Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Bärplockarnas visumansökningar behandlas särskilt noggrant

Dela
Utrikesministeriet beslutade i november 2022 att bärplockare tills vidare inte beviljas visum. Anledningen därtill var oklarheterna kring bärplockningen, risken för människohandel, polisundersökningen som pågår i Finland och eventuella förändringar i bärplockarnas ställning som arbets- och näringsministeriet arbetat med.

Den 9 februari informerade arbets- och näringsministeriet att man inte kan förtydliga bärplockarnas ställning genom att ändra statsrådets förordning om säsongsarbete, utan det kräver lagändringar.

Eftersom lagberedningen tar tid, har utrikesministeriet inte några grunder för att helt och hållet låta bli att bevilja visum, och ansökningarna måste behandlas. Eventuella ansökningar tas emot och behandlas individuellt i enlighet med viseringskodexen. Vid behandlingen bedöms noggrant bland annat resans syfte, risken för människohandel, tillförlitligheten av de uppgifter som sökanden anger i ansökan och sökandens tillgängliga medel.

Utrikesministeriet  har ansett att tillämpningsområdet för lagen om säsongsarbete också borde omfatta plockning av vilda bär och att plockarna borde stå i ett anställningsförhållande för att visum ska kunna beviljas på basis av säsongsarbete. Detta skulle förtydliga ställningen för både bärplockare och företag som anställer bärplockare.

Mer information:

  • Jussi Tanner, konsulär chef, tfn 050 411 0340
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministrarna Haavisto och Blinken undertecknade ett uttalande om samarbete inom 6G2.6.2023 11:51:19 EEST | Tiedote

Utrikesminister Pekka Haavisto och Förenta staternas utrikesminister Antony Blinken undertecknade ett uttalande om samarbete inom 6G mellan Finland och Förenta staterna i Helsingfors den 2 juni. Uttalandet uttrycker en gemensam vilja att intensifiera samarbetet på de centrala forsknings- och utvecklingsområdena inom 6G och att öka interaktionen mellan finländska och amerikanska aktörer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum