Rikosuhripäivystys

Brottsofferjouren erbjuder stöd också på svenska – antalet svenskspråkiga klienter ökade förra året

Dela

Föregående år använde sig 590 klienter av Brottsofferjourens svenskspråkiga service medan antalet klienter var 420 år 2020. Även antalet svenskspråkiga som tog kontakt med Brottsofferjourens telefonjour 116 006 dubblerades förra året. I fjol uppgick antalet svenskspråkiga samtal till 100 stycken, år 2020 var antalet 50.

För att ytterligare öka kännedomen om telefonjouren på svenska, inleder Brottsofferjouren den digitala marknadsföringskampanjen ”Om det känns” i sociala medier under fyra veckor med start den 17 januari.

Brottsofferjouren erbjuder stöd och råd till brottsoffer, deras anhöriga och vittnen i brottmål. Alla tjänster är avgiftsfria.

”Många vet inte att service erbjuds också på svenska. Det är viktigt att i en utsatt situation få hjälp på sitt modersmål, eftersom det är ens känslospråk och vanligtvis mycket lättare att uttrycka sig på” säger Nathalie Wingren, Brottsofferjourens handledare för svenskspråkiga i Vasaregionen och utvecklare av svenskspråkig service i Finland.

Den svenskspråkiga telefonjouren betjänar vardagar kl. 12–14, och stöd ansikte mot ansikte erbjuds på svenska bland annat på Åland, i Vasaregionen, Nyland och Åboland.

”De som stöder klienterna är till stor del utbildade frivilliga som vet hur det kan kännas att vara utsatt för ett brott. Vi lyssnar, ger råd och hjälper till med de praktiska arrangemangen i rättsprocessen. Man kan vara helt och hållet anonym när man tar kontakt med oss om det känns bäst” säger Wingren.

En stor del av kontakterna till Brottsofferjouren berör exempelvis våld i nära relationer, övrigt våld, sexualbrott, rån och brott mot liv. Under 2021 ökade särskilt de brott som begås på nätet såsom romansbedrägerier, identitetsstöld och övriga bedrägerier.

För att se videon från youtu.be måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Om det känns -film

Kontakter

Nathalie Wingren
Handledare
Utvecklare av svenskspråkig service i Finland
Brottsofferjouren, servicestället i Vasaregionen
+35844 0371050
nathalie.wingren@riku.fi

Länkar

Om

Rikosuhripäivystys
Maistraatinportti 4 A 4. krs
00240 Helsinki

http://www.riku.fi

www.riku.fi/sv

Följ Rikosuhripäivystys

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rikosuhripäivystys

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum