Helsingin yliopisto

B3-vitamiini nikotiiniamidiribosidista on hyötyä lihasten mitokondrioille ja suoliston mikrobistolle

Jaa
B3-vitamiini nikotiiniamidiribosidilla (NR) on tutkimuksessa todettu olevan suotuisia vaikutuksia lihasten mitokondrioihin ihmisillä. Mitokondrioiden toimintahäiriöitä ei vielä nykyisin voida hoitaa. Löydös kannustaa selvittämään, voisiko tämä B3-vitamiini toimia jopa potentiaalisena lääkevaihtoehtona mitokondrioiden toimintahäiriöihin.

Helsingin yliopiston tuoreessa kaksostutkimuksessa selvisi, että B3-vitamiini nikotiiniamidiribosidi (NR) pitkäaikaisesti annettuna lisäsi solujen energialaitosten eli mitokondrioiden määrää lihaksessa. Sen lisäksi NR paransi suoliston bakteerikannan koostumusta ja lisäsi veren NAD+-pitoisuuksia ihmisillä.

B3-vitamiinin eri muodot, kuten niasiini, nikotiiniamidi ja NR, tehostavat solujen energia-aineenvaihduntaa, koska ne toimivat solujen mitokondrioille tärkeän NAD+-molekyylin esiasteina.

– NAD+-esiasteita tutkitaan tällä hetkellä maailmanlaajuisesti erittäin aktiivisesti, koska NR:n on havaittu jyrsijöillä lisäävän mitokondrioiden toimintaa sekä lieventävän metabolista oireyhtymää ja lihavuutta, apulaisprofessori Eija Pirinen kertoo.

On kuitenkin ollut epäselvää, onko NR:llä edullisia vaikutuksia mitokondrioihin ja metaboliseen terveyteen ihmisillä.

– Tutkimuksemme osoitti NR:n hyödylliset vaikutukset NAD+-aineenvaihduntaan, ja erityisesti lihasten mitokondrioihin sekä ulostemikrobistoon ensimmäistä kertaa ihmisillä, Pirinen kertoo.

Tutkimukseen osallistuneilta identtisiltä kaksosilta kerättiin veri-, rasva-, lihas- ja ulostenäytteet ennen ja jälkeen NR-lisän. Näytteitä analysoitiin muun muassa mittaamalla veren NAD+:n aineenvaihduntatuotteita, tutkimalla kudosten mitokondrioiden määrää ja määrittämällä ulostenäytteiden mikrobikoostumusta.

Vaikutukset todettiin sekä hoikemmilla että painavammilla kaksosilla. NR-lisästä voivat siis todennäköisesti hyötyä kaikki ihmiset painosta riippumatta.

Tulevaisuuden lääke mitokondrioiden ja suoliston mikrobiston häiriöiden hoitoon?

NR:n havaittiin vaikuttavan myös moniin lihaskudoksen toimintoihin. Se lisäsi lihaksen kantasolujen erilaistumista lihassoluiksi ja muokkasi geenien ilmentymistä säätelemällä DNA:han kiinnittyneiden metyyliryhmien määrää eli DNA:n metylaatiota.

Tulosten perusteella NR-lisä vaikuttaakin lupaavalta vaihtoehdolta tutkittavaksi taudeissa, joille on tyypillistä suoliston mikrobiomin epätasapaino tai lihaksen mitokondrioiden toimintahäiriö, kuten sarkopeniassa eli ikääntymiseen liittyvässä lihaskadossa. Seuraavaksi NR:n pitkäaikaiskäyttöä tulisi tutkimuksen tekijöiden mukaan tutkia lisää kliinisissä kokeissa - tosin harkiten valikoiduilla potilailla, koska NR:n todettiin heikentävän insuliiniherkkyyttä.

– Tämä on suuri edistysaskel B3-vitamiinien kehitystyössä lääkekäyttöön. Tämän tutkimuksen perusteella ymmärrämme paremmin NR:n pitkäaikaisia vaikutuksia, kun aiemmissa tutkimuksissa NR-lisää on käytetty vai lyhyen aikaa, professori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopistosta toteaa.­

Tutkimus on julkaistu Science Advances -lehdessä.

Alkuperäinen artikkeli:LapattoH, Kuusela M, HeikkinenA, MuniandyM, van der KolkBW GopalakrishnanS, PöllänenN, SandvikM, SchmidtMS, HeinonenS, SaariS, KuulaJ, HakkarainenA, TampioJ, SaarinenT, TaskinenM-R, LundbomN, GroopP-H, TiirolaM, KatajistoP, LehtonenM, BrennerC, KaprioJ, PekkalaS, OllikainenM, PietiläinenKH and PirinenE. Nicotinamide riboside improves muscle mitochondrial biogenesis, satellite cell differentiation and gut microbiota in a twin study. Sci. Adv. doi/10.1126/sciadv.add5163

Lisätietoja

Eija Pirinen 

Apulaisprofessori

Oulun yliopisto ja Helsingin yliopisto

Puh: +358405877066

Sähköposti: eija.pirinen@helsinki.fi

Twitter: @pirinenlab

Kirsi Pietiläinen

Kliinisen metabolian Gyllenberg-professori

Helsingin yliopisto, Lihavuustutkimusyksikkö ja HUS, Vatsakeskus, Painonhallintatalo

Puh: +358505992295

Sähköposti: kirsi.pietilainen@helsinki.fi

Twitter:@DrPietilainen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme