Museovirasto

Avustus museoiden osaamisen kehittämiseen kuudelle hankkeelle

Jaa

Museovirasto on jakanut avustukset ammatillisten museoiden osaamisen kehittämiseen liittyviin hankkeisiin. Syksyllä 2020 haussa ollut avustus oli erityisavustus, jolla haluttiin vahvistaa museoiden strategisesti keskeisen osaamisen tunnistamista, vahvistamista ja jakamista sekä edistää vertaisoppimista ja -kehittämistä ja osaamisverkostojen rakentamista.

Vuoden 2020 avustuksilla haluttiin tukea ja vahvistaa museoiden yhdessä tekemisen ja oppimisen kulttuuria. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Vuoden 2020 avustuksilla haluttiin tukea ja vahvistaa museoiden yhdessä tekemisen ja oppimisen kulttuuria. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto


Avustusta osaamisen kehittämisen hankkeisiin haki 16 museota. Avustus myönnettiin kuudelle hankkeelle tai kokeilulle, joissa toteutuvat avustukselle asetut tavoitteet strategisesta kehittämisestä, yhteisesti tunnistetuista kehittämistarpeista ja yhdessä oppimisesta. Avustusta myönnettiin yhteensä 44 100 euroa. Keskimääräinen myönnetty avustus oli 7 350 euroa.

Korona kannustanut digitalisaatioon

Tämän vuoden hakemuksissa näkyivät koronaepidemian aiheuttamat haasteet yhdessä tekemiselle ja fyysisille kohtaamisille. Museoiden on täytynyt kehittää ja tarkastella uudelleen digitaalisia palvelujaan ja digitaalista läsnäoloaan. 

”Avustetuissa hankkeissa museoiden osaamista kehitetään joko tietyn alueen ammatillisten museoiden yhteisvoimin, kuten Satakunnassa ja Kymenlaaksossa, tai sitten kehitetään yksittäisen museon koko henkilökunnan osaamista ja valmiuksia esimerkiksi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden teemoihin tai digitaalisten palveluiden kehittämiseen liittyen. Haluamme tällä avustuksella erityisesti tukea ja vahvistaa museoiden yhdessä tekemisen ja oppimisen kulttuuria”, toteaa erikoisasiantuntija Eeva Teräsvirta Museovirastosta.

Erityisavustusta saaneet hankkeet:

  • Kotkan kaupunki / Kymenlaakson museo 3 500 euroa Digitaalinen kaakko -hankkeeseen
  • Lieksan kaupunki / Pielisen museo 4 000 euroa Pielisen museon osaamisen kehittämishankkeeseen
  • Nurmeksen kaupunki / Nurmeksen museo 10 000 euroa Filmudi-hankkeeseen 
  • Porin kaupunki / Porin taidemuseo 10 300 euroa Satakunta tapaa oppia -hankkeeseen
  • Tornion kaupunki / Aineen taidemuseo 6 300 euroa Moninainen Aine -hankkeeseen
  • Turun kaupunki / Turun museokeskus 10 000 euroa Digisti-hankkeeseen

Lisäksi vuoden 2020 avustusmäärärahasta on myönnetty 14 700 euron avustus Satakunnan Museolle ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO:n hallinnointiin ja verkoston museoiden kokoelmien liikkuvuuden edistämiseen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja avustusten jakamisesta:

erikoisasiantuntija Eeva Teräsvirta, puh. 0295 33 6012, eeva.terasvirta@museovirasto.fi
erikoisasiantuntija Marianne Koski, puh. 0295 33 6006, marianne.koski@museovirasto.fi

Lisätietoja avustusta saaneista hankkeista saa ko. museoista.

Kuvat

Vuoden 2020 avustuksilla haluttiin tukea ja vahvistaa museoiden yhdessä tekemisen ja oppimisen kulttuuria. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Vuoden 2020 avustuksilla haluttiin tukea ja vahvistaa museoiden yhdessä tekemisen ja oppimisen kulttuuria. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Uusi Merenkulun riskit ja resurssit -julkaisu on monitieteinen katsaus merihistoriaan13.1.2021 13:51:07 EETTiedote

Museoviraston ja Suomen merihistoriallisen yhdistyksen julkaisema monitieteinen artikkelikokoelma Merenkulun riskit ja resurssit – Nautica Fennica 2020 avaa seitsemän näkökulmaa merenkulkuun 1700-luvulta nykypäivään. Kirsi Keravuoren ja Sari Mäenpään toimittaman teoksen artikkelit perustuvat vuonna 2019 Forum Marinumissa järjestettyjen Merihistorian päivien esitelmiin.

Suomalaista museo-osaamista viedään Eurooppaan – MOI! Museums of Impact -hanke pohjaa Suomessa kehitettyyn museoiden arviointiin21.12.2020 09:00:00 EETTiedote

Uusi eurooppalainen yhteistyöhanke MOI! Museums of Impact on lähtenyt käyntiin EU:n Luova Eurooppa -ohjelman tuella. Hankkeen tavoitteena on kehittää museoille niiden vaikuttavuutta tukeva eurooppalainen itsearviointimalli. Yhteishankkeeseen osallistuu yhteensä 11 partneria eri puolilta Eurooppaa, ja se kestää vuoden 2022 loppupuolelle. Suomen Museovirasto on eurooppalaisen hankkeen pääkoordinaattori.

Museovirasto avaa yli 200 000 kokoelmakuvaa painolaatuisina vapaaseen käyttöön14.12.2020 09:12:56 EETTiedote

Museovirasto avaa Finna-palvelussa yli 200 000 kokoelmakuvaa painolaatuisina kuvatiedostoina kaikkien vapaasti käytettäväksi. Kansallisten kuvakokoelmien aineistoja voi käyttää esimerkiksi julkaisuissa, tutkimuksessa ja sisustusratkaisuissa. Uudistuksella Museovirasto tukee kulttuuriperinnön saavutettavuutta sekä avointa ja laajaa käyttöä. Kyseessä on Suomen suurin kuvallisten kokoelmien avaaminen vapaaseen käyttöön. Uudistuksen yhteydessä Museovirasto avaa myös oman Finna-näkymän osoitteessa museovirasto.finna.fi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme