HSY

Blominmäen viemäritunneleista on louhittu jo kolmannes

Jaa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY rakentaa Espooseen uutta Blominmäen jätevedenpuhdistamoa. Neljän jäljellä olevan viemäritunneliurakan louhinnat ovat edenneet suunnitellusti. Niissä tunneleista on louhittu 34 prosenttia eli noin 5 kilometriä.

Urakoista pisimmällä ollaan ensimmäiseksi alkaneessa urakassa Mikkelässä, jossa louhinnoista on tehty jo 90 prosenttia. Malminmäessä on louhittu noin 19 prosenttia tunneleista, Eestinkalliossa noin 30 ja Finnoossa noin 14 prosenttia.

Tunnelilouhinta etenee 3-5 metriä kerrallaan. Louhinnat toteutetaan kesään 2021 mennessä. Räjäytyksiä tehdään maanantaista perjantaihin klo 7-22 välillä ja arkilauantaisin klo 9-18 välillä. Tärinän vaikutusalueella sijaitsevat talot katselmoidaan ennen louhintatyötä ja sen jälkeen.

Tunneliräjäytyksistä irtoava kivilouhe ajetaan kuorma-autoilla pois työmailta. Liikenne on näkyvää ajotunneleiden läheisyydessä, jonka jälkeen ajoneuvot sulautuvat muun liikenteen joukkoon. Hienoaineksen kulkeutumista työmaalta kadulle vähennetään autojen renkaita puhdistamalla ja katupölyn leviämistä hillitään katuja pesemällä.

- Räjäytyksen äänet ovat tunnelin rakentamisessa suurimmat. Porausäänet voivat kuulua, kun louhittava alue on lähellä. On kuitenkin hyvin tapauskohtaista, kuinka hyvin räjäytysten ja porausten äänet kuuluvat. Jos rakennus on perustettu suoraan kallioon, ääni kantaa kauempaa. Paksujen maakerrosten päälle rakennettuun rakennukseen ne taas kuuluvat vähemmän, kertoo toimialajohtaja Tommi Fred.

Louhittavissa viemäritunneleissa jätevedet johdetaan puhdistamolle ja puhdistamolta:
- tulotunnelissa jätevesi kulkeutuu puhdistettavaksi puhdistamolle
- purkutunnelissa tehokkaasti puhdistettu jätevesi ohjataan avomerelle
- puhdistetusta jätevedestä otetaan lämpö talteen ja hyödynnetään kaukolämpönä Espoossa.

Blominmäessä puhdistamon prosessia rakennetaan

Jätevedenpuhdistamon rakennusteknisistä töistä on tehty noin neljännes. Prosessiputkiston esivalmistus ja asennus ovat alkaneet. Projektinjohtourakoitsija YIT on valinnut aliurakoitsijan sähkö-, instrumentointi ja automaatio- sekä LVI-töille.

Vuonna 2022 valmistuva puhdistamo korvaa nykyisen Suomenojan jätevedenpuhdistamon ja käsittelee 400 000 asukkaan jätevedet Espoosta ja Kauniaisista, Kirkkonummelta, Siuntiosta sekä Länsi-Vantaalta.

- Asukaskohtainen ravinnekuormitus Itämereen vähenee nykyisestä. Uusi puhdistamo poistaa yli 96 prosenttia jäteveden fosforista ja orgaanisesta aineesta sekä yli 90 prosenttia typestä, iloitsee toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

Vuoteen 2040 mennessä uuden puhdistamon läpi arvioidaan virtaavan päivittäin 150 000 kuutiometriä jätevettä. Se ylittää noin puolella Suomenojan puhdistamolle nykyisin virtaavan jäteveden määrän.

Hankesivut: hsy.fi/blominmäki
Blominmäen jätevedenpuhdistamon toteutuksen tilanneraportti 31.3.2019: https://www.hsy.fi/fi/asiantuntijalle/vesihuolto/jatevedenpuhdistus/blominmaki/rakentaminen-etenee/Documents/Blominmaki_neljannesvuosiraportti_12_4_2019.PDF

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Raimo Inkinen, puh. 045 6357 741
toimialajohtaja Tommi Fred, puh. 050 348 4841

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on kuntayhtymä, joka tuottaa vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. HSY auttaa asukkaita toimimaan paremman ympäristön puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n hallituksen päätökset 12.4.201912.4.2019 11:15:45 EESTTiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä Blominmäen projektinjohtourakan sopimusmuutoksen ja puhdistetun jäteveden lämpöenergian hyödyntämistä koskevan sopimuksen Helen Oy:n kanssa. Hallitus hyväksyi myös jätteiden keräysvälineiden huoltohalli -hankesuunnitelman. Hallitus päätti seuraavista hankinnoista: - muovikaivot tilataan Ahlsell Oy:ltä ja Onninen Oy:ltä - Espoon sako- ja umpikaivojen tyhjennykset ja lietteen kuljetus tilataan Lassila & Tikanoja Oyj:ltä. Hallitus saa tiedoksi Blominmäen jätevedenpuhdistamohankkeen tilannekatsauksen. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella Blominmäen jätevedenpuhdistamohankkeen tilanteesta. Kokouksen pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut päätetyt asiat: http://hsy01.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Riitta-Liisa Hahtala puh. 040 593 6346 www.hsy.fi

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 12.4.201910.4.2019 08:03:14 EESTTiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 12.4.2019. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessahttp://hsy01.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa Blominmäen projektinjohtourakan sopimusmuutoksen hyväksymisestä ja puhdistetun jäteveden lämpöenergian hyödyntämistä koskevan sopimuksen hyväksymisestä. Hallitus päättää myös jätteiden keräysvälineiden huoltohalli -hankesuunnitelman hyväksymisestä. Hallitus päättää seuraavista hankinnoista: - muovikaivojen hankinta - Espoon sako- ja umpikaivojen tyhjennykset ja lietteen kuljetus. Hallitus saa tiedoksi Blominmäen jätevedenpuhdistamohankkeen tilannekatsauksen. HSY tiedottaa kokouksen jälkeen Blominmäen jätevedenpuhdistamohankkeen tilanteesta. Kokouksen pöytäkirja on nähtävissä em. osoitteessa perjantaina 12.4.2019. Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Riitta-Liisa Hahtala puh. 040 593 6346 www.hsy.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme