Robert Bosch Oy

Boschista polttokennokomponenttien toimittaja

Jaa

Bosch ryhtyy valmistamaan ja toimittamaan polttokennoihin tarkoitettuja sähköisiä ilmakompressoreita.

Bosch on tehnyt pitkäaikaisen sopimuksen Cellcentric-nimisen yrityksen kanssa integroidulla tehoelektroniikalla varustettujen sähköisten ilmakompressoreiden toimittamisesta.

Cellcentric on Daimler Truck AG:n ja Volvo Group AB:n puoliksi omistama yhteisyritys, joka tähtää maailman johtavaksi polttokennojärjestelmien valmistajaksi.

Boschin ilmakompressorista tulee osa Cellcentricin polttokennojärjestelmää, jota käytetään niin raskaassa kuljetuskalustossa kuin muissakin sovelluksissa. Polttokennojärjestelmissä kompressorit ovat yksi ydinkomponenteista: ne säätelevät hapen syöttöä.

Bosch panostaa merkittävästi komponentin kehitystyöhön. Eri toimialoilta on koottu yhteensä 15 tiimiä, joiden päämäärä on kaupallistaa sähköinen ilmakompressori. Ilmakompressoreita tulee tarjolle kahdessa eri teholuokassa, 20 ja 30 kW. Kompressorin pyörän nopeus yltää jopa 100 000 kierrokseen minuutissa. Lisäksi Boschin tehoelektroniikassa käytetyt piikarbidi-puolijohteet tekevät tämän merkittävän komponentin erityisen tehokkaaksi.

Bosch arvioi, että komponentteja valmistetaan suuressa mittakaavassa noin vuonna 2025.

Polttokennojen avulla kuljetuskalustosta ilmastoneutraali

Polttokennoissa syntyy sähköenergiaa, vettä ja lämpöä, kun vety reagoi ilmakehän hapen kanssa. Jos ajoneuvon voimansiirron polttokennojen vety on tuotettu uusiutuvilla energioilla, ajoneuvo on ilmastoneutraali.

Sähköisellä ilmakompressorilla on tärkeä rooli polttokennon toiminnassa: se annostelee polttokennolle sopivan määrän suodatettua ilmaa.

Bosch kehittää sekä liikkuvia että kiinteitä polttokennoja

Bosch uskoo, että vety tulee olemaan tärkeä energianlähde ja investoi siihen merkittävästi etukenossa. Vuoteen 2024 mennessä Bosch investoi noin 600 miljoonaa euroa liikenteen polttokennosovelluksiin sekä 400 miljoonaa euroa kiinteisiin, sähkön ja lämmön tuotantoon tarkoitettuihin polttokennoihin.

Ajoneuvojen polttokennotuotteiden portfolio sisältää tuotteita yksittäisistä sensoreista ydinkomponentteihin asti, kuten em. sähköinen ilmakompressori sekä polttokennomodulin ns. kennonippu (stack).

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maija Andersson
+358 10 480 8225
maija.andersson@fi.bosch.com

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Robert Bosch Oy
Robert Bosch Oy
Robert Huberin tie 16 A
01510 Vantaa

010 48080http://www.bosch.fi

Bosch-konserni on maailman johtava teknologiatuotteiden ja palvelujen toimittaja. Sen palveluksessa oli vuoden 2021 lopussa noin 402 600 työntekijää. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 78,7 miljardia euroa. Konserni on jaettu neljään liiketoiminta-alueeseen: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods ja Energy and Building Technology. Johtavana IoT-yhtiönä Bosch tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja älykoteihin, teollisuus 4.0:lle ja verkottuneeseen liikkumiseen. Boschin asiantuntijuus anturiteknologiassa, ohjelmistoissa ja palveluissa sekä oma IoT-pilvipalvelu takaavat, että sen asiakkaat voivat saada verkottuneita ja toimialojen rajat ylittäviä ratkaisuja yhdeltä toimittajalta.

Strategisena tavoitteena on helpottaa elämää ja parantaa elämänlaatua tuotteilla ja ratkaisuilla, jotka sisältävät tekoälyä (AI) tai jotka on kehitetty tai valmistettu sen avulla. Yhtiö tarjoaa tekniikkaa, joka on ”Invented for life.”

Konserni käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen noin 440 tytäryhtiötä ja paikallista yhtiötä yli 60 maassa. Jos mukaan luetaan myös myynti- ja palveluyhteistyökumppanit, on Bosch tuotanto-, suunnittelu- ja myyntiverkostonsa kautta läsnä lähes kaikissa maailman maissa. Bosch-konserni on ollut hiilineutraali vuoden 2020 ensimmäisestä neljänneksestä lähtien. Yhtiön kasvun perusta on sen innovaatiovoima. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä työskentelee noin 76 100 henkilöä 128 toimipisteessä eri puolilla maailmaa. Heistä noin 38 000 on ohjelmistokehittäjiä.

Robert Bosch (1861–1942) perusti yhtiön Stuttgartissa vuonna 1886 hienomekaniikan ja sähkötekniikan korjaamoksi. Robert Bosch GmbH:n poikkeuksellinen omistusrakenne takaa konsernin taloudellisen riippumattomuuden. Sen ansiosta yhtiön on mahdollista suunnitella tulevaisuuttaan pitkäjänteisesti ja sijoittaa tulevaisuutensa kannalta välttämättömiin investointeihin etupainotteisesti. Yleishyödyllinen säätiö Robert Bosch Stiftung omistaa 94 prosenttia Robert Bosch GmbH:n osakkeista. Loput osakkeista omistaa Boschin perhe yrityksensä kautta sekä Robert Bosch GmbH. Suurinta äänivaltaa yhtiössä käyttää Robert Bosch Industrietreuhand KG, joka huolehtii myös omistajuuteen liittyvistä toiminnoista.

Lue lisää: www.bosch.fi, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Robert Bosch Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme