Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Bibliotekens digimediaprojekt fortsätter – de allmänna biblioteken har en nyckelroll för projektets framgång

Dela

Utredningsarbetet inom de allmänna bibliotekens digimediaprojekt avslutas, och projektets resultat finns att läsa på www.kirjastot.fi/digimediahanke/tulokset. Projektet fortsätter dock i september, och nya anställda rekryteras för pilottestfasen. De lokala bibliotekens roll lyfts fram i det fortsatta projektet och är mycket viktig för förverkligandet av ett gemensamt e-bibliotek.

Foto: Ella Tommila - Digimediaprojektet
Foto: Ella Tommila - Digimediaprojektet

Utifrån utredningsarbetet inom de allmänna bibliotekens digimediaprojekt rekommenderas en gemensam takorganisation för det nya gemensamma e-biblioteket, som ansvarar för materialet, tekniken och de digitala rutinerna. Man vill dock bevara det lokala aktörskapet även för det digitala materialet.

De lokala biblioteken måste även i framtiden kunna påverka exempelvis vad som är synligt och lyfts fram ur samlingarna i det egna området samt få aktuella statistikuppgifter om e-biblioteket. Även kundbetjäningen kommer åtminstone till en del att bli kvar i det egna närbiblioteket: exempelvis handledning för användningen och skapande av inloggningsuppgifter för personer som inte vill eller kan skaffa inloggningsuppgifter själva via nätet med hjälp av säker identifiering. Alla rekommendationer för projektet kan läsas i sammanfattningen av utredningsarbetet.

Med tanke på genomförandet av projektet är det mycket viktigt att rutinerna planeras av de allmänna biblioteken gemensamt. Även samarbetet med förlagsbranschen förblir viktigt. Eftersom projektet omfattar många viktiga samarbetsfält har kommunikationen en viktig roll även i det fortsatta projektet.

Projektet fortsätter med pilottestning

I augusti 2021 bekräftades att projektet får fortsatt finansiering från undervisnings- och kulturministeriet. Projektet fortsätter med en planerings- och pilottestfas, som bland annat omfattar planering av samarbetsmodeller samt precisering och pilottestning av olika delområden av tekniska lösningar.

För att föra projektet framåt rekryteras också nya anställda: en koordinator för biblioteksnätverket, en kostnads- och materialkoordinator, en teknikkoordinator och en kommunikationskoordinator. Kolla platsannonserna och tipsa också lämpliga bekanta om de lediga platserna!

Ytterligare information om projektet på finska.

Sammanfattning av utredningsarbetet inom projektet på finska. 

Nyckelord

Kontakter

Suvi Sivulainen

Projektchef, Digimediaprojektet

Biblioteksnätverkets gemensamma tjänster, Helsingfors stadsbibliotek

suvi.sivulainen@hel.fi

tfn 040-191 8531

Bilder

Foto: Ella Tommila - Digimediaprojektet
Foto: Ella Tommila - Digimediaprojektet
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum