Robert Bosch Oy

Boschin uudessa puolijohdetehtaassa piikiekkojen valmistusprosessi automatisoidaan

Jaa

Bosch vastaa puolijohteiden kiihtyvään kysyntään rakentamalla uuden, pitkälle verkottuneen puolijohdetehtaan.

Bosch rakentaa Saksaan noin miljardin euron puolijohdetehdasta, joka alkaa valmistaa mikrosiruja ensisijaisesti autoteollisuuden tarpeisiin. Silicon Saxonyyn eli sikäläiseen Piilaaksoon nouseva tehdas asettaa uudet standardit automatisaatiolle, digitalisaatiolle ja verkottuneisuudelle. Se on ratkaisuiltaan yksi maailman edistyneimmistä piikiekkotehtaista.

”Pian Dresdenissä valmistetaan siruja, jotka ovat tietoturvaltaan uudella tasolla ja jotka mahdollistavat monia tulevaisuuden liikkumisen ratkaisuja”, Boschin hallituksen jäsen Harald Kroeger sanoo.

Prototyyppivalmistus nyt käynnissä

Puolijohteiden valmistusprosessi alkaa pyöreistä piikiekoista. Boschin uuden Dresdenin tehtaan teknologia keskittyy 300-millimetristen kiekkojen valmistamiseen. Ne ovat paksuudeltaan 60 mikrometriä eli ohuempia kuin ihmisen hius.

Piikiekkojen valmistusprosessi kestää kaikkiaan kuusi viikkoa. Se koostuu noin 250 valmistusvaiheesta, jotka tulevat olemaan täysin automatisoituja. Kiekkoihin muun muassa asennetaan rakenteita, jotka ovat äärimmäisen pieniä, kokoluokaltaan vain mikrometrien murto-osia

Näitä mikrosirujen prototyyppejä voidaan nyt ensimmäistä kertaa asentaa elektronisin komponentteihin. Yksi piikiekko voi sisältää 31 000 yksittäistä sirua.

Vaikka sirut ovat kooltaan vain muutamia neliömillimetrejä, ne sisältävät monimutkaisia piirejä, jotka voivat sisältää useita miljoonia yksittäisiä elektronisia tehtäviä. Sirut prosessoivat sensorien välittämiä tietoja ja käynnistävät niiden perusteella jatkotoimia. Ne esimerkiksi lähettävät viestin, joka laukaisee autossa turvatyynyt salamannopeasti.

Jotta piikiekoista saadaan valmiita puolijohdesiruja, ne käyvät läpi noin 700 valmistusvaihetta, joiden valmistuminen vie yhteensä yli 10 viikkoa.

Maaliskuussa 2021 Bosch aloittaa ensimmäiset monimutkaisten integroitujen piirien tuotantoajot.

Mittakaavaetua ja kilpailukykyä

Perinteisiin, 150 millimetrin ja 200 millimetrin kiekkoihin verrattuna uusi teknologia tuo Boschille mittakaavaetuja ja tehostaa yrityksen kilpailukykyä puolijohdemarkkinoilla.

Lisäksi täysin automatisoitu tuotanto ja reaaliaikainen tietoliikenne laitteiden välillä tekee sirujen valmistamisesta Dresdenissä poikkeuksellisen tehokasta.

Yhteyshenkilöt

Maija Andersson
+358 10 480 8225
maija.andersson@fi.bosch.com

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Robert Bosch Oy
Robert Bosch Oy
Robert Huberin tie 16 A
01510 Vantaa

010 48080http://www.bosch.fi

Bosch-konserni on maailman johtava teknologiatuotteiden ja palvelujen toimittaja. Sen palveluksessa oli vuoden 2020 lopussa noin 395 000 työntekijää. Konsernin liikevaihto vuonna 2020 oli 71,5 miljardia euroa. Konserni on jaettu neljään liiketoiminta-alueeseen: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods ja Energy and Building Technology. Johtavana IoT-yhtiönä Bosch tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja älykoteihin, teollisuus 4.0:lle ja verkottuneeseen liikkumiseen. Boschilla on visio liikkumisesta, joka on kestävää, turvallista ja jännittävää. Boschin asiantuntijuus anturiteknologiassa, ohjelmistoissa ja palveluissa sekä oma IoT-pilvipalvelu takaavat, että sen asiakkaat voivat saada verkottuneita ja toimialojen rajat ylittäviä ratkaisuja yhdeltä toimittajalta.

Bosch-konsernin strategisena tavoitteena on helpottaa elämää tuotteilla ja ratkaisuilla, jotka sisältävät tekoälyä (AI) tai jotka on kehitetty tai valmistettu sen avulla. Bosch parantaa elämänlaatua kaikkialla maailmassa innovatiivisilla ja innostusta herättävillä tuotteillaan ja palveluillaan – yhtiö tarjoaa tekniikkaa, joka on ”Invented for life.”

Konserni käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen noin 440 tytäryhtiötä ja paikallista yhtiötä yli 60 maassa. Jos mukaan luetaan myös myynti- ja palveluyhteistyökumppanit, on Bosch tuotanto-, suunnittelu- ja myyntiverkostonsa kautta läsnä lähes kaikissa maailman maissa. Bosch-konserni on ollut hiilineutraali vuoden 2020 ensimmäisestä neljänneksestä lähtien. Yhtiön kasvun perusta on sen innovaatiovoima. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä työskentelee noin 73 000 henkilöä 129 toimipisteessä eri puolilla maailmaa. Heistä noin 34 000 on ohjelmistokehittäjiä.

Robert Bosch (1861–1942) perusti yhtiön Stuttgartissa vuonna 1886 hienomekaniikan ja sähkötekniikan korjaamoksi. Robert Bosch GmbH:n poikkeuksellinen omistusrakenne takaa konsernin taloudellisen riippumattomuuden. Sen ansiosta yhtiön on mahdollista suunnitella tulevaisuuttaan pitkäjänteisesti ja sijoittaa tulevaisuutensa kannalta välttämättömiin investointeihin etupainotteisesti. Yleishyödyllinen säätiö Robert Bosch Stiftung omistaa 94 prosenttia Robert Bosch GmbH:n osakkeista. Loput osakkeista omistaa Boschin perhe yrityksensä kautta sekä Robert Bosch GmbH. Suurinta äänivaltaa yhtiössä käyttää Robert Bosch Industrietreuhand KG, joka huolehtii myös omistajuuteen liittyvistä toiminnoista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Robert Bosch Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme