Suomen Pankki

BOFIT Venäjän talouden ennuste vuosille 2023‒2024

Jaa

Ensimmäinen sotavuosi muutti talouspolitiikan linjan

Hyökkäys Ukrainaan pysäytti Venäjän talouden kasvun kertaheitolla. Sodan tuoma epävarmuus, länsiyritysten vetäytyminen ja pakotteet supistivat taloutta selvästi vuonna 2022. Venäjän talouspolitiikan radikaali muutos kuitenkin loivensi talouden supistumista. Maan finanssipolitiikka on viimeiset 20 vuotta pääosin perustunut tasapainoiseen budjettiin ja alijäämien karttamiseen. Vapaasti vaihdettava rupla ja pääomien vapaa liikkuvuus ovat olleet tärkeät valuuttakurssipolitiikan ankkurit. Helmikuun lopussa 2022 näistä periaatteista luovuttiin nopeasti. Talouspolitiikan keskiöön nostettiin pakotteiden vaikutusten minimointi ja irtautuminen länsimaista. Samalla kävi selväksi, ettei talouden sopeutumista anneta markkinavoimien tehtäväksi.

”Sodan seurauksena valtion rooli talouden ja yhteiskunnan monilla sektoreilla kasvoi ja erityisesti suuryrityksistä tuli aiempaa riippuvaisempia vallanpitäjistä. Talouspolitiikassa siirryttiin kohti sotataloutta”, sanoo BOFITin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko.

Talouden rakennemuutos hidastaa kasvua

Kuluvana vuonna Venäjän BKT supistuu pari prosenttia (­−2 %). Jos sotatilanne tai pakotteet eivät merkittävästi muutu nykyhetkestä, Venäjän talouskasvu on lähellä nollaa vuonna 2024. Keskipitkän aikavälin kehitys riippuu ensisijaisesti siitä, kuinka sota päättyy.

Ennusteen suurin riskitekijä liittyy sodan kehityskulkuun. Toinen keskeinen riskitekijä on Venäjän julkisen talouden kestävyys. Oletamme, että lähivuosien alijäämät voidaan kattaa ilman huomattavia vaikeuksia. Mutta kovin pitkään valtion velanotto ei voi kasvaa ilman, että se kiihdyttää inflaatiota ja syrjäyttää yksityisiä investointeja.

Päätös hyökätä Ukrainaan kaikkine seurauksineen tarkoittaa Venäjän taloudelle merkittävää rakennemuutosta kohti omavaraistaloutta. Sopeutumisessa ja tuonnin korvaamisessa tulee olemaan suuria toimialoittaisia ja yrityskohtaisia eroja. Rakennemuutoksen seurauksena Venäjän talouden tuottavuus heikkenee ja pitkän aikavälin potentiaalinen kasvuvauhti hidastuu.

Ennusteteksti kokonaisuudessaan sivuillamme (https://www.bofit.fi/fi/seuranta/ennusteet/viimeisin-venaja-ennuste/ )

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen, iikka.korhonen@bof.fi, +358 9 183 2272
Vanhempi neuvonantaja Laura Solanko, laura.solanko@bof.fi, +358 9 183 2291

BOFITin ajankohtaista Venäjän talouden analyysiä sisältävät julkaisut löydät verkkosivuiltamme www.bofit.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pankki
Suomen Pankki
Snellmaninaukio, PL 160
00101 HELSINKI

09 1831http://www.bof.fi

Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen ja kansallinen keskuspankki. Samalla se on osa eurojärjestelmää, joka vastaa euroalueen maiden rahapolitiikasta ja muista keskuspankkitehtävistä ja hallinnoi maailman toiseksi suurimman valuutan, euron, käyttöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pankki

Aikaansa seuraten - Suomen Pankin taidekokoelmateos on julkaistu9.6.2023 12:00:00 EEST | Uutinen

”Kokoelmateos on ensimmäinen laatuaan. Se vie lukijansa taidematkalle läpi vuosikymmenten ja tyylisuuntien Markku Valkosen johdattelemana. Teoksessa huomioidaan Suomen Pankin vaikuttava päärakennus, jonka 140-vuotisjuhlavuotta vietämme kuluvana vuonna. Renessanssiajasta muistuttava rakennus valmistui vuonna 1883,” Olli Rehn, Suomen Pankin pääjohtaja. Aikaansa seuraten – Suomen Pankin taidekokoelmateos esittelee valikoiman noin 1 200 teosta käsittävästä Suomen Pankin kokoelmasta. Kokoelmaan kuuluu maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia. Samalla kun ne heijastavat aikansa taiteellisia pyrkimyksiä, ne kuvastavat Suomen historiaa ja yhteiskunnallisia arvoja. Taideteosten ohella kirja luo katsauksen Suomen Pankin päärakennuksen värikkääseen historiaan ja arkkitehtoniseen merkitykseen. ”Suomen pankin taidekokoelma kuvastaa maamme keskeisten vaiheiden taiteellista tulkintaa erityisesti merkittävien monumentaaliteosten ansiosta Juho Rissanen lasimaalauksista ja Lennart Segerstrålen freskoista Ev

Kutsu medialle: Suomen Pankin talousosaamiskonferenssi8.6.2023 11:30:09 EEST | Kutsu

Suomen Pankki järjestää kansainvälisen talousosaamiskonferenssin, jonka erityisteemoina ovat talousosaamisen puutteet ja elinkustannuskriisi. Konferenssi järjestetään Suomen Pankin rahamuseossa 12.–13.6.2023. Konferenssin pääpuhuja on professori Annamaria Lusardi (George Washingtonin yliopisto, Washington D.C.). Konferenssi juhlistaa Suomen Pankin rahamuseon 20-vuotisjuhlavuotta. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita paikan päälle rahamuseoon, Snellmaninkatu 2, Helsinki, seuraamaan konferenssin ohjelmaa. Ilmoittautumiset ja haastattelupyynnöt pyydetään lähettämään 9.6. klo 13 mennessä sähköpostitse osoitteella media@bof.fi Median yhteyshenkilö on vanhempi viestintäasiantuntija Richard Brander, puh. 09 183 22 06 tai richard.brander@bof.fi

Conference on Financial Literacy focuses on Cost of Living Crisis7.6.2023 12:30:00 EEST | News

The Bank of Finland is organising an international Financial Literacy Conference focusing on financial literacy gaps and the cost of living crisis. The conference will be held at the Bank of Finland Museum on 12–13 June, 2023. The event will provide a unique opportunity for academics and policy makers to discuss current financial education needs and priorities. The current cost of living crisis has emphasised the importance of financial literacy as the gap between the financially resilient and the financially fragile widens. It is now recognised that poor financial skills have left many households unprepared to face the current crisis and its consequences. The keynote lecture will be delivered by Professor Annamaria Lusardi from George Washington University, Washington D.C. The conference is hosted by Marja Nykänen, Deputy Governor of the Bank of Finland. The Bank of Finland has organised this conference to celebrate the 20th anniversary of the Bank of Finland Museum. The programme of

Elinkustannuskriisi talousosaamiskonferenssin keskiössä7.6.2023 12:30:00 EEST | Uutinen

Suomen Pankki järjestää kansainvälisen talousosaamiskonferenssin, jonka erityisteemoina ovat talousosaamisen puutteet ja elinkustannuskriisi. Konferenssi järjestetään Suomen Pankin rahamuseossa 12.–13.6.2023. Tapahtuma tarjoaa tutkijoille ja päätöksentekijöille ainutlaatuisen tilaisuuden keskustella talousopetuksen ajankohtaisista tarpeista ja painopistealueista. Tämänhetkinen elinkustannuskriisi on korostanut talousosaamisen merkitystä, koska taloudellisesti selviytymiskykyisten ja haavoittuvien kansalaisten välinen kuilu on kasvamassa. Heikkojen taloustaitojen vuoksi useat kotitaloudet eivät ole osanneet varautua vallitsevaan kriisiin ja sen seurauksiin. Konferenssin pääpuhuja on professori Annamaria Lusardi (George Washingtonin yliopisto, Washington D.C.), ja sitä emännöi Suomen Pankin varapuheenjohtaja Marja Nykänen. Konferenssi juhlistaa Suomen Pankin rahamuseon 20-vuotisjuhlavuotta. Konferenssi jakautuu viiteen eri osioon: ”teknologia ja taloudellinen osallisuus”, ”talousopetus”,

Muistutuskutsu medialle: Suomen Pankin taidekokoelmateoksen julkistustilaisuus2.6.2023 10:25:25 EEST | Kutsu

AIKAANSA SEURATEN – SUOMEN PANKIN TAIDEKOKOELMA Suomen Pankki järjestää perjantaina 9.6.2023 klo 12.00–13.30 Suomen Pankin taidekokoelmateoksen julkistustilaisuuden. ”Kokoelmateos on ensimmäinen laatuaan. Se vie lukijansa taidematkalle läpi vuosikymmenten ja tyylisuuntien Markku Valkosen johdattelemana. Kokoelmaan kuuluu maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia. Teoksessa huomioidaan myös Suomen Pankin vaikuttava päärakennus, jonka 140-vuotisjuhlavuotta vietämme kuluvana vuonna. Renessanssiajasta muistuttava rakennus valmistui vuonna 1883.” Tilaisuus järjestetään Suomen Pankin päärakennuksessa, os. Snellmaninaukio, Helsinki. Ilmoittautuminen 5.6.2023 klo 15.00 mennessä tästä linkistä. Ohjelma Tilaisuuden avaus, pääjohtaja Olli Rehn Aikaansa seuraten – Suomen Pankin taidekokoelma Teoksen esittely, taideasiantuntija ja kirjailija Markku Valkonen Lounas Suomen Pankin taidekokoelma, opastuskierros Tilaisuuden yhteyshenkilö on viestintäasiantuntija Julietta Huttu, puh. 09 183 2665 tai julietta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme