Bongasitko taivaalla edestakaisin kaartelevan lentokoneen? Ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi on alkanut

Suomen maapinta-alasta laserkeilataan vuosittain noin kuudesosa ja ilmakuvataan kolmannes Kansallisen laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelman mukaisesti. Keilausten ja kuvausten jälkeen aineiston laatu tarkastetaan ja käsitellään julkaisukelpoiseksi. Loppuvuoteen mennessä koko aineisto on asiakkaiden käytettävissä.
– Aloitamme omalla laitteistolla tehtävät ilmakuvaukset heti, kun lumet ovat sulaneet. Myöhäisen kevään vuoksi työ käynnistyi tänä vuonna vasta vapun tienoilla – noin kuukautta myöhemmin kuin vuonna 2021, kertoo ilmakuvaamisen johtava asiantuntija Petri Leiso Maanmittauslaitokselta.
Ilmakuvaukset onnistuvat vain poutakeleillä
Kuvaukset onnistuvat ainoastaan aurinkoisella ja kirkkaalla säällä. Pilvet ja esimerkiksi ilmakehän epäpuhtaudet estävät kuvaamisen.
– Viime vuonna saatiin ennätyssaalis ennätysnopeasti, koska lentokelit olivat historiallisen hyvät. Odotamme nyt jännityksellä, millaiset kelit meille ja lomailijoille tänä kesänä osuu, Petri Leiso sanoo.
Samat maa-alueet sekä ilmakuvataan että laserkeilataan. Puolet kuvauksista saadaan tehtyä Maanmittauslaitoksen omalla kuvauskoneella ja kameralla. Loput kuvaukset ja kaikki keilaukset tekee konsulttiyritys, joita on apuna neljä. Näin kalustoa on käytössä riittävästi.
– Usean toimijan kanssa keilaus- ja kuvauskauden projektinhallinta on melkoinen palapeli. Parhaimmillaan meillä voi olla saman vuorokauden aikana kuusi lentokonetta ilmassa keräämässä aineistoja. Hyvin ne palaset loksahtelevat kuitenkin jo kohdilleen, kun tätä on useampi vuosi tehty, sanoo laserkeilauksen johtava asiantuntija Teemu Mielonen.
Välttämätöntä tietoa yhteiskunnallisten toimintojen takaamiseksi
Viime vuonna julkaistut historialliset ilmakuvat, modernit digikameralla otetut kuvat ja vuodesta 2008 alkaen kerätty laserkeilausaineisto muodostavat yhdessä tärkeän tietovarannon erilaisiin tarkoituksiin.
Ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ovat kriittisen tärkeitä useille yhteiskunnan toiminnoille. Aineistoja tarvitsevat muun muassa Puolustusvoimat, Ruokavirasto sekä metsä- ja luontosektorin toimijat. Esimerkiksi metsävaratiedon keräämiseksi tarvitaan samalta alueelta samana vuonna kerätyt ilmakuvat sekä laserkeilausaineistot.
Kuka tahansavoi vertailla eri vuosien ilmakuvia Paikkatietoikkunassa, missä historialliset ilmakuvat ovat olleet nähtävillä viime vuoden kesästä lähtien. Vanhimmat Paikkatietoikkunan kuvat ovat ilmakuvaushistorian alkuajoilta, 1930-luvulta.
– Uudet aineistot ovat tärkeitä asiakkaillemme, mutta mahdollisuus vertailla niitä aiempiin aineistoihin on osoittautunut suorastaan kullanarvoiseksi. Palvelun suosio on lyönyt meidät ällikältä, iloitsevat Leiso ja Mielonen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petri LeisoJohtava asiantuntija, ilmakuvausMaanmittauslaitos
Puh:040 801 7720petri.leiso@maanmittauslaitos.fiTeemu MielonenJohtava asiantuntija, laserkeilausMaanmittauslaitos
Puh:050 304 4527teemu.mielonen@maanmittauslaitos.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?29.4.2025 08:51:01 EEST | Tiedote
Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.
Tulviiko Suomessa tänä keväänä? Tutkimus osoittaa, että tulvien ajankohdat ovat muuttuneet arvaamattomiksi28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on mukana tutkimuksessa, jossa on saatu viitteitä siitä, että tulvat ovat alkaneet siirtyä keväästä muihin vuodenaikoihin. Tutkijat rakentavat Suomen joista digitaalista mallia, joka auttaa ennakoimaan tulvien vaikutuksia ja varautumaan sään ääri-ilmiöihin.
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme