Helsingin yliopisto

Baby in the Box – äitiyspakkauksen laaja historia esillä Tiedekulmassa ja Helsingin yliopistomuseossa

Jaa

Helsingin yliopistomuseon Baby in the Box -näyttely valottaa äitiyspakkauksen kiehtovaa historiaa. Näyttely avataan 9.11.klo 14.00 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa, ja se on esillä myös Helsingin yliopistomuseossa. Näyttelyn avajaisissa julkistetaan 80-vuotiaan äitiyspakkauksen uusi kuosi.

Kuva: Timo Huvilinna
Kuva: Timo Huvilinna

Äitiyspakkaus on tärkeä suomalaista yhteiskuntaa muovannut ilmiö, ja äitiyspakkauslaatikossa nukkuva vauva on ikoninen, mutta samaan aikaan arkisen tuttu näky. Laatikossa nukuttamisella on pitkät perinteet; sitä suositeltiin jo toisen maailmansodan aikana, vain muutama vuosi sen jälkeen, kun äitiysavustuslaki oli tullut voimaan.

Äitiyspakkaus kuuluu kaikille

Alun perin, 1930-luvun lopulla ja 1940-luvulla, äitiysavustus oli tarkoitettu vain vähävaraisille perheille. Vuodesta 1949 avustusta alettiin jakaa kaikille raskaana oleville naisille, jotka olivat käyneet terveystarkastuksessa ennen neljättä raskauskuukautta.

Helsingin yliopistomuseon näyttely Baby in the Box kertoo äitiyspakkauksen synty- ja kehitysvaiheista sekä muista lasten terveydenhoidon edistysaskelista 1900-luvulla. Äitiyspakkauksen välillinen vaikutus kansanterveyteen ja lapsikuolleisuuteen on ollut merkittävä.

Suomen laajin äitiyspakkauskokoelma

Helsingin yliopistomuseolla on Suomen laajin museaalinen äitiyspakkauskokoelma, joka sisältää pakkauksia ja pakkausten sisältöjä viideltä eri vuosikymmeneltä. Näyttelyssä on esillä vuosien 1962, 1977, 1981 sekä 1998 äitiyspakkaukset sekä valikoituja esimerkkejä muun muassa 1950- ja 2000-luvun pakkauksista. Osa äitiyspakkausten esineistä on saatu lainaksi yksityishenkilöiltä. Esillä on myös äitiyspakkauksen edeltäjä, Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiertokori 1920-luvulta.

Baby in the Box on toteutettu yhteistyössä Kelan kanssa. Kelalta on saatu näyttelyyn lainaksi muun muassa viimeisin, vuoden 2017, äitiyspakkaus.

80-vuotiaan uusi kuosi

Näyttelyn avajaisten yhteydessä 9.11. klo 14–16 julkistetaan myös äitiyspakkauksen vuodelaatikon uusi kuosi.

Äitiyspakkaus täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Laki äitiysavustuksesta säädettiin vuonna 1937 ja ensimmäinen äitiyspakkaus jaettiin seuraavana vuonna. Juhlavuoden kunniaksi Kela järjesti keväällä suunnittelukilpailun, johon kutsuttiin mukaan nuoria suunnittelijoita ja kuvittajaopiskelijoita. Kilpailun teemana oli Hyvinvointi syntyy yhdessä. Lisäksi pakkauksen ilmeen toivottiin liittyvän jollakin tavalla Suomeen tai suomalaisuuteen.

Tervetuloa!

 

Baby in the Box – kiertokorista äitiyspakkaukseen -näyttely

Helsingin yliopistomuseo, Fabianinkatu 33, 3. krs
Avoinna: ti-to 12–17, pe 12–16 (muina aikoina sopimuksen mukaan opastetuille ryhmille)

Tiedekulma, Yliopistonkatu 4
Avoinna: ma-pe 7-23, la 10–18, su 10–22

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Näyttelypäällikkö Pia Vuorikoski, puh. 050 415 6760, pia.vuorikoski@helsinki.fi

---

Terveisin
Anna Maria Peltonen
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
puh. 050 406 2047, s-posti maria.peltonen@helsinki.fi

Kuvat

Kuva: Timo Huvilinna
Kuva: Timo Huvilinna
Lataa
Kuva: Timo Huvilinna
Kuva: Timo Huvilinna
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Evon tiedekansallispuistohankkeen tiedetyöryhmä: kansalaiset mukaan tieteen tekemiseen ja luonnon havainnointiin18.6.2021 15:44:36 EEST | Tiedote

Tiedetyöryhmän juuri valmistuneessa raportissa esitetään tiedekansallispuiston tutkimustoimintaan ja tutkimuksen havainnollistamiseen ideoita ja sisältöjä, joiden kantava ajatus on kansalaisten vahva osallistaminen. Raportissa korostuu asiantuntijoiden näkemys luonnonsuojelun tärkeydestä tieteen tekemiselle. Lisäksi tiedetyöryhmä ehdottaa säätiön perustamista toiminnan tueksi.

Ikiroutasoiden ilmastovaikutukset menneisyydessä yllättivät tutkijat16.6.2021 10:31:31 EEST | Tiedote

Suot ovat merkittävä ilmakehän hiilenkiertoa säätelevä ekosysteemi. Helsingin yliopiston vetämä monitieteinen tutkijaryhmä selvitti Venäjällä sijaitsevan ikiroutasuon ilmastovastetta viimeisen 3 000 vuoden aikana. Ryhmä huomasi yllättäen, että viileä ilmastovaihe, joka sai aikaan ikiroudan muodostumisen pohjoisiin soihin, aiheutti positiivisen eli lämmittävän ilmastovaikutuksen.

Hittibiisien kirjoittaminen on myös tulevaisuuksien luotaamista15.6.2021 14:59:43 EEST | Tiedote

Riikka Hiltusen väitöstutkimus valottaa popmusiikin tekemistä erityisesti tulevaisuuteen suuntautuneen ajattelun ja trendiennakoinnin näkökulmasta. Tutkimus tarkastelee ennakoivuutta luovuuden osa-alueena ja osoittaa, että vaihtoehtoisten tulevaisuuksien ajatteleminen tai pyrkimykset vaikuttaa tulevaisuuteen voivat sekä ruokkia että rajoittaahitteihin tähtäävien biisinkirjoittajien luovaa työskentelyä.

Väitös: Nuorten liikkuvuus Euroopan unionin sisällä usein kuviteltua raadollisempaa15.6.2021 08:45:00 EEST | Tiedote

Euroopan unionin sisällä liikkuvat nuoret saattavat joutua selviämään omillaan työmarkkinoiden riskeistä EU-kansalaisten oikeuksien muuttuessa yhä ehdollisemmiksi ja epävarmemmiksi. Vapaata liikkuvuutta poikkeuksellisesta näkökulmasta lähestyvä tutkimus nostaa esiin EU:n liikkuvuuspolitiikan ristiriidat ja näiden ristiriitojen rapauttavat seuraukset nuorten työurille, tulevaisuuden näkymille ja jopa terveydelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme