Brysselissä sopu: puun uusiutuvuus tunnustettiin, mutta kestävyyskriteereitä kiristettiin
Metsänomistajille ja koko suomalaiselle metsäsektorille tärkeistä kestävyyskriteereistä saavutettiin myös sopu. Neuvotteluissa vahvistettiin puun säilyminen uusiutuvana energianlähteenä.
”Suomi on ollut Euroopan mallimaita uusiutuvan energian hyödyntämisessä, ja metsät ovat ymmärrettävästi olleet tässä merkittävässä roolissa. Suomi on ollut hyvä esimerkki, että markkinat ohjaavat puun jalostuksen kannalta oikeisiin kohteisiin, eikä siihen ole tarvittu EU:n asettamia rajoitteita”, MTK:n energia-asiantuntija Anssi Kainulainen kommentoi tuoretta päätöstä.
Jäsenvaltioiden ja toiminnanharjoittajien raportointivelvoitteita polttoaineiden kestävyyden todentamisessa kiristetään ja valtioiden mahdollisuutta myöntää investointitukia puun energiakäyttöön tarkennetaan. Kestävyyskriteerien laitoskokoluokkarajaa lasketaan kiinteillä biopolttoaineilla 7,5MW tasolle. Biokaasulaitoksien kokoluokkaraja säilyy 2MW tasolla. Suomessa laitoskokoluokan muuttaminen tarkoittaa, että yhä useampi biopolttoaineita käyttävä laitos joutuu hyväksyttämään kestävyyskriteerijärjestelmän Energiavirastossa.
Uusiutuvan energian direktiivin ja maankäyttösektorin ilmastovelvoitteiden välille luodaan kiinteä yhteys, kun biopolttoaineiden hankinnalta edellytetään johdonmukaisuutta LULUCF-tavoitteiden kanssa. Kestävyyskriteerien käytännön soveltamisessa kansallisesti nähdään, ajautuuko osa talousmetsistämme puumarkkinoiden ulkopuolelle.
MTK pitää vaikeasta lähtötilanteesta saavutettua kompromissia siedettävänä lopputuloksena, jonka käytännön toimeenpanossa riittää vielä kansallisella tasolla selvitettävää. MTK muistuttaa, että Eurooppa on edelleen energiasodassa, vaikka akuutein kriisi hetkellisesti onkin helpottanut.
MTK muistuttaa, että tässä tilanteessa kaikki kotimaiset, erityisesti uusiutuvat, energianlähteet tarvitaan fossiilisista tuontipolttoaineista irrottautumiseksi. Riippumattomuus maahamme tuotavista konfliktipolttoaineista on keskeinen osa myös turvallisuutemme vahvistamista. Riippumattomuutta voidaan edelleen vahvistaa lisäämällä kotimaisen uusiutuvan energian tuotantoa ja osuutta energiankulutuksestamme.
”Suomalaisten metsien biomassa osana uusiutuvaa energiaa on tunnistettu EU-tasolla. Suomi on ilmoittanut, että vuoteen 2030 mennessä uusiutuvan energian osuus on energiankulutuksesta 51 prosenttia. Metsänhoidon laatuloikalla, metsien kasvun ja käytön varmistamiselle ja kiertotalousajattelua tukevalla biomassan hyödyntämisellä tämä on mahdollista. Ilman metsätalouden uusiutuvuuden tunnustamista tämä olisi ollut täyttä utopiaa. Nyt on varmistettava säädösten fiksu toimeenpano.”, korostaa MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.
Lisätietoja:
Anssi Kainulainen , energia-asiantuntija, MTK, +358505961541, anssi.kainulainen@mtk.fi
Marko Mäki-Hakola, metsäjohtaja, MTK, +358 40 502 6810, marko.maki-hakola@mtk.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme