HSY

Blominmäen jätevedenpuhdistamolle vuoden 2022 RIL-Palkinto

Jaa
Blominmäen jätevedenpuhdistamo on voittanut vuoden 2022 RIL-Palkinnon. Palkinto julkistettiin rakennetun ympäristön alan akateemisia edustavan RIL ry:n tilaisuudessa 24.11.22.
Huipputehokkaasti puhdistettu jätevesi suojelee Itämerta. (kuva: HSY)
Huipputehokkaasti puhdistettu jätevesi suojelee Itämerta. (kuva: HSY)

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on rakennuttanut tämän uuden jätevedenpuhdistamon Espoon Blominmäkeen. RIL-Palkinnon 2022 saajan valinneen kansanedustaja Elina Valtosen mukaan Blominmäen jätevedenpuhdistamo on yhteiskunnallisesti merkittävä hanke, jolla on erittäin tärkeä perustehtävä.

- Blominmäen jätevedenpuhdistamo tuottaa lisäarvoa yhteiskunnalle vähintään vuosikymmeniksi. Jäteveden puhdistus on konkreettista Itämeren suojelua ja kaupunkikehitystä parhaimmillaan - yhdistettynä energiaviisaisiin ratkaisuihin. Kyseessä on lämmöntuotannon osalta 100-prosenttisesti ja sähkön suhteen 70-prosenttisesti omavarainen hanke, Valtonen perustelee.

Juuri käyttöön otettu uusi jätevedenpuhdistamo puhdistaa jätevedet huipputehokkaasti, käyttää omaa energiaansa ja pääosin kallion sisään sijoitettuna sulautuu ympäristöönsä. Se käsittelee aluksi 400 000 asukkaan jätevedet Espoosta ja Kauniaisista, Kirkkonummelta, Siuntiosta sekä Länsi-Vantaalta. Puhdistamoa on mahdollista laajentaa jopa miljoonan asukkaan tarpeisiin.

- Palkinto myönnettiin yhteiskuntamme infrarakentamisen perustyölle. Samalla palkitaan laaja kokonaisuus: uniikin maanalaisen jätevedenpuhdistamon suunnittelu ja rakentaminen sekä jätevesien viemäröinnin muutokset Espoon alueella. Sitä on toteuttanut suuri joukko ammattilaisia vuosien ajan, kehui HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred kiitospuheessaan.

HSY on ollut rakentamishankkeen tilaaja. Pitkään ja laajaan puhdistamoprojektiin on osallistunut paljon eri yhteistyötahoja, suunnittelijoita, rakentajia ja muita kumppaneita. HSY:n lisäksi RIL-Palkinnon osapuolia ovat YIT, ARE, Ramboll Finland ja Ramboll CM, FCG Finnish Consulting Group sekä Afry Finland. 

RIL-Palkinto

RIL ry jakaa vuosittain RIL-Palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista. Lisäksi palkittava työ tai hanke on edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme. Ensimmäisen kerran RIL-Palkinto on myönnetty 50 vuotta sitten eli vuonna 1972.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Huipputehokkaasti puhdistettu jätevesi suojelee Itämerta. (kuva: HSY)
Huipputehokkaasti puhdistettu jätevesi suojelee Itämerta. (kuva: HSY)
Lataa
Puhdistamo sijaitsee pääosin maan alla. Maan päällä sijaitsee muun muassa hallintorakennus ja poistoilmapiippu näkyy kauemmaksikin. (kuva: HSY)
Puhdistamo sijaitsee pääosin maan alla. Maan päällä sijaitsee muun muassa hallintorakennus ja poistoilmapiippu näkyy kauemmaksikin. (kuva: HSY)
Lataa
Kiekkosuodattimilla fosforinpoisto tehostuu vielä lisää. (kuva: HSY)
Kiekkosuodattimilla fosforinpoisto tehostuu vielä lisää. (kuva: HSY)
Lataa
Puhdistusprosessi sijaitsee kallion sisään louhitussa ja rakennetussa tilassa.
Puhdistusprosessi sijaitsee kallion sisään louhitussa ja rakennetussa tilassa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Leudot talvisäät pitivät puunpolton hiukkaspitoisuudet kurissa pääkaupunkiseudulla28.3.2023 09:15:09 EEST | Tiedote

Sähkönhinnan nousu sai monen pääkaupunkiseudun asukkaan kiinnostumaan puunpoltosta. HSY:n mittausten mukaan puunpoltto heikensi talvella pientaloalueiden ilmanlaatua varsinkin kylminä viikonloppuiltoina. Puunpoltosta aiheutuvat ilmansaasteiden pitoisuudet jäivät kuitenkin yleisesti odotettua alhaisemmiksi lauhan talven ja ilmansaasteiden laimenemiselle suotuisien sääolojen vuoksi.

HSY:n biojätteen keräys laajenee: Vantaalaisten vuoro ilmoittaa oma valintansa lajittelutavaksi23.3.2023 08:31:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY laajentaa biojätteen keräyksen 1–4 asunnon kiinteistöihin. Maksullisen keräyksen vaihtoehtona on omaehtoinen kompostointi kiinteistöllä. Vantaalla keräys alkaa 1.1.2024. Valinta biojätteen lajittelutavaksi pitää ilmoittaa HSY:lle viimeistään 21.5.2023. Myös Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kiinteistöille, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet valintaansa, on annettu aikaa 23.4.2023 asti.

Maailman vesipäivä 22.3. muistuttaa jokaisen roolista globaalin vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemisessa – katso HSY:n vinkit vastuulliseen veden käyttöön20.3.2023 08:36:00 EET | Tiedote

Miljardit ihmiset maailmassa elävät ilman puhdasta juomavettä tai kunnollista vessaa ja viemäröintiä. Huono hygienia ja puhtaan veden puute aiheuttavat runsaasti sekä terveydellisiä että sosiaalisia ongelmia. Kansainvälinen Maailman vesipäivä 22.3. muistuttaa, että muutosta maailmanlaajuisen vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemiseksi on nopeutettava.

HSY:n Sortti-keräysautot kiertävät huhti-kesäkuussa16.3.2023 08:32:00 EET | Tiedote

HSY:n uudelleen nimetyt Sortti-keräysautot saapuvat jälleen noutamaan kodin vaaralliset jätteet, metalliromun ja sähkölaitteet 292 pysähdyspaikalta. Näille jätelajeille ei ole paikkaa kiinteistöjen jätepisteissä, joten niiden tuominen maksuttomaan keräykseen on oivallinen ympäristöteko. Kahdentoista ajoneuvon voimin toteutuva kierros alkaa maanantaina 3. huhtikuuta Espoosta ja Helsingistä. Autot kiertävät kahdessa ryhmässä runsaan kahdeksan viikon ajan ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme