Boschin liikevaihto ja tulos vuonna 2021 ylittivät pandemiaa edeltävän tason

Bosch-konserni kasvatti liikevaihtoaan ja tulostaan merkittävästi vuonna 2021. Alustavien laskelmien mukaan kokonaisliikevaihto kasvoi 10 prosenttia 78,8 miljardiin euroon (valuuttakurssivaihtelut huomioituna 11 prosenttia).
Tulos kasvoi yli puolella edellisestä vuodesta, 3,2 miljardiin euroon. Liikevoittoprosentti on arviolta 4 prosenttia, kun edeltävänä vuonna se oli 2,8.
“Lukuisista haasteista, kuten raaka-aineiden hinnankorotuksista sekä toimituskapeikkojen aiheuttamista kustannuksista huolimatta kykenimme ylittämään ennusteemme. Suoriuduimme vuodesta 2021 paljon paremmin kuin odotimmekaan”, summasi Robert Bosch GmbH:n hallituksen puheenjohtajana tammikuussa aloittanut Stefan Hartung.
Boschin vahva alueellinen ja liiketoiminnallinen hajautus osoittautui jälleen toimivaksi strategiaksi. Liikevaihto kasvoi kaikilla markkina-alueilla ja kaikilla liiketoimintasektoreilla. Esimerkiksi Euroopassa liikevaihto kasvoi 9,3 prosenttia 41,5 miljardiin euroon (valuuttakurssivaihtelut huomioiden 10 prosenttia).
Hartungin mukaan erityisesti ilmastotoimenpiteet vievät Boschin liiketoimintaa eteenpäin, oli kyse sitten liikkumisen ratkaisuista, teollisuuden automaatiosta, kiinteistöteknologiasta tai kodinkoneista. Verkottumisen ja tekoälyn avulla energiatehokkuutta on mahdollista viedä vielä nykyistäkin pidemmälle.
”Näytämme, että ilmastoneutraaliuteen on mahdollista päästä sekä ekologisesti että kannattavasti”, hän toteaa.
Sähköisessä liikkumisessa miljardimarkkinat – ohjelmisto-osaaminen dominoi
Sähköistyminen erityisesti liikkumisen alueella luo Boschille yhä enemmän liiketoimintaa. Liikevaihdoltaan suurin Mobility Solutions -sektori onnistui maailmanlaajuisesta sirupulasta huolimatta kasvattamaan liikevaihtoaan 7,5 prosenttia eli 45,4 miljardiin euroon (7,9 prosenttia valuuttakurssivaihtelut huomioituna).
Ajoneuvojen ohjelmistot ovat selkeä kasvualue Boschille. Markkinan arvioidaan kasvavan noin 200 miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä ja Boschille ennustetaan kaksinumeroisia kasvulukuja. Mobility Solutions tuottaa jo nyt vuosittain maailmanlaajuisesti yli 200 miljoonaan ajoneuvoon Boschin omalla ohjelmistolla varustettuja ohjausyksiköitä.
”Autoista on tulossa yhä selkeämmin pieniä internetin liikkuvia solmukohtia ja tämä evoluutio on meille suosiollinen”, toteaa Markus Heyn, Mobility Solutions -liiketoimintasektorin uusi johtaja ja Robert Bosch GmbH:n hallituksen jäsen.
Strategia on Boschilla selvä. Yrityksen sovellusriippumattomien ajoneuvojen ohjelmistojen portfolio kootaan omaksi, ETAS-nimiseksi tytäryhtiöksi vuoden puoliväliin mennessä. ETAS tarjoaa ajoneuvojen perus- ja väliohjelmistoja sekä pilvipalveluita ja kehitystyökaluja yleisiä sovelluksia varten.
Lisäksi uusi Cross-Domain Computing Solutions -divisioona luo uusia sovelluskohtaisia ohjelmistoja ja laitteita ajoneuvoihin, kuljettajan avustamiseen ja automatisoituun ajamiseen. Tällä saralla Bosch on aloittanut tammikuussa 2022 myös laajan yhteistyön Volkswagenin ohjelmistoihin keskittyneen tytäryhtiön, Cariadin, kanssa.
”Haluamme luoda markkinoille standardit, jotka hyödyttävät muita autovalmistajia. Tavoitteemme on kiihdyttää prosessia, joka tekee osittain tai kokonaan automatisoidusta ajamisesta arkipäivää”, Heyn sanoo.
Laaja paletti kestävän liikkumisen ratkaisuja, myös yritysyhteistyönä
Bosch on monipuolisesti kiinni myös muissa kestävän liikkumisen kasvumahdollisuuksissa. Vuoden 2021 lopusta lähtien yritys on valmistanut SiC- eli piikarbidipuolijohteita, joiden ansiosta sähköautojen ajokantamaa voidaan pidentää jopa kuudella prosentilla.
Bosch valmistaa Bambergissä Saksassa myös paikallisesti käytettäviä kiinteäoksidipolttokennoja (SOFC, solid oxide fuel cell). SOFC-teknologiansa ansiosta Boschilla on vahva rooli ns. vihreässä siirtymässä, jossa hyödynnetään entistä laajemmin uusiutuvia energiamuotoja. Vuoteen 2024 mennessä yritys suunnittelee investoivansa yli 400 miljoonaa euroa lisää SOFC-teknologiaan ja lisäksi 600 miljoonaa euroa liikuteltaviin polttokennoihin.
Bosch on ryhtynyt valmistamaan myös akkujen tuotannossa tarvittavia tehdaslaitteistoja. Bosch suunnittelee akkukennojen valmistusprosessien kehittämistä yhdessä Volkswagenin kanssa massatuotantoon sopivaksi.
”Yhteinen tavoitteemme Volkswagenin kanssa on olla Euroopan edelläkävijä akkuteknologian massatuotannossa niin kustannus- kuin teknologiamielessä”, Hartung sanoo.
Boschin arvion mukaan akkujen markkinat kasvavat maailmanlaajuisesti noin 25 prosenttia vuodessa.
Vuodelle 2022 kasvunäkymät epävarmuustekijöistä huolimatta
Vuonna 2022 Bosch arvioi globaalin talouden kasvavan 4–4,5 prosenttia, eli 1–1,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2021. Vaikka useissa maissa rokotukset ovat edistyneet hienosti, yritys odottaa koronan negatiivisen vaikutuksen edelleen jatkuvan niin taloudessa kuin muuallakin yhteiskunnassa.
Toimitusten pullonkaulat sekä raaka-aineiden, primaarituotteiden ja kuljetuskustannusten nousu vaikuttavat merkittävästi maailmantalouteen ja erityisesti autoteollisuuteen. Myös huomattava inflaatio monilla sektoreilla ja alueilla varjostaa näkymiä. Konserni arvioi myyntinsä kuitenkin kasvavan vuonna 2022 ja liikevoittonsa yltävän ainakin edellisen vuoden tasoon.
Bosch ei tingi tavoitteestaan kasvaa markkinoita nopeammin tärkeimmillä sektoreillaan ja markkina-alueillaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maija Andersson
+358 10 480 8225
maija.andersson@fi.bosch.com
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Bosch-konserni on maailman johtava teknologiatuotteiden ja palvelujen toimittaja. Sen palveluksessa oli vuoden 2021 lopussa noin 402 600 työntekijää. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 78,7 miljardia euroa. Konserni on jaettu neljään liiketoiminta-alueeseen: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods ja Energy and Building Technology. Johtavana IoT-yhtiönä Bosch tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja älykoteihin, teollisuus 4.0:lle ja verkottuneeseen liikkumiseen. Boschin asiantuntijuus anturiteknologiassa, ohjelmistoissa ja palveluissa sekä oma IoT-pilvipalvelu takaavat, että sen asiakkaat voivat saada verkottuneita ja toimialojen rajat ylittäviä ratkaisuja yhdeltä toimittajalta.
Strategisena tavoitteena on helpottaa elämää ja parantaa elämänlaatua tuotteilla ja ratkaisuilla, jotka sisältävät tekoälyä (AI) tai jotka on kehitetty tai valmistettu sen avulla. Yhtiö tarjoaa tekniikkaa, joka on ”Invented for life.”
Konserni käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen noin 440 tytäryhtiötä ja paikallista yhtiötä yli 60 maassa. Jos mukaan luetaan myös myynti- ja palveluyhteistyökumppanit, on Bosch tuotanto-, suunnittelu- ja myyntiverkostonsa kautta läsnä lähes kaikissa maailman maissa. Bosch-konserni on ollut hiilineutraali vuoden 2020 ensimmäisestä neljänneksestä lähtien. Yhtiön kasvun perusta on sen innovaatiovoima. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä työskentelee noin 76 100 henkilöä 128 toimipisteessä eri puolilla maailmaa. Heistä noin 38 000 on ohjelmistokehittäjiä.
Robert Bosch (1861–1942) perusti yhtiön Stuttgartissa vuonna 1886 hienomekaniikan ja sähkötekniikan korjaamoksi. Robert Bosch GmbH:n poikkeuksellinen omistusrakenne takaa konsernin taloudellisen riippumattomuuden. Sen ansiosta yhtiön on mahdollista suunnitella tulevaisuuttaan pitkäjänteisesti ja sijoittaa tulevaisuutensa kannalta välttämättömiin investointeihin etupainotteisesti. Yleishyödyllinen säätiö Robert Bosch Stiftung omistaa 94 prosenttia Robert Bosch GmbH:n osakkeista. Loput osakkeista omistaa Boschin perhe yrityksensä kautta sekä Robert Bosch GmbH. Suurinta äänivaltaa yhtiössä käyttää Robert Bosch Industrietreuhand KG, joka huolehtii myös omistajuuteen liittyvistä toiminnoista.
Lue lisää: www.bosch.fi, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Robert Bosch Oy
Bosch Tech Day 2025: Bosch investoi voimakkaasti tekoälyyn kasvun vauhdittajana25.6.2025 14:31:47 EEST | Tiedote
Pitkän aikavälin liikevaihdon kasvua odotetaan tekoälyratkaisuista avustettuun ja automatisoituun ajamiseen ▶ Bosch investoi yli 2,5 miljardia euroa tekoälyyn vuoden 2027 loppuun mennessä ▶ Tavoitteena on yli 10 miljardin euron liikevaihto tekoälypohjaisilla ratkaisuilla avustettuun ja automatisoituun ajamiseen vuoteen 2035 mennessä. ▶ Stefan Hartung: "Tekoälyn läpimurrot mahdollistavat innovaatioiden nopeamman kehittämisen ja muuttamisen liiketoiminnaksi." ▶ Tekoälyagenttien (AI-agenttien) avulla Bosch mullistaa teollisen valmistuksen ▶ Bosch on Euroopan johtava yritys tekoälyyn liittyvien patenttien ja patenttihakemusten määrässä
Anturiteknologia: Bosch määrittää standardit Bluetooth-pohjaisille rengaspaineantureille23.6.2025 13:13:46 EEST | Tiedote
Uusi täysin integroitava MEMS-anturi alhaisella virrankulutuksella Boschin uusi rengaspaineanturi SMP290 Bluetooth Low Energy -tekniikalla yksinkertaistaa ajoneuvoarkkitehtuureja. Standardoitu Bluetooth-yhteys avaa uusia käyttökohteita, kuten suoran yhteyden älypuhelimiin. Erittäin vähäinen energiankulutus takaa rengaspaineantureiden pitkän käyttöiän. Ehdolla “Best Sensors Awards 2025” -palkintogaalassa kategoriassa “Best Automotive & Mobility Solution”.
Bosch esittelee 2030-strategiansa – vahvistaa asemaansa teknologiajohtajana8.5.2025 13:13:37 EEST | Tiedote
Talousvuosi 2024: liikevaihto 90,3 miljardia euroa / liiketulosmarginaali 3,5 prosenttia / noin 13 miljardia euroa etupainotteisia investointeja Näkemys vuodelle 2025: ydinmarkkinat, joissa on vähän kasvupotentiaalia / Tavoitteet: liikevaihdon ja liiketulosmarginaalin kasvattaminen, edellisen vuoden vapaan kassavirran tason saavuttaminen. Teknologisen kehityksen edistäminen, innovatiivisuuden vahvistaminen: Bosch myöntää 250 miljoonaa euroa uutta riskipääomaa startup-yrityksille. Stefan Hartung: "Strategia 2030 -suunnitelmamme avulla asetamme itsellemme kunnianhimoisia tavoitteita, jotka antavat meille suuntaa globaaleina myllerryksen aikoina." Markus Forschner: “Bosch varmistaa taloudellisen liikkumavaran toimimalla aikaisin epävarmoina aikoina."
Boschin liiketoimintavuoden 2024 ennakkotiedot julki31.1.2025 16:19:19 EET | Tiedote
Bosch on julkaissut ennakkotiedot vuoden 2024 liiketoimintavuodesta, joka oli haasteellinen markkinakehityksen vuoksi. Huolimatta taloudellisista paineista yritys on edistynyt pitkän aikavälin strategiassaan ja pyrkii edelleen saavuttamaan tavoitteensa kasvussa ja kilpailukyvyn vahvistamisessa.
Bosch käyttää ohjelmistoja ja tekoälyä tehdäkseen tuotteistaan älykkäämpiä ja parantaakseen ihmisten turvallisuutta7.1.2025 13:42:24 EET | Tiedote
CES 2025: Boschin tuotteet ovat läsnä kaikilla elämänalueilla Tanja Rueckert: “Ohjelmisto ja digitaaliset ratkaisut ovat liiketoimintamme kulmakiviä.” Rajaton kunnianhimo: Bosch odottaa saavuttavansa yli 6 miljardin euron myynnin ohjelmistojen ja palvelujen osalta ensi vuosikymmenen alkuun mennessä. Koodattu #LikeABosch: yli 5 000 Boschin tekoälyasiantuntijaa on rekisteröinyt yli 1 500 tekoälypatenttia vain viidessä vuodessa – ei vertaistaan Saksassa eikä Euroopassa. Bosch Tech Compass: Suurin osa vastaajista aikoo kouluttautua tekoälyn parissa vuonna 2025 – Bosch on jo kouluttanut onnistuneesti 65 000 työntekijää. Ohjelmistorajoitteinen liikkuvuus: Bosch on liikkuvuuteen erikoistuneen ohjelmistotaitonsa avulla ihanteellinen kumppani maailman suurimmille teknologia-alan toimijoille. Palkittu teknologia: älykäs Boschin pinnasänky auttaa nuoria vanhempia huolehtimaan vastasyntyneistään – ja voittaa CES-palkinnon. Bosch arjessa: älykkäät MEMS-anturit varmistavat intuitiivisen ja energiate
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme