Beslut om arbetshälsa ska grunda sig på kunskap – en avgiftsfri handbok för social- och hälsovårdsbranschen
Nyckeln till att hantera arbetshälsa ligger i att dra nytta av kunskap om personalen. Arbetshälsoinstitutets nya handbok ska hjälpa organisationer inom social- och hälsovården att främja arbetshälsan med hjälp av kunskap och analys. När perspektivet arbetshälsa ingår i alla beslut i organisationen, främjas arbetshälsan på lång sikt.
Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 22.11.2022
Handboken ”Työhyvinvoinnin tiedolla johtaminen sote-alalla” tar upp metoder för att främja arbetshälsan och genomföra ändringar ur perspektivet ”ledning genom kunskap”. Handboken riktar sig främst till ledningen och cheferna inom social- och hälsovårdssektorn, men även välfärdsområdena kan ha nytta av handboken.
Det är viktigt att hitta lämpliga informationskällor för din organisation, med vars hjälp arbetshälsan och faktorer som förutspår den kan undersökas.
– Social- och hälsovårdsorganisationerna är vana vid att utnyttja kund- och kommunuppgifter. Istället är det värt att satsa på att dra nytta av uppgifter om personalens arbetshälsa för att söka stöd för utvecklingen av arbetshälsan, säger Mervi Halonen, specialsakkunnig på Arbetshälsoinstitutet.
Att kombinera de insamlade uppgifterna med andra tillgängliga uppgifter, till exempel patientsäkerhet, är också begränsat i många social- och hälsovårdsorganisationer. Organisationerna måste identifiera vilken typ av uppgifter de redan förfogar över och hur uppgifterna kan kombineras med varandra för att främja arbetshälsan.
Betydelsen av strategisk hantering av arbetshälsan framhävs inom social- och hälsovårdssektorn
De anställdas välbefinnande måste beaktas som en del av all verksamhet i organisationen. På grund av de begränsade personalresurserna inom social- och hälsovården är det av största vikt att fokusera på de anställdas välbefinnande.
– En anställd med god arbetshälsa utför sina uppgifter och bidrar därmed till att uppnå organisationens mål. Inom social- och hälsovården återspeglas detta bland annat i en nöjd och trygg patient och på sektorns attraktionskraft, säger Liisa Mäkelä, ledande forskare på Arbetshälsoinstitutet.
Det hör till ledningens ansvar att se till att utvecklingen av arbetshälsan utgör en del av det strategiska ledningsarbetet. Det är inte nödvändigt att lösa alla frågor som rör arbetshälsan på en och samma gång, utan hanteringen av arbetshälsan är en långsiktig verksamhet.
– Perspektivet ”Ledning genom kunskap” kan inledningsvis användas i samband med ett av de strategiskt centrala problemen. Om till exempel huvudproblemet är en hög personalomsättning, är det skäl att ta reda på vilka faktorer som förutser det. Det är också viktigt att skapa förståelse för framtida utvecklingstrender, säger Maarit Kauppi, forskningschef på Arbetshälsoinstitutet.
Bekanta dig med handboken
- Handboken ”Työhyvinvoinnin tiedolla johtaminen sote-alalla” (på finska): Työhyvinvoinnin tiedolla johtaminen sote-alalla | Työterveyslaitos (ttl.fi)
- Handboken har utarbetats som en del av utvecklingsprojektet (på finska): Tiedosta – Työhyvinvointia ja tuottavuutta | Työterveyslaitos (ttl.fi)
- Projektet genomfördes i samarbete med social- och hälsovården i Kajanaland. Handboken innehåller fallexempel och god praxis inom social- och hälsovården i Kajanaland. Projektet finansieras av Europeiska socialfonden (ESF).
Ytterligare information
- Mervi Halonen, specialsakkunnig, Arbetshälsoinstitutet, 030 474 2483, mervi.halonen@ttl.fi
- Liisa Mäkelä, ledande forskare, Arbetshälsoinstitutet, 030 474 3349, liisa.makela@ttl.fi
- Maarit Kauppi, forskningschef, Arbetshälsoinstitutet, 030 474 3058, maarit.kauppi@ttl.fi
Nyckelord
Kontakter
Juha HietanenspecialexpertTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Tel:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtospecialexpertTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Tel:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLänkar
Om
Må bra av jobbet
Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.
Följ Työterveyslaitos
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos
Ingripande i den etiska belastningen inom äldrearbetet förbättrar arbetshälsan, vårdkvaliteten och tillgången till arbetskraft31.1.2023 08:30:00 EET | Tiedote
Etisk belastning är en betydande faktor som belastar arbetshälsan inom äldreomsorgen. Modellen Vanhustyön vatupassi (Vattenpasset för äldrearbete) erbjuder lösningar för chefer och ledningen, med vilka de kan stävja den etiska belastningen i vardagen inom äldrearbetet och bygga en etisk arbetskultur. Resultatet är bättre arbetshälsa och på lång sikt äldrearbete med större dragningskraft.
Vanhustyön eettiseen kuormitukseen puuttuminen parantaa työhyvinvointia, hoidon laatua ja työvoiman saatavuutta31.1.2023 08:30:00 EET | Tiedote
Eettinen kuormitus on merkittävä vanhustyön työhyvinvointia koetteleva tekijä. Vanhustyön vatupassi -malli tarjoaa esihenkilöille ja johdolle ratkaisuja, joilla hillitä eettistä kuormitusta vanhustyön arjessa ja rakentaa eettistä työkulttuuria. Tuloksena on parempaa työhyvinvointia ja pitkällä tähtäimellä vetovoimaisempaa vanhustyötä.
Majority of employees support the climate actions of their workplace30.1.2023 08:02:28 EET | Press release
Employees consider the role of their workplace in the mitigation of climate change to be important. Every two employees reported an increase in climate-friendly working practices. The views of employees about the ecological sustainability of their work and the climate action of their workplace was surveyed for the first time in Finland by Finnish Institute of Occupational Health.
Majoriteten av löntagarna stödjer klimatåtgärder på sin arbetsplats30.1.2023 08:00:22 EET | Tiedote
Arbetstagarna upplever arbetsplatsernas roll viktig i begränsning av klimatförändringen. Varannan arbetstagare berättade om förändringar mot arbetsmetoder som är mer klimatvänliga än tidigare. Arbetstagarnas åsikter om sitt eget arbetes ekologiska hållbarhet och arbetsplatsernas klimatåtgärder utreddes med Arbetshälsoinstitutets enkät för första gången i Finland.
Enemmistö palkansaajista tukee työpaikkansa ilmastotekoja30.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Työntekijät kokevat työpaikkojen roolin tärkeäksi ilmastonmuutoksen hillinnässä. Joka toinen työntekijä kertoi muutoksista aiempaa ilmastoystävällisempiin työtapoihin. Työntekijöiden näkemyksiä oman työn ekologisesta kestävyydestä ja työpaikkojen ilmastotoimista selvitettiin Suomessa ensimmäistä kertaa Työterveyslaitoksen kyselyllä.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum