Like Kustannus

Bändilaboratorio päästää ääneen legendaarisen Lepakkoluolan kasvatit ja kuolemattomat bändit

Jaa

Marco Kososen kirjoittama Bändilaboratorio on tärkeä ajankuva ja elämänmakuinen historiikki Lepakkoluolan kasvateista heidän itsensä kertomana.

Lepakkoluolan tarina käynnistyi kesällä 1979, kun kaupungin saamattomuuteen kyllästyneet muusikot ja muut aktiivit valtasivat vanhan maalitehtaan Helsingin Ruoholahdessa. Ennen valtausta rakennus oli toiminut alkoholistien yömajana, joten tulokkaiden oli ensi töikseen siivottava talo perinpohjaisesti. Remontin jälkeen Lepakkoluolasta tuli Helsingin elävän musiikin yhdistyksen havittelema musiikkitalo ja kymmenien bändien kotipesä.

Lepakko nousi kukoistukseensa 1980-luvun aikana, kun kellarikerroksen treenitiloista syntyi uusia tulokkaita suuremmille estradeille. Rakennuksessa treenasi useita eturivin yhtyeitä, kuten Hanoi Rocks, Sielun Veljet tai Pelle Miljoona, ja vielä useampia kulttisuosikkeja, kuten Musta Paraati, Lama tai Smack. Lepakkoluolassa tehtiin myös paikallisradiohistoriaa ja luotiin uudenlaista kaupunkikulttuuria: Talo oli alkuperäisen Radio City -paikalliskanavan ja Rumba-lehden syntypaikka. Lepakon kahdessa esiintymissalissa, kahvilassa ja muissa tiloissa järjestettiin lukuisia ikimuistoisia keikkoja, teatteriesityksiä ja tapahtumia.  Siellä toimivat muun muassa kirpputori, puuverstas, autokorjaamo, kirjapaino, äänitysstudio ja puulämmitteinen sauna. Lisäksi Lepakko oli oman aikansa sosiaalinen media. Kun sinne sai kirjattua itsensä sisään, tarvittavat tiedot ja kontaktit löytyivät kyllä. 

Oma lukunsa olivat tietenkin alakerrassa sijainneet treenikämpät, jotka muodostivat suomalaisessa musiikkihistoriassa ainutlaatuisen yhteisön, bändilaboratorion. Nyt onkin aika päästään Lepakkoluolan kasvatit ääneen. Kirjailija Marco Kosonen oli vakikasvoja Lepakkoluolan käytävillä, sillä hänen oma yhtyeensä Shadowplay piti majaansa kellarissa. Omakohtaisten kokemustensa ja lukuisten haastattelujen avulla Kosonen rakentaa kuvan aikansa ajatushautomosta, joka rikastutti suomalaista populaari- ja kaupunkikulttuuria kahden vuosikymmenen ajan.

Bändilaboratorion äänikirjaksi lukee A.W. Yrjänä. Teos on käsittely- ja arvosteluvapaa 27.6.2022.

Marco Kosonen (s. 1965) on kulttibändi Shadowplayn trumpetisti, baarimikko, elämäntapakulkuri ja kirjailija. Häneltä on julkaistu kaksi omaelämäkerrallista matkakirjaa, Mun Afrikka (2017) ja Rock’n’Roll Suicide Bar (2010), kaksi romaania, Ravintola Loppu (2012) ja Muurikaupunki (2015) sekä yhdessä Petri Stenmanin kanssa Itä meidän, matkaopas Itä-Helsinkiin.

Haastattelupyynnöt ja pdf-vedokset: jenni.heiti@like.fi

Painetut ja sähköiset arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@like.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Like Kustannus
Like Kustannus
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

09 1566 1http://www.like.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Like Kustannus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme