Jalofoods / Oy Soya Ab

Biokaasulaitos elintarviketehtaan yhteydessä on pk-yritykselle valtava investointi kiertotalouteen – ja tulevaisuuden kilpailukykyyn

Jaa
Jalotofua valmistava Oy Soya Ab rakennuttaa biokaasulaitoksen tehtaansa yhteyteen Raaseporissa. Maaliskuussa käynnistyvä rakennushanke on elintarviketeollisuudessa ainutlaatuinen panostus kiertotalouteen. Se auttaa yritystä varautumaan kasviproteiinin kulutuksen kasvuun.
Biokaasulaitos / Jalofoods
Biokaasulaitos / Jalofoods

Omalla tontilla sijaitseva biokaasulaitos, joka hyödyntää tehtaan sivuvirtoja ja tuottaa niistä energiaa takaisin tehtaan hyödynnettäväksi on ainoa laatuaan. Tähän asti biokaasua on yleensä tuotettu isommissa yksiköissä tai maatiloilla. Hanke avaa myös uudet markkinat biokaasulaitoksia toimittaville yrityksille.

Noin miljoonan euron investointi vastaa noin neljännestä yrityksen liikevaihdosta, joten alkuvaiheessa riskien kantamiseen tarvitaan kumppani. Investoinnin takaisinmaksuaika on 10-12 vuotta, mutta tehdas pyrkii samalla energiaomavaraiseksi.

Tulevaisuudessa laitos tuottaa merkittävää taloudellista hyötyä. Biokaasulaitoksen on määrä tuottaa 2200 MWh energiaa vuosittain, mutta tehtaan tämänhetkinen tarve on siitä vasta noin puolet.

Energiaomavaraisuus ja vastuullisuus takaavat kilpailukyvyn

Oy Soya Ab:n tavoite on kolminkertaistaa tuotannon volyymi seuraavan kymmenen vuoden aikana. Koska kasviproteiinin kysyntä on vielä verrattain pientä, vähäisetkin muutokset kuluttajien ruokavaliossa vaikuttavat toimialan yritysten tuotantomääriin. Globaaleilla markkinoilla kilpailu on kuitenkin kovaa.

Vastuullinen liiketoiminta on ainoa keino pysyä mukana kilpailussa jatkossakin, arvioi tofun valmistuksen markkinajohtaja Suomessa.

- Suomalainen yritys ei pysty kilpailemaan volyymillä, laatu ja vastuullisuus ratkaisevat. Olemme tienraivaajia tässäkin asiassa, sanoo Oy Soya Ab:n kaupallinen johtaja ja osakas Jouko Riihimäki.

Biokaasulaitos hyödyntää tuotannosta väistämättä aiheutuvaa hävikkiä hyödyntämällä raaka-aineita mahdollisimman paljon. Siten se vähentää ympäristökuormitusta, joten se on konkreettinen ilmastoteko.

Kumppanuusmallilla hallitaan riskejä

Biokaasulaitoksen rakentaminen ei ollut itsestäänselvä päätös, koska energiantuotanto ei ole Oy Soya Ab:n ydinliiketoimintaa ja liian iso hanke voisi vaarantaa kannattavuuden.

- Energiaa palveluna -malli mahdollistaa biokaasun hyödyntämisen myös pk-yritykselle pienemmillä riskeillä, sanoo palveluratkaisun toimittaja One1 Oy:n toimitusjohtaja Mika Kallio.

Sopimus allekirjoitettiin helmikuussa 2021 Oy Soya Ab:n ja One1 Oy:n välillä. Laitoksen toimittaa Sauter Biogas Finland. Rakentaminen alkaa maaliskuussa.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:


Jouko Riihimäki
Kaupallinen johtaja, Jalofoods / Oy Soya Ab
jouko.riihimaki@jalofoods.fi
0400 939 691
www.jalofoods.fi


Mika Kallio
Toimitusjohtaja, One1 Oy
Mika.kallio@one1.fi
044 323 7707

Kuvat

Biokaasulaitos / Jalofoods
Biokaasulaitos / Jalofoods
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jalofoods / Oy Soya Ab
Jalofoods / Oy Soya Ab
Malminrinne 1 B
00180 Helsinki

Oy Soya Ab / Jalofoods on vuonna 1989 perustettu kasviproteiinituotteisiin erikoistunut suomalaisomisteinen yritys. Liikevaihto on noin 4 miljoonaa euroa ja se työllistää 25 henkilöä. Tunnetuimmat tuotemerkit ovat Jalotofu ja Jalotempe. Vientiä on Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Yritys hankkii pääraaka-aineensa, luomusoijapavun pääosin Itävallasta.

One1 Oy on lahtelainen vuonna 2010 perustettu yritys ja sen enemmistöosakkaina ovat Lahti Energia ja Pori Energia. Yritys tarjoaa palveluna asiakkaan tarpeisiin yksilöityjä ympäristötaloudellisia energiaratkaisuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jalofoods / Oy Soya Ab

Uudet Jalotofu-tuotteet tekevät kotikokeista aasialaisten kasvisruokien taikureita2.2.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Kasviproteiinien valikoimaan on saapunut Jalotofua ja Jalotempeä valmistavan Jalofoodsin asiakastoiveita täyttäviä uutuuksia. Jalotofu Klassikko -sarjan uusin tuote, Jalotofu Aasia, on aasialaisittain valmiiksi marinoitu ja helppokäyttöinen tofu. Vuonna 2020 lanseerattu, nopeasti kuluttajien suosioon noussut Jalotofu Paahtopalat -sarja on niin ikään täydentynyt aasialaisittain maustetulla käyttövalmiilla, revityllä tofulla.

Uusi biokaasulaitos varmistaa suomalaisen elintarvikevalmistuksen kilpailukykyä epävarmoissa markkinaolosuhteissa26.10.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Jalotofua valmistava Oy Soya Ab on käynnistänyt biokaasulaitoksen tehtaansa yhteyteen Raaseporin Leksvallissa. Biokaasulaitoksen käyttö on aloitettu syyskuussa 2022 hyödyntäen ainoastaan tehtaan omia sivuvirtoja. Toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset ja näistä johtuva korkea energian markkinahinta ovat nostaneet tämän vihreän energiahankkeen roolin yhä kriittisemmäksi yrityksen kilpailukyvyn varmistamisessa. Samalla kierrätetään sivuvirtojen ravinteet maatalouteen parantamaan kotimaisen ruoantuotannon huoltovarmuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme