Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen akatemiatutkijahaussa erittäin korkea taso
Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta on valinnut 22 uutta akatemiatutkijaa. Toimikunta käyttää akatemiatutkijoiden tehtävien rahoitukseen tänä vuonna lähes 10 miljoonaa euroa.
Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) painotti valinnoissaan tutkimushankkeiden korkeaa tieteellistä laatua, panostusta kansainväliseen yhteistyöhön sekä hakijoiden nousujohteista urakehitystä.
BTY-toimikunta käyttää akatemiatutkijoiden tehtävien rahoitukseen tänä vuonna lähes 10 miljoonaa euroa. Tehtävään saapui 176 hakemusta ja näistä rahoitettiin noin 13 prosenttia. Rahoitetuista akatemiatutkijoista on naisia 32 prosenttia ─ hakijoista heitä oli 49 prosenttia.
Hakemusten taso oli korkea, mitä kuvaa se, että noin kolmannes kaikista hakemuksista sai arvosanan 5 tai 6. ”Valitettavasti monta erinomaista hakemusta jäi ilman rahoitusta”, BTY-toimikunnan puheenjohtaja, professori Jussi Kukkonen toteaa.
Akatemiatutkijan viisivuotisen rahoituskaudentavoitteena on tarjota lupaaville tutkijoille laajat ja monipuoliset mahdollisuudet itsenäiseen tutkimustyöhön, edistää oman tutkimusryhmän perustamista ja mahdollistaa oman alan tutkimuksen kehittäminen. Akatemiatutkijoilla odotetaan myösolevan hyvät kansalliset sekä kansainväliset yhteistyöverkostot.
BTY-toimikunta haluaa lisäksi kannustaa rahoituksen avulla akatemiatutkijoita entistä laajempaan sekä monipuolisempaan kansainväliseen yhteistyöhön.
”Toimikunta havaitsi ilokseen hakijoissa nousujohteista kansainvälistä yhteistyötä, joko liikkuvuuden tai yhteyksien luomisen puolella. Liikkuvuutta havaittiin itse asiassa molempiin suuntiin, sillä myös vuosia ulkomailla jo olleita tutkijoita on nyt tulossa takaisin kotimaahan”, Kukkonen jatkaa.
Nyt myönnetty rahoitus on tarkoitettu akatemiatutkijan omaan palkkaan, mutta tämän lisäksi rahoituksen saaneet tutkijat saavat myöhemmin kutsun erilliseen tutkimuskulurahoitushakuun.
Toimikunta rahoitti useita tieteellisesti korkeatasoisia akatemiatutkijoita, esimerkiksi:
Elias Hurmekoski (Helsingin yliopisto). Hurmekosken tutkimushankkeessa tarkastellaan kasvavan biotalouden aikaansaamaa ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuuden muutosta eri ajanjaksoilla. Lisäksi tunnistetaan metsiin liittyviä ilmastonmuutoksen hillintäkeinoja, jotka vähentäisivät nettopäästöjä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Hanke pyrkii aiempaa realistisempiin arvioihin metsäsektorin roolista Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanossa huomioimalla markkinoiden dynamiikkaa ja vaihtoehtoisia hiilineutraalisuuspolkuja. Tutkimusmenetelminä yhdistetään elinkaariarviointia, ekonometriaa, simulaatiomallinnusta sekä ennakoivaa markkinatutkimusta, mukaan lukien osallistavia lähestymistapoja.
Suvi Santala (Tampereen yliopisto). Santalan tutkimusprojekti tuottaa tietoa ja lähtökohdan kehittää uusia teknologioita biopohjaiseen kemikaalien valmistukseen ligniinistä ja hiilidioksidista. Ligniini on kasviperäistä sidosainetta, jota on puiden massasta noin 20–30 prosenttia. Ligniinin ja hiilidioksidin käyttöön uusiutuvina raaka-aineina liittyy vielä suuria haasteita, vaikka kyseisten raaka-aineiden hyödyntämiseksi on alettu kehittää mikrobipohjaisia prosesseja. Santalan hankkeessa tehostetaan sekä hiilidioksidin että ligniinin konvertointia eli muuttamista tuotteiksi muokkaamalla mikrobien aineenvaihduntareittejä uudella ja innovatiivisella tavalla.
Sanna Vuoristo (Helsingin yliopisto). Vuoriston tutkimushankkeen tulokset auttavat kehittämään parempia hedelmättömyyshoitoja ja ymmärtämään alkioiden kehityshäiriöiden syitä. Joka viides hedelmällisessä iässä oleva pariskunta kärsii tahattomasta hedelmättömyydestä ja hedelmättömyys on yhä yleisempää maailmanlaajuisesti. Nykyisin hedelmöityshoidossa tuotettavista alkioista vain noin puolet kehittyy riittävän hyvin niin, että ne voidaan siirtää kohtuun raskauden aikaansaamiseksi. Lisäksi noin puolet alkioista kehittyy epänormaalisti. Vuoriston tutkimuksessa hyödynnetään vastikään kehitettyjä bioinformatiikan ja kokeellisen alkiobiologian tutkimusmenetelmiä sekä ihmisen alkioista peräisin olevia kantasolumalleja ja yhdistetään näiden menetelmien avulla saatuja tutkimustuloksia.
Lisätietoja:
- Rahoituspäätökset
- Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnan rahoituspäätösten kriteerit ja linjaukset
- tiedeasiantuntija Outi Ala-Honkola, p. 029 533 5029
- tiedeasiantuntija Laura Forsström, p. 029 533 5041
- tiedeasiantuntija Harri Hautala, p. 029 533 5019
- tiedeasiantuntija Päivi Kolu, p. 029 533 5028
- tiedeasiantuntija Rita Rinnankoski-Tuikka, p. 029 533 5096
- tiedeasiantuntija Vesa Yli-Pelkonen, p. 029 533 5095
Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka Rautioviestintäasiantuntija
Suomen Akatemia
www.aka.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2022 rahoitamme tutkimusta 468 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia
Finlands Akademi undertecknade handlingsplan för publicering med fri tillgång16.5.2022 09:49:45 EEST | Uutinen
Finlands Akademi har undertecknat en internationell handlingsplan som syftar till att utveckla och stödja s.k. diamond open access-publicering inom vetenskapen.
Academy of Finland signs Action Plan for Diamond Open Access16.5.2022 09:46:01 EEST | Uutinen
The Academy of Finland has signed an international action plan that aims to further develop and expand the diamond open access scholarly publication model.
Suomen Akatemia allekirjoitti avoimen julkaisemisen toimintasuunnitelman16.5.2022 09:42:36 EEST | Uutinen
Suomen Akatemia on allekirjoittanut kansainvälisen toimintasuunnitelman diamond open access -julkaisumallin kehittämisestä ja tukemisesta.
Luonnontieteiden ja tekniikan alojen uudet tutkijatohtorit on valittu12.5.2022 16:22:09 EEST | Tiedote
Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt rahoituksen 44 tutkijatohtorille. Näistä tutkijatohtorirahoituksista kuusi suunnattiin kansantaloudellisesti ja yhteiskunnallisesti merkittäville tekniikan aloille, jotka ovat energiatekniikka, lääketieteellinen tekniikka, prosessitekniikka, rakennustekniikka, sähkötekniikka ja tietokonetekniikka. Rahoituksen sai lähes 16 prosenttia hakijoista.
Luonnontieteiden ja tekniikan aloille valittiin kansainvälisesti korkeatasoisiksi arvioituja akatemiatutkijoita12.5.2022 15:46:38 EEST | Tiedote
Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on valinnut 22 akatemiatutkijaa. Uusien akatemiatutkijoiden rahoitukseen osoitetaan noin 10 miljoonaa euroa. Nyt myönnetty rahoitus on tarkoitettu akatemiatutkijan omaan palkkaan, mutta tämän lisäksi rahoituksen saaneet tutkijat saavat myöhemmin kutsun erilliseen tutkimuskulurahoitushakuun. Myönnettävä rahoitus ohjataan tutkimusorganisaatiolle, joka hallinnoi rahoituksen käyttöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme