Vaasan kaupunki - Vasa stad

Badande på Smulterö och Sandö badstränder rekommenderas inte tillsvidare

Dela

I prover som tagits på badvattnet vid Smulterö och Sandö har konstaterats virus. Virusmängden var liten, varvid risken att insjukna är mycket liten.

Utgående från de prov som Vasa stads miljöavdelning tog 29.7 har noro- och adenovirus konstaterats i badvattnet vid Smulterö badstrand. I det prov som togs på badvattnet vid Sandö badstrand konstaterades endast norovirus. Nya prover tas på måndag 5.8.

- Då det gäller avloppsvattenläckagen är instruktionerna att man först granskar bakterierna i badvattnet och efter att de har normaliserats, undersöks virus som kvarstår längre i vattnet, berättar Vasa stads hälsoingenjör Maarit Kantola.

För de virus som förekommer i badvatten finns inga åtgärdsgränser, såsom för tarmbakterier som undersöks regelbundet.

- På grund av den sjukdomsrisk som virus föranleder rekommenderas inte badande. Virusmängden var emellertid liten i badvattnet, varvid risken att insjukna är mycket liten, betonar Kantola.

Risken är ännu mindre om man inte blöter huvudet eller om vatten inte kommer i munnen.

Orsaken till förekomsten av virus är förmodligen avloppsvattenläckaget som upptäcktes i juli, eftersom dessa virus vanligtvis förekommer i avloppsvatten. Noro- och adenovirus förökar sig inte i omgivningen och sprids inte av djur, varvid upptäckten av dem alltid beror på förorening som kommit från människoavföring.

Noroviruset förorsakar magont, illamående, kräkningar och diarré. Adenoviruset förorsakar vanligtvis luftvägsinfektioner.

- Vid kraftiga kräkningar och diarré är det alltid orsak att uppsöka läkare, påminner Kantola.

Kontakter

Hälsoingenjör Maarit Kantola, tfn 040 5551184, maarit.kantola@vaasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Den ena körfilen stängs vid Kvarngatan 14 29.5.2020 09:40:41 EESTTiedote

På grund av gatuarbeten måste den ena körfilen vid Kvarngatan 14 stängas 1.6. Körfilen från Kvarngatan till Smedsbyvägen är stängd i ungefär en vecka. Körfilen i andra riktningen är öppen som normalt. Körning till tomterna är tillåten. – I det här skedet utförs schaktningsarbeten och grunden för gatan jämnas ut. De egentliga körfilerna anläggs inte ännu i det här skedet, berättar ansvariga byggarbetsplatschefen Tiina Skön. Bilaga: Karta över trafikregleringarna vid Kvarngatan 14

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum