Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Byggarnas yrkessjukdomar förebyggs genom att minska den fysiska belastningen

Dela

Bland de yrkesverksamma inom byggbranschen konstateras flest yrkessjukdomar. Många av byggarnas yrkessjukdomar, såsom belastningssjukdomar, är förknippade med fysisk belastning. Arbetarskyddsmyndigheterna övervakar den fysiska belastningen inom byggbranschen nästa år. Målet är att förebygga yrkessjukdomar som beror på fysisk belastning.

"Vi riktar en del av arbetarskyddsinspektionerna inom byggbranschen till frågor som gäller hantering av fysisk belastning. Vi har visserligen alltid övervakat den fysiska belastningen på byggarbetsplatser, men nu skärper vi kontrollen av detta. Vårt syfte är att minska den skadliga fysiska belastningen på byggarbetsplatser och de skador och sjukdomar i stöd- och rörelseorganen som beror på detta", berättar överinspektör Mikko Koivisto. Med ett handledande tillsynsgrepp strävar man dessutom efter att byggarbetsplatsernas huvudsakliga genomförare och arbetsgivare själva ska kunna minska den för stora belastningen.

Vid arbetsplatsinspektionerna fäster man uppmärksamhet vid till exempel vibrationer och hanteringen av dem, eftersom vibrationssjukdomar har blivit vanligare inom byggbranschen. Vibrationssjukdomarna syns som tidvis vita fingrar. Symptomen kan också vara domningar och klumpighet i händerna. Flest sjukdomsfall på grund av vibrationssjukdom har förekommit inom husbyggandet.

Arbetsgivaren är enligt arbetarskyddslagen skyldig att avlägsna eller minska den skadliga belastning som det fysiska arbetet orsakar och se till att arbetstagarnas hälsa bevaras på arbetsplatsen.

Nyckelord

Kontakter

Överinspektör Mikko Koivisto, 0295 018 672, mikko.koivisto@avi.fi
Regionförvaltningsverket, ansvarsområdet för arbetarskyddet

Länkar

Om

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketArbetarskydd - sunt arbete!
I egenskap av arbetarskyddsmyndighet säkerställer vi att arbetet i Finland är sunt, tryggt och rättvist. Vi övervakar hur arbetet utförs på arbetsplatser. Vi tillhandahåller också vägledning och rådgivning samt uppmuntrar arbetsplatser till självmant och förebyggande arbetarskyddsarbete.

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta kävi läpi suunnitelman alkaneelle vuodelle31.1.2023 13:04:14 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen uudessa kokoonpanossa. Valmiustoimikunta on oman toimialueensa kokonaisturvallisuuteen liittyvän yhteistoiminnan edistämiseksi perustettu alueellinen toimielin, jollainen toimii jokaisen aluehallintoviraston alueella. Tänä keväänä Pohjois- Suomen valmiustoimikunta keskittyy kokouksissaan erityisesti alueellisiin riskiarvioihin ja niihin liittyviin tilannekatsauksiin sekä varautumisen yhteensovittamiseen ja alueelliseen huoltovarmuuteen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum