Atradius

Brexit vaikeuttaa kaupankäyntiä

Jaa

Maaliskuussa 2021 kansainvälinen kauppa romahti Isossa-Britanniassa 14,3% edellisvuodesta. Siirtymäkauden päättyminen ja kolmas kansallinen lock down vaativat veronsa.

Ison-Britannian kauppa EU:n kanssa on laskenut 18,9%. Sen sijaan kauppa Ison-Britannian ja EU:n ulkopuolisten maiden välillä laski vain 9%.

Maan taloudella on edessään ennennäkemätön joukko haasteita. Pandemian aiheuttama terveyskriisi ja siihen liittyvät lock downit saivat kysynnän romahtamaan sekä kotimaassa että ulkomailla. Terveystarkastuksista ja matkustusrajoituksista johtuvat rajahäiriöt vaikeuttivat Ison-Britannian ja EU:n välistä kauppaa. EU:n ja Ison-Britannian vuoden 2020 lopussa allekirjoittama kauppa- ja yhteistyösopimus (TCA) tarjosi lisää optimismia vuoden 2021 näkymiin, vaikka byrokratian ja sääntelyn muodossa ilmenevät esteet häiritsevät merkittävästi kaupankäyntiä.

Tässä vaiheessa on selvää, että pelkällä epävarmuudella on suurempi merkitys kaupan vähenemiseen kuin muuttuvalla kauppajärjestelmällä. Tulevaan kauppasopimukseen liittynyt epävarmuus aiheutti investointien pienenemistä ja toimitusketjujen siirtymistä pois kansainvälisestä kaupasta.

Britannian kauppakamarin vuoden 2021 ensimmäisen vuosineljänneksen raportin mukaan 41% yrityksistä on ilmoittanut myynnin laskeneen ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Vientimyynti on historiallisen vähäistä. Esimerkiksi vähittäis- ja tukkukaupan yritysten vienti laski 60%.

Brexit on edelleen iso haaste Ison-Britannian ja EU:n kaupalle. Kauppa EU:n kanssa vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä laski jyrkästi verrattuna vuoden 2020 viimeiseen neljännekseen. Brexitiin liittyvät EU:n ja Ison-Britannian välisen kaupan haasteet rasittavat jo nyt heikkoa kauppaympäristöä.

Atradius Suomen maajohtaja Juhani Laitala kommentoi tilannetta.

– Brexitin vaikutus on ollut tuntuva myös suomalaisissa vientiyrityksissä. Vientiyritysten kohtaamat haasteet ovat olleet odotettuja. Tulee viemään oman aikansa ennen kuin kaupankäynti saadaan taas kuntoon Ison-Britannian kanssa.

Lue koko julkaisu täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atradius
Atradius
Mannerheimintie 4
00100 Helsinki

+ 358 96 811 240https://atradius.fi/

Luottovakuuttamisen, takausten ja perintäpalveluiden asiantuntijoina olemme sitoutuneet rakentamaan vahvoja asiakassuhteita.

Atradius on merkittävässä roolissa tukiessaan kansainvälisesti toimivien suomalaisten yritysten liiketoimintaa. Kansainvälinen verkostomme mahdollistaa sen, että pystymme vastaamaan suomalaisten asiakkaidemme moninaisiin tarpeisiin sekä koti- että vientimarkkinoilla.

Olemme kansainvälinen yritys; toimimme 52 eri maassa ja meillä on tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytymisestä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atradius

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme