta voi hakea yksityishenkilö tai yhteisö.

Lisätietoja

www.museovirasto.fi/fi/avustukset/muinaisjaannosalueet 
mjhoitoavustus@museovirasto.fi 

Avainsanat

Kuvat

Humppilan asema illalla. Jokioinen–Humppila-junaradan kunnostukseen myönnettiin kulkuvälineille tarkoitettu entistämisavustusta vuodelle 2020. Kuva: Mikko Laine.
Humppilan asema illalla. Jokioinen–Humppila-junaradan kunnostukseen myönnettiin kulkuvälineille tarkoitettu entistämisavustusta vuodelle 2020. Kuva: Mikko Laine.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museoalan Teemapäivillä pohditaan kestävän tulevaisuuden rakentamista 21.10.2020 09:59:13 EESTKutsu

Museoviraston vuosittaiset Museoalan Teemapäivät järjestetään tänä vuonna maksuttomana verkkotapahtumana maanantaina 26.10. teemalla ”Suunnan muutos”. Tämän vuoden teema jatkaa viime syksyn seminaarin keskustelua tulevaisuudesta ja ilmastonmuutoksesta sekä siitä, mitä museot voivat tehdä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Tapahtumaan on ilmoittautunut ennätysmäärä yleisöä. Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan Museoalan Teemapäiville!

Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäki Suomen ensimmäiseksi Euroopan kulttuuriperintötunnuksen hakijaksi12.10.2020 09:00:00 EESTTiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on Museoviraston esityksestä valinnut Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen Suomen ensimmäiseksi Euroopan kulttuuriperintötunnuksen (European Heritage Label) hakijaksi. Jyväskylän yliopiston hakema kohde tuo esiin Suomen ja Euroopan koulujärjestelmän merkitystä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana.

Uudet Tilastokortit kuvittavat museoiden vuotta 20196.10.2020 12:53:53 EESTTiedote

Suomen ammatillisissa museoissa vierailtiin yli 7,6 miljoonaa kertaa (v. 2018: 7,1 milj.), museotoiminnan kokonaismenot olivat yhteensä noin 265 miljoonaa euroa (v. 2018: 250 milj. euroa), uusia näyttelyitä avattiin yli 1000 ja museoiden kokoelmiin sisältyi vuoden 2019 lopussa yhteensä noin 45,9 miljoonaa objektia (v. 2018: 45,4 milj.). Nämä ja monet muut faktat museoiden vuodesta 2019 selviävät Museoviraston Museotilasto-verkkopalvelussa julkaisemista Tilastokorteista.

Aineettoman kulttuuriperinnön yleiskokous koolla Pariisissa poikkeustoimin11.9.2020 09:00:00 EESTTiedote

Unescon päämajassa Pariisissa on pidetty aineettoman kulttuuriperinnön yleiskokous 8.–11.9.2020. Pandemian vaikutus eläviin kulttuuriperinteisiin nousi esiin keskeisenä teemana, jolla on monenlaisia vaikutuksia. Pariisissa oli koolla 140 eri maan edustajia poikkeusjärjestelyin. Lisäksi kokousta seurattiin etäyhteydellä kaikkialta maailmasta. Kokouksessa Taitoliitto / Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry nimettiin mukaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen asiantuntijajärjestöjen joukkoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme