Biohiili voi olla lupaava keino hillitä maatalouden ympäristövaikutuksia

Väitöskirjatutkija Subin Kalu toteaa väitöskirjassaan, että biohiilen lisääminen maaperään voi vähentää typen huuhtoutumista pelloilta vesistöihin ja pienentää voimakkaan kasvihuonekaasun, dityppioksidin, päästöjä.
Biohiilen korkea ominaispinta-ala ja huokoinen rakenne voivat parantaa maaperän kykyä pidättää vettä ja ravinteita sekä siten edistää niiden saatavuutta viljelykasveille. Biohiili voi myös muuttaa maaperän fysikaalisia, kemiallisia ja biologia ominaisuuksia niin, että kasvihuonepäästöt ja ravinteiden huuhtoutuminen saattavat lopulta vähentyä.
Aiemmin ei ole kuitenkaan selvitetty, säilyvätkö kerran tehdyn biohiilikäsittelyn edulliset vaikutukset pitkällä aikavälillä, erityisesti pohjoisen havumetsävyöhykkeen ilmastossa.
– Pitkäaikaisvaikutusten selvittäminen on tärkeää, jotta biohiilen mahdolliset haittavaikutukset voidaan todeta ennen maaperän laajamittaista käsittelyä, sillä biohiiltä ei voi poistaa maaperästä jälkikäteen, Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa väittelevä Subin Kalu huomauttaa.
Turvallinen keino lisätä hiilen varastointia maaperään
Subin Kalu tutki väitöskirjassaan biohiilen pitkäaikaisvaikutuksia neljässä kokeessa eteläsuomalaisilla pelloilla, joilla biohiiltä oli lisätty maaperään kahdesta kahdeksaan vuotta aiemmin.
– Vaikka biohiilen vaikutukset ajanjakson kuluessa eivät olleet yhdenmukaiset, joitain kasvuun liittyviä parannuksia havaittiin, kun esikasvit olivat palkokasveja. Tätä erityistä biohiilen- ja esikasvien välistä yhdysvaikutusta on tutkittava tarkemmin, hän sanoo.
– Joissain tapauksissa biohiilellä tuntui olevan maatalouden kannalta hyödyllinen vaikutus, joka näkyi sadon ja kasvien typenoton lisääntymisenä ja maaperän entistä parempana kykynä pidättää nitraattia. Lisäksi sillä on maaperän dityppioksidipäästöjä, typen huuhtoutumista ja muita ympäristöhaittoja vähentävä vaikutus.
Vaikka maatalouden ja ympäristön kannalta havaitut myönteiset vaikutukset eivät olleet pitkällä aikavälillä yhdenmukaisia kaikilla koepelloilla, tutkijoiden havaintojen mukaan biohiilen levittämisellä ei ollut kielteisiä vaikutuksia tutkimusajanjakson kuluessa. Tämä viittaa siihen, että biohiilen lisääminen viljelymaille on turvallinen keino kasvattaa viljelysmaiden maaperän hiilivarastoa.
Subin Kalu laati väitöskirjansa maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa yhteistyössä Helsingin yliopiston metsätieteiden ja maataloustieteiden osastojen sekä Luonnonvarakeskuksen (LUKE) ja Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden kanssa.
__________________________
Biohiili
Biohiilet ovat erittäin pysyviä, huokoisia hiilipitoisia aineita, joita valmistetaan eloperäisen aineksen, kuten esimerkiksi puuhakkeen, pyrolyysillä eli kuivatislauksella.
Biohiili on ollut viime aikoina suuren kiinnostuksen kohteena, koska se itsessään sitoo hiiltä maahan, sillä se valmistetaan puusta tai kasveista, jotka käyttävät ilmakehän hiilidioksidia. Lisäksi biohiilen lisäämisellä maaperään voi olla muita myönteisiä vaikutuksia maataloudelle ja ympäristölle.
Biohiili voi säilyä maaperässä satojen, jopa tuhansien vuosien ajan, mikä osoittaa sen kyvyn sitoa hiiltä maaperään pitkäksi ajaksi.
––––––––––––––––––––––––––
Subin Kalu väittelee 2.9.2022 kello 12 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Long-term effects of biochars as a soil amendment in boreal agricultural soils”. Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa EE-rakennus, Walter-sali, Agnes Sjöberginkatu 2.Vastaväittäjänä on professori Claudia Kammann, Hochschule Geisenheim University, ja kustoksena on professori Johan Ekroos.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Subin Kalu, subin.kalu@helsinki.fi, puh. 041 807 4978, 050 556 0478
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme