ELY-keskukset

Avustuksia yhteisen arvokkaan rakennusperintömme hoitoon 193 000 euroa (Varsinais-Suomi ja Satakunta)

Jaa

Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain harkinnanvaraista määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon sekä saariston ympäristönhoitoon. Vuonna 2021 Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan saatiin rakennusperinnön hoitoon 143 000 euroa ja lisäksi saariston ympäristön hoitoon 50 000 euroa.

Kuvassa esimerkki, miten vanhan julkisivun voi korjata paikaten. Punamultauksen jälkeen korjaukset ovat lähes huomaamattomia. Kuva: Mia Puotunen, 2021.
Kuvassa esimerkki, miten vanhan julkisivun voi korjata paikaten. Punamultauksen jälkeen korjaukset ovat lähes huomaamattomia. Kuva: Mia Puotunen, 2021.

Varsinais-Suomeen 87 500 € avustusta arvokkaan rakennusperinnön hoitoon

Vuonna 2021 Varsinais-Suomen ELY-keskus myönsi Varsinais-Suomen alueelle yhteensä 87 500 euroa avustuksia rakennusperinnön hoitoon. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä yhteensä 74 kpl, joista 29 hakijaa sai myönteisen päätöksen. Yleisimmin avustusta haettiin aikaisempien vuosien tapaan asuin- ja talousrakennusten kattojen, ikkunoiden ja julkisivujen korjauksiin ja maalauksiin. Myönnetyt avustussummat olivat keskimäärin 3000 €/kohde ja tälläkin summalla saadaan paljon hyvää aikaiseksi Varsinais-Suomen alueellisen vastuumuseon (Turun museokeskus) ohjauksessa.

Satakuntaan 55 500 € avustusta arvokkaan rakennusperinnön hoitoon

Vuonna 2021 Varsinais-Suomen ELY-keskus myönsi Satakuntaan yhteensä 55 500 euroa avustuksia rakennusperinnön hoitoon. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä yhteensä 52 kpl, joista 18 hakijaa sai myönteisen päätöksen. Yleisimmin avustusta haettiin aikaisempien vuosien tapaan asuin- ja talousrakennusten kattojen, ikkunoiden ja julkisivujen korjauksiin ja maalauksiin. Myönnetyt avustussummat olivat keskimäärin 3000 €/kohde ja tälläkin summalla saadaan paljon hyvää aikaiseksi Satakunnan alueellisen vastuumuseon (Satakunnan Museo) ohjauksessa.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan saaristoalueiden ympäristönhoitoon 50 000 €

Varsinais-Suomen ELY-keskus saa vuosittain määrärahaa jaettavaksi myös Varsinais-Suomen ja Satakunnan saariston ympäristön hoitoon ja vuonna 2021 tuo määräraha oli 50 000 euroa. Tästä summasta 32 000 euroa kohdistettiin saariston rakennusperinnön hoitoon 16 Varsinais-Suomen ja yhdelle Satakunnan hankkeelle keskimääräisen avustussumman ollessa 2000 €/kohde. Loppusummalla rahoitetaan mm. luonnonhoitoa osana saariston virkistyskäyttöä, saariston perinnemaisemien hoitoa ja rantojen ruovikoiden poistoa.

Ehjää ja toimivaa osaa ei kannata uusia

Avustuksia myönnetään toimenpiteisiin, joissa edistetään kulttuurihistoriallisten tai maisemallisesti arvokkaiden rakennusten säilymistä. Korjaustyö tulee tehdä siten, että rakennuksen alkuperäinen luonne ja ominaispiirteet sekä historiallinen aitous säilyvät ja rakennusosien tarpeetonta uusimista vältetään. Jokainen kohde on kuitenkin yksilöllinen, joten laajoissa korjauksissa tarvitaan usein asiaan perehtynyttä suunnittelijaa. Alueelliset vastuumuseot toimivat korjaustyön antikvaarisena asiantuntijana valvoen, että työ täyttää avustusehdot työtapojen ja käytettyjen materiaalien osalta.

Uusi hakemuskierros on jo käynnissä

ELY-keskuksen vuoden 2022 rakennusperinnön hoitoavustuksia voi jo hakea ja hakuaika päättyy 30.11.2021. Avustuksen hakulomake ja ohjeet löytyvät seuraavan linkin kautta Avustukset rakennusperinnön hoitoon. Avustuksista voi tiedustella myös puhelimitse p. 0295 022 500 tai sähköpostitse kirjaamo.varsinais-suomi@ely-keskus.fi. Myös Museovirasto myöntää rakennusten entistämisavustuksia ja Museovirasto tiedottaa hakuajastaan syksyllä (Museoviraston avustukset).

Hakemukset/myönnöt kunnittain Varsinais-Suomessa 2021:

Turku 20/11, Salo 11/2, Kemiönsaari 8/6 + saaristo, Uusikaupunki 8/4, Naantali 7/1 + saaristo, Parainen 6/1 + saaristo, Aura 4/2, Loimaa 3/1, Nousiainen 2/1, Taivassalo 2/1, Lieto 2/2, Somero 2/1, Marttila 2/1, Rusko 2/2, Mynämäki 1/1, Sauvo 1/1, Paimio 1/1, Raisio 1/1, Kustavi 1/1 + saaristo, Laitila 1/1, Vehmaa 1/1, Kaarina 1/1 + saaristo.

Hakemukset/myönnöt kunnittain Satakunnassa 2021:

Pori 25/7 + saaristo, Rauma 6/3, Eura 6/1, Eurajoki 5/1, Huittinen 3/2, Harjavalta 2/1, Säkylä 1/0, Merikarvia 1/1, Kankaanpää 1/1, Honkajoki 1/0, Siikainen 1/0.

Lisätietoja:

Karolina Jalarvo, Varsinais-Suomen ELY-keskus, 0295 022 501,
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuvassa esimerkki, miten vanhan julkisivun voi korjata paikaten. Punamultauksen jälkeen korjaukset ovat lähes huomaamattomia. Kuva: Mia Puotunen, 2021.
Kuvassa esimerkki, miten vanhan julkisivun voi korjata paikaten. Punamultauksen jälkeen korjaukset ovat lähes huomaamattomia. Kuva: Mia Puotunen, 2021.
Lataa
Julkisivun voi korjata paikaten. Kuva: Mia Puotunen, 2021.
Julkisivun voi korjata paikaten. Kuva: Mia Puotunen, 2021.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kräftfiskesäsongen är snart här, är du redo?14.7.2021 09:14:49 EEST | Tiedote

För många finländare hör kräftfiske och kräftskivor till sommarens höjdpunkter och snart är den långa väntan över. Kräftfiskesäsongen inleds den 21 juli klockan 12 och pågår fram till den sista oktober. I synnerhet kvällar och nätter är bästa tiden för kräftfiske, men kräftorna traskar in i mjärdarna även dagtid. Kräftfiske är en kul upplevelse att dela tillsammans med vänner eller familjen. För familjens minsta är det ett oförglömligt äventyr att bege sig ut på en kräftfisketur i den mörknande sommarkvällen.

Ravustuskausi tulee, oletko valmis?14.7.2021 09:14:48 EEST | Tiedote

Monelle suomalaiselle ravustus ja ravuilla herkuttelu on kesän kohokohta. Nyt odotus palkitaan, sillä ravustuskausi käynnistyy heinäkuun 21. päivä kello 12 ja jatkuu lokakuun viimeiseen päivään. Etenkin ilta ja yö ovat parasta ravustusaikaa, mutta saksiniekka kävelee mertaan päivisinkin. Parhaimmillaan ravustus on hauskaa yhdessä tekemistä kavereiden tai perheen kanssa. Perheen pikkuväelle hämärän ajan ravustus on unohtumaton kokemus.

Vedenalaisen luonnon monimuotoisuutta kartoitetaan pohjoisen Perämeren alueella8.7.2021 10:37:15 EEST | Tiedote

Heinä- ja elokuun aikana voi nähdä tavallista tarkkaavaisempia suppailijoita ja kahlaajia Perämeren rantavesissä. Kyse ei kuitenkaan ole hellettä karussa olevista lomailijoista, vaan pohjoisen meriluonnon kartoittajista. Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueilla toteutetaan vedenalaisen luonnon monimuotoisuuden inventointeja osana VELMU2 -ohjelmaa, jossa tavoitteena on lisätä tietoa pohjoisen Perämeren huonommin tunnettujen rannikkoalueiden lajistosta, luontotyypeistä ja lajien muodostamista yhteisöistä. Alueella liikkuvat myös SeaCOMBO-hankkeen kartoittajat.

Tarjolla tietoa vesikasvien ja rantojen hoidosta sekä vinkkejä niittoihin (Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo)7.7.2021 13:51:16 EEST | Tiedote

Vesikasvit ja rantojen hoito Järvi-Suomessa -webinaarin tallenteet ovat nyt tarjolla. Vesikasvit ovat merkittävä osa järviluontoa, joten ennen mökkirannan niittoa tulee poiston tarpeellisuus punnita. Vesistöstä poistetun kasvimassan hyötykäyttö on kasvussa, ja kasvimassa voidaan hyödyntää esimerkiksi maanparannusaineena peltoviljelyssä.

Peltojen kipsikäsittelyn hakuaika jatkuu 31.7. saakka – kevään tukihaku toi käsittelyyn yli 7000 hehtaaria (Varsinais-Suomi, Satakunta)2.7.2021 09:54:23 EEST | Tiedote

Noin 270 varsinaisuomalaista viljelijää haki kipsinlevitystä yhteensä 7000 peltohehtaarille 25.6. päättyneessä kipsihaussa. Hakuun vaikuttivat poikkeuksellisen runsaat kevätsateet, jotka viivästyttivät kylvöjä. Hakuaikaa jatketaankin viljelijöiden toiveesta 31.7.2021 saakka. Eniten kipsikäsiteltäviä hehtaareja tuli Salosta (1178 ha) ja huomattavasti pienemmästä Pöytyän kunnasta (1134 ha). Suhteessa kipsinlevitykseen soveltuvaan peltoalaan nähden eniten kipsikäsiteltäviä hehtaareja tuli Oripäästä 10,2 % (184 ha). Kuntakohtaiset tiedot löytyvät liitteenä olevista kuvista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme