Business Finland

Business Finlandin asiakasyritysten TKI-investoinnit tuplasti muita suuremmat ja viennin kasvu vahvempaa

Jaa
Business Finlandilta innovaatiorahoitusta saaneet yritykset kasvattivat TKI-investointejaan tuplasti muita enemmän vuonna 2021. Myös viennin tuloksissa näkyy vahva kasvu viime vuosina. Asiakasyritysten viennin kasvu on ollut 31 prosenttia kun yleinen viennin kasvu Suomessa samaan aikaan oli 22 prosenttia.
Nina Kopola
Nina Kopola

Business Finlandin innovaatiorahoitusta saaneiden yritysten omat investoinnit TKI-toimintaan kasvoivat lähes 17 prosenttia, mikä on kaksinkertainen yleiseen noin kahdeksan prosentin kasvuvauhtiin verrattuna.

–  Rahoittamamme kasvumoottori- ja veturihankekokonaisuudet toivat merkittävää kasvua. Siksi laajensimme rahoitusta kattamaan myös niin sanotusti haastajaluokan yritykset puolta pienemmällä eli 10 miljoonalla eurolla. Käynnissä on täten 12 suuren yrityksen johtamaa veturia ja kaksi pienempää hanketta, Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola kertoo.

Business Finland myönsi viime vuonna rahoitusta 826 miljoonaa euroa yritysten ja tutkimusorganisaatioiden TKI-projekteihin. Yrityksille myönnettiin innovaatiorahoitusta yhteensä 503 miljoonaa euroa, josta pk-yrityksien osuus oli 54 prosenttia.

Kaukomarkkinaviejien määrä kasvoi 180 yrityksellä

Business Finlandin vienninedistämispalveluiden avulla 180 yritystä on laajentanut vientiään kaukomarkkinoille. Tulos perustuu vienninedistämispalveluista tehtyyn arviointiin, jossa tutkittavat yritykset ovat saaneet vienninedistämispalveluita vuosien 2016–2019 aikana. Business Finlandilla on 38 toimipistettä 32 maassa.

Innovaatiorahoitusta vuonna 2019 saaneiden asiakasyritysten vienti on kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana yhteensä kymmenellä miljardilla eurolla.

– Vuodesta 2015 alkaen vientimme on kehittynyt erittäin hyvin verrattuna kilpailijamaihin. Olimme viennin kasvun kärjessä aina koronakriisiin asti verrattuna Ruotsiin, Tanskaan, Saksaan ja Norjaan. Vaikka menetimme kolme miljardia vientiä Venäjälle vuosien 2015–2021 aikana, kasvumme oli vahvempaa kuin kilpailijoilla. Vienti kasvoi, vaikka yksi keskeisimmistä vientimarkkinoistamme pieneni merkittävästi, Kopola kertoo.

– Suomen vienti on monipuolistunut ja laajentunut päämarkkinoiden ulkopuolelle palveluidemme avulla. Innovaatiorahoituksella ja kansainvälistymispalveluilla on merkittävä yhteisvaikutus kasvuun. Kansainvälisesti kasvuhaluisimmat asiakasyrityksemme ovat arvioineet meiltä saamansa vienninedistämispalvelut erinomaisiksi.

USA ohittanut Kiinan yritysaktivointien määrässä

Viime vuonna Business Finlandin kansainvälisen verkoston asiantuntijat ovat tavanneet asiakasyrityksiä lähes 8000 kertaa.

– Katseet ovat Aasian ja Euroopan lisäksi kääntyneet Yhdysvaltoihin. Lähes 300 yritystä on aktivoitu Yhdysvalloissa tunnistettuihin markkinamahdollisuuksiin. Eurooppa kokonaisuutena on iso ja ennestään tuttu vientimarkkina suomalaisille, Kopola kertoo.

Kiinassa on perinteisesti löydetty liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille ja Kiinan rooli on edelleen vahva. Aivan Kiinan kannoilla on Business Finlandin aktivoinneissa Saksa, mikä on vahva vientimarkkina suomalaisille yrityksille.

Rahoitustiedot kaikkien saatavilla

Business Finlandin myöntämän rahoituksen avoin data päivittyy jatkossa uusin tiedoin kerran kuukaudessa. Aiemmin data päivitettiin kerran vuodessa. Tietojen saamisen helpottamiseksi ja toimintamme läpinäkyvyyden varmistamiseksi Business Finland päivittää rahoitustiedot jatkossa julkisiksi jokaisen kuukauden puolessa välissä.

Uudenmaan yrityksille myönnetty innovaatiorahoitus

Uudenmaan yrityksille innovaatiorahoitusta myönnettiin lähes 277 miljoonaa euroa.

Suurimmat rahoituksen saajat maakunnassa projektin toteuttamispaikan mukaan (sis. myös tutkimusrahoituksen):

Solar Foods Oy

            33 646 250

Neste Oyj

27 723 750

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

25 653 207

Borealis Polymers Oy

20 000 000

Liikennevirta Oy

19 521 000

Aalto-korkeakoulusäätiö sr

16 609 430

Picosun Oy

10 000 000

Helsingin Yliopisto

7 419 894

GlucoModicum Oy

5 546 000

Flow Technologies Oy

4 872 661

Origin by Ocean Oy

4 569 000

Onego Bio Ltd

4 565 970

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nina Kopola
pääjohtaja, Business Finland
p. +358 2950 55700
nina.kopola(at)businessfinland.fi


Miia Linnusmaa
viestintäpäällikkö, Business Finland
p. 050 5577 958
miia.linnusmaa(at)businessfinland.fi

Kuvat

Nina Kopola
Nina Kopola
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Business Finland
Business Finland
PL 358
00180 Helsinki

http://www.businessfinland.fi

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa noin 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Finland

Yhdysvaltalaisdelegaatio hakee Suomesta ratkaisuja metsä- ja puusektorinsa uudistamiseen23.5.2023 07:33:21 EEST | Tiedote

Team Finland ja Business Finland järjestävät historiallisen laajan metsä- ja puutuoteteollisuuden ja puurakentamissektorin matkan Yhdysvalloista Suomeen 22.–26. toukokuuta. Amerikkalaiset hakevat nyt esimerkiksi tehokkaita ratkaisuja puutalorakentamisella. Liiketoimintamahdollisuus suomalaisille on merkittävä. Matkaan osallistuu lähes 70 amerikkalaista viidestä osavaltiosta.

Matkailuyritykset panostavat energiatehokkuuteen, moninaisuuden huomioimisessa on vielä työsarkaa25.4.2023 07:49:33 EEST | Tiedote

Suomen matkailuala on kasvussa ja sen kestävyyden edistämisestä on tullut koko toimialan yhteinen tavoite. Kestävän matkailun tila 2022 -raportin mukaan matkailuyritykset satsaavat jo energiatehokkuuden parantamiseen ja osallistuvat ilmastonmuutosta hillitseviin toimiin. Suomen suurin haaste matkakohteena puolestaan on huono saavutettavuus vähähiilisesti matkustaen.

Turistföretagen satsar på energieffektivitet men de bör fortfarande arbeta på uppmärksammandet av mångfalden25.4.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Turismen i Finland är stadd i ökning och främjandet av hållbarheten har blivit ett gemensamt intresse inom hela branschen. Enligt rapporten om hållbar turism 2022 satsar turistföretagen redan på att förbättra energieffektiviteten och deltar i åtgärder som begränsar klimatförändringarna. Finlands största utmaning som resmål är däremot dålig tillgänglighet beträffande transporter med låga koldioxidutsläpp.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme