Brusande forsar och hotade arter gör Kullasjöns vattenväg till en naturpärla
Kullasjöns vattenväg får sin början från flera källflöden i Pojo-Kiskos sjöplatå. Den egentliga flodrutten börjar från Kullasjön varifrån rutten rinner via flera sjöar till Tomasböleviken i Pojoviken. Vattendragets forsar beror på den över trettio meter höga höjdskillnaden mellan Kullasjön och Pojoviken. Vattendragets avrinningsområde finns så gott som helt och hållet på Raseborg stadsområde, men ett litet område sträcker sig ända till Salo stadsområde.
Kullasjöns vattendragsområde har valts som objekt i Helmi-programmet eftersom området innehållet särskilt mycket skyddsvärd vattennatur och värdefulla arter.
Med Helmi-programmet stärks naturens mångfald
Livsmiljöprogrammet Helmi förstärker naturens mångfald och tryggar naturens livsviktiga ekosystemtjänster. Samtidigt bromsas klimatförändringen ner och anpassningen till klimatförändringen främjas. Programmet fortsätter till år 2030.
De centrala målen för den påbörjade planeringen för Kullasjö vattenväg är att restaurera vattennaturen och återställa artrikedomen. Vattennaturens tillstånd har försämrats av vattendragets användningshistoria, som består av bland annat bruk- och kvarnverksamhet, timmerflottning och jord- och skogsbrukets dräneringsaktiviteter.Ur den historiska markanvändningens perspektiv har dessa avlagringar ändå ett kulturhistoriskt värde.
"Kullasjöns rutt bildar en för sydkusten exceptionell småvattenområdeshelhet med sällsynt klart vatten. Områdets både mångsidiga och krävande artsammansättning berättar även om områdets egenvärde", säger naturskyddsexpert Aki Janatuinen från NTM-centralen i Nyland.
NTM-centralen har valt Perheyhtiö R. Ajalin Oy från Raseborg att utföra restaureringsplanen för Kullasjöns vattenväg. Den första fasen, som består av insamling av förhandsinformation samt planering och val av målförslag som skall genomföras tillsammans med vattenområdesägare, pågår till slutet av år 2023.
Naturskydd, kulturhistoria och vattenområdesägarnas synpunkter en central del av planeringen
Genomförandet av restaureringsåtgärderna grundar sig på frivilligt deltagande, och det görs inte utan vattenområdesägarnas samtycke. Planeringen är krävande och för den behövs både lokalkännedom och information om områdets historia. Kullasjöns vattenområdesägare har redan blivit inbjudna till samarbete.
"Kullasjöns vattenväg har redan i dagsläget värdefulla naturområden.
Det mest kostnadseffektiva naturskyddet får man genom att bevara de redan existerande värdena, vilket inte alltid är en självklarhet i växlande naturförhållanden. Områdena har dessutom en stor potential att ytterligare förbättra naturvärdena med relativt små åtgärder. I framtiden hoppas vi exempelvis se öring stiga från havet ända till källflöden", säger projektledare Elina Erkkilä från Perheyhtiö R. Ajalin.
Möjliga restaureringsåtgärder i Kullasjöns vattendrag är exempelvis sten- och grusläggning i vattenfåror, rivning av eller modifiering av dammar för att möjliggöra fiskars och andra arters rörelse, erosionsskydd, anläggande av våtmarker och byggande av konstgjorda bon för uttern och strömstaren.
Ett av områdets specialdrag är dess värdefulla kulturhistoria, som till exempel syns i form av ruiner och rester från kvarn- och bruksverksamhet i området. Då restaureringsplanen bildas förenas olika intressen och värden. Västra Nylands regionala ansvarsmuseum är med i samarbete för att bevara områdets kulturhistoriska värden.
- Helmi-programmet: https://ym.fi/sv/livsmiljoprogrammet-helmi
Nyckelord
Kontakter
Kullasjöns vattendragsområdets restaureringsplan:
Elina Erkkilä, Perheyhtiö R. Ajalin Oy
tfn. 050 522 4540
elina.erkkila(at)ralfajalin.fi
Aki Janatuinen, Nylands NTM-central
tfn. 029 502 1089
aki.janatuinen(at)ely-keskus.fi
Bilder
Om

Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki
0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa
NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.
Följ Uudenmaan ELY-keskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uudenmaan ELY-keskus
Brobygge medför ändringar i trafiken på Ring III (50) vid Mankby viadukter i Esbo13.5.2025 11:26:00 EEST | Pressmeddelande
Byggandet av Mankby gångbro inleds i Esbo i maj och påverkar trafiken på Ring III vid Köklax från och med den 20.5. Arbetet slutförs i slutet av september 2025.
Espoossa sillanrakennustöistä muutoksia Kehä III (50) liikenteelle Mankin risteyssiltojen kohdalla13.5.2025 11:26:00 EEST | Tiedote
Mankin ylikulkukäytävän rakennustyöt alkavat Espoossa toukokuussa ja vaikuttavat liikenteeseen Kehä III:lla Kauklahden kohdalla 20.5. alkaen. Työt valmistuvat syyskuun lopussa 2025.
NTM-centralen i Nyland tar bort sammanlagt 11 övergångsställen i år9.5.2025 10:45:00 EEST | Pressmeddelande
På de vägar som förvaltas av NTM-centralen i Nyland samt i Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland finns det cirka 2 000 övergångsställen. Av dessa kommer 11 att tas bort i år.
Uudenmaan ELY-keskus poistaa tänä vuonna yhteensä 11 suojatietä9.5.2025 10:45:00 EEST | Tiedote
Uudenmaan ELY-keskuksen hallinnoimilla teillä Uudellamaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä on noin 2000 suojatietä, joista poistetaan tänä vuonna 11.
Jättebergs tunnel (Hiidenkallion tunneli) på Ring II i Esbo är stängd för trafik på nätterna mellan 14.–16.5.20257.5.2025 08:16:00 EEST | Pressmeddelande
Jättebergs tunneln på Ring II kommer att stängas för natten mellan onsdag och torsdag samt mellan torsdag och fredag den 14–16 maj från kl. 22.00 till 05.00.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum