Basam Books

Basam Booksin klassikkosarja saa täydennystä tieteisfiktion klassikolla!

Jaa

Lennettiinkö Kuuhun ensimmäisen kerran jo vuonna 1600? Englantilainen piispa kuvitteli kuulennon haasteet aivan oikein jo neljä vuosisataa sitten.

”Lento Kuuhun” (Basam Books 2021)
”Lento Kuuhun” (Basam Books 2021)

Piispa Francis Godwinin mielikuvituksellinen kertomus The Man in the Moone, or a Discourse of a Voyage thither, by Domingo Gonsales. The speedy Messenger (1638) on yksi varhaisimpia tieteisfiktion edustajia.

Godwinin klassikkoteos julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa suomeksi nimellä Lento Kuuhun (Basam Books 2021). Teoksen on suomentanut tieteenhistorian dosentti Osmo Pekonen. Pekonen on myös laatinut teokseen esipuheen ja varustanut lukutekstin kommentaareilla, jotka taustoittavat tekstiä – nykylukijallekaan ei jää epäselväksi, mistä Godwinin teoksessa on kyse.

”Kuun öinen kirkkaus ei olekaan mitään muuta kuin auringonsäteiden heijastumista vedenpinnasta kuin peilistä. Kuinka paljon tämä poikkeaakaan kaikesta siitä mitä filosofimme takovat päähän koulussa!”

Lento Kuuhun kertoo kuvitteellisen espanjalaisen seikkailijan Domingo Gonsalesin ihmeellisestä ilmalennosta Kuuhun vuoden 1600 tienoilla. Gonsalesin matka Kuuhun alkaa Kanarian saarilta 9. syyskuuta 1599 ja päättyy Kiinaan, lähelle Pekingiä, huhtikuun 7. päivän tienoilla 1601.

Matkansa aikana hän tutustuu Kuussa asuvaan kansaan ja opettelee heidän kulttuuriaan ja tapojaan. Seikkailija ihastuu Kuuhun ja tämän asukkaisiin ikihyväksi, mutta palaa lopulta kuitenkin Maahan velvollisuuden tunteesta.

”Heidän hyvän hallintonsa perusta on kuitenkin kansan erinomaisessa luonteessa, joka takaa, että niin vanhat kuin nuoret paheineenkin elävät rakkaudessa, rauhassa ja ystävyydessä. Kuu on näin ollen kuin toinen Paratiisi.”

Piispa Godwin oli laajasti oppinut ja hän pohti paljon luonnonfilosofiaan liittyviä kysymyksiä. Nykylukijaa saattaakin ihmetyttää, kuinka oikeaan hän osui esimerkiksi pohdinnoissaan painovoiman olemuksesta vuosia ennen kuin painovoimateorian isä Isaac Newton oli edes syntynyt!

Kääntäjästä

Tieteenhistorian dosentti Osmo Pekonen (FT, YTT) on monipuolinen kirjailija, suomentaja ja kulttuurivaikuttaja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet:

Frida Wikblad
frida@basambooks.fi

Kuvat

”Lento Kuuhun” (Basam Books 2021)
”Lento Kuuhun” (Basam Books 2021)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Basam Books
Basam Books
Lapinlahdenpolku 8, c/o Lapinlahden Lähde Oy
00180 HELSINKI

+358 40 841 7913https://basambooks.fi

Basam Books on riippumaton helsinkiläinen yleiskustantamo. Meidät tunnetaan erityisesti laadukkaan hyvinvointi- ja työelämäkirjallisuuden, kaunokirjallisten klassikoiden sekä runouden kustantajana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Basam Books

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme