MessukeskusMessukeskus

Caravan 2023: Matkailuajoneuvokanta Suomessa ennätyslukemissa!

Jaa

Matkailuajoneuvokanta Suomessa on nyt suurempi kuin koskaan! 31.12.2022 rekisterissä oli 130 680 matkailuajoneuvoa, joista 49,6 % oli matkailuautoja ja 50,4 % matkailuvaunuja. Edelliseen vuoteen verrattuna matkailuautokanta kasvoi 2,1 %, vaunujen supistui maltillisesti 0,3 %. Kaikkiaan kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli 0,8 %.

Suomessa matkailuautojen määrä 10 000 asukasta kohden on ollut useamman vuoden Euroopan suurin (Lähde: Caravaning Industry Association CIVD). Nykyisellä kehitysvauhdilla matkailuajoneuvokannassa matkailuautot ylittävät matkailuvaunujen määrän jo vuoden 2023 lopussa. Matkailuvaunut antavat kuitenkin hyvää vastusta, sillä ensirekisteröidyistä matkailuajonneuvoista matkailuvaunuja vuonna 2022 oli peräti

36 % (2021 28,5 %, 2020 30,5 %). Erityisesti pienten ja keskisuurten vaunujen kysyntä on selvässä kasvussa.

Vuosi 2022 matkailuajoneuvoalalla

Vuonna 2022 Suomessa ensirekisteröitiin 2 249 uutta matkailuajoneuvoa. Sitä ennen vuoteen 2021 saakka uusien matkailuautojen myynti kasvoi jatkuvasti 7 vuotta, matkailuvaunujen 5 vuotta. Vuonna 2022 ensirekisteröintien määrä oli vuoden 2021 huippulukuihin verrattuna merkittävästi pienempi – silti kokonaisuudessaan viime vuonna toimialalla meni hyvin. Voidaan sanoa, että palattiin normaalikasvun uralle.

Matkailuajoneuvoala on koronavuosien voittajatoimiala Suomessa – se on pystynyt kasvamaan ja investoimaan tarjoten kasvaneeseen kysyntään ja kiinnostukseen parhaita mahdollisia ajoneuvoja ja palveluita. Myynnille kuuluu hyvää ja mistään romahduksesta ei ole tietoakaan.Toimialan koko totuus on muutakin, kuin vain uuden kauppa. Se on silti tärkeää ja uudet ajoneuvot tukevat myös vihreää siirtymää.

Matkailuautot

Vuonna 2022 uusia matkailuautoja rekisteröitiin Suomessa kaikkiaan 43 merkiltä, joista suosituimpia olivat Sunlight, Adria, Hymer, Hobby ja Carado, Pössl, Dethleffs, Bürstner, Knaus ja Rapido. 43 merkkiä ja valtava määrä erilaisia pohjaratkaisuja ja varustelutasoja.

Kun tarkastellaan ensirekisteröintejä korityypeittäin, integroitujen matkailuautojen osuus on kasvanut puoli-integroitujen matkailuautojen menettäessä osuuttaan. Puoli-integroiduissa ajoneuvoissa kompaktien vanien osuus on kasvanut selvästi. Retkeilyautojen osuus kaikista 2022 ensirekisteröidyistä matkailuautoista oli 31,5 % ja niiden myynnin kasvu on hieman tasaantumassa. Toisaalta tarjonta on monipuolista, joka saattaa kasvattaa niiden kysyntää entisestään.

Matkailuvaunut

Vuonna 2022 uusia matkailuvaunuja rekisteröitiin Suomessa kaikkiaan 22 merkiltä, joista suosituimmat olivat Hobby, Adria, Dethleffs, Kabe, Knaus, Poksi, Tomplan, Fendt, Tabbert ja Hymer-Eriba. Matkailuvaunuissa oli tarjolla valtava määrä erilaisia pohja- ja varusteluratkaisuja, jotka tekivät valinnoista entistäkin yksilöllisempiä.

Vuosi 2023 - Monipuolista tarjontaa erilaisiin tarpeisiin

Matkailuajoneuvojen saatavuus on parantunut ja pienten ja keskisuurten vaunujen kysyntä on kasvussa. Matkailuautojen alustavalmistajat panostavat sähköistykseen.

Markkinoiden odotetaan normalisoituvan vuoden 2023 aikana. Vuokraustoiminnalta odotetaan paljon.

Matkailuajoneuvoja käyttävät ihmiset ja perheet eivät ole kaikki samanlaisia. Sen vuoksi myös tarpeet ja odotukset ajoneuvoja kohtaan ovat erilaiset. Harrastajien määrä on kasvussa ja matkailuajoneuvoala on saanut paljon erilaisia harrastajaryhmiä matkailuajoneuvojen pariin.

Myös ajoneuvoista ja varusteista löytyy erityispiirteitä eri tarpeisiin – on se sitten metsästystä ja kalastusta, luonnossa vaeltamista, golffailua, agilityä tai vaikkapa irtiottoa arjesta pidemmän loman äärellä Välimeren lämmössä. Omatoimi- ja elämysmatkailu kiinnostaa. Matkailuajoneuvojen kanssa halutaan kokea liikkumisen vapautta. Matkailuajoneuvoja käytetään etätyömahdollisuuksien lisäännyttyä yhä enemmän myös liikkuvina työpisteinä.

Oma matkailuajoneuvo koetaan liikkuvaksi kodiksi, joka on mukavaa sisustaa ja varustaa oman maun mukaan. Kaikki tulee mukavasti mukana omassa aikataulussa. Samaan aikaan matkailuajoneuvojen vuokraustoiminta on selvässä kasvussa tarjoten hienoja mahdollisuuksia niin koti- kuin ulkomailla kokea liikkumisen vapautta. Vuokraus toimii usein kipinänä myös oman ajoneuvon hankintaan. Säästöjen ohella monipuoliset rahoitusvaihtoehdot ja edelleen maltillinen korkotaso mahdollistavat oman unelman toteuttamisen. Ajoneuvo on usein iso investointi. Se on usein iso investointi myös hyvinvointiin.

Ympäristön näkökulmasta ilmastoälykäs tapa lomailla

Vaikka matkailuautojen päästöt ovat hieman muita autoja suuremmat, ympäristön kannalta lomailumuotona se on yksi parhaista vaihtoehdoista. 

Ajoneuvomatkailu kiinnostaa, myös nuoria!

Mira Reimin opinnäytetyö käsitteli ajoneuvomatkailun kiinnostavuutta nuorten aikuisten, eli noin 22–36-vuotiaiden keskuudessa ja etsii keinoja alan kiinnostavuuden lisäämiseksi. Tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää, miten nuoret aikuiset saataisiin kiinnostumaan ajoneuvomatkailusta.

”Kyselytutkimuksen johtopäätöksenä on, että nuorten aikuisten keskuudessa ajoneuvomatkailu on kiinnostava matkustustapa, jossa korostuvat matkailutavan vapaus ja riippumattomuus tämänhetkisiä tunnistettuja matkustustrendejä mukaillen.”

Lisätietoa:
https://www.theseus.fi

Trendikästä & kiinnostavaa

Matkailuajoneuvoilla liikkuminen ja niiden parissa harrastaminen on trendikästä ja kiinnostavaa. Liikkumisen vapautta arvostetaan. Van life ja autonomadismi puhuttaa.

Tule kokemaan liikkumisen vapaus Helsingin Caravan-messuille 20.-22.1.2023 klo 10–18 Helsingin Messukeskuksessa samaan aikaan Matkamessujen kanssa.

Helsingin Messukeskus järjestää Caravan-messut yhteistyössä Matkailuajoneuvotuojat ry:n (MAT) kanssa. Löydät messuilta valtavan määrän erilaisia matkailuajoneuvoja, palveluita, varusteita, harrastusmahdollisuuksia, jne. Lupaamme mukavan tunnelman lisäksi parhaan mahdollisen palvelun ja kokemuksen. Edellisen kerran Helsingin Caravan-messut ja Matkamessut järjestettiin vuonna 2020.

Tervetuloa Caravan-messuille!

Lisätietoja:

Matkailuajoneuvotuojat ry (MAT), toiminnanjohtaja Mika Jokinen

puh. 045 189 1839, mika.jokinen@liikkuvakoti.fi

Helsingin Messukeskus, viestinnän asiantuntija Teija Armanto
puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com

www.caravanmessut.fi #caravan2023

Kuvia edellisestä tapahtumasta https://mediabank.messukeskus.com

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Helsingin Messukeskus on ihmisläheinen media ja turvallisuudestaan palkittu tapahtumatalo, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumien areenaksi. | Messukeskus – kasvua kohtaamsista | www.messukeskus.com | @messukeskus | twitter.com/messukeskus 

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services, including live, virtual and hybrid events. | www.messukeskus.com | @messukeskus |  | twitter.com/messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Kevätmessujen ohjelmassa kuullaan kasvitrendeistä, voimaannutaan rakennus- ja remonttitarinoista, kevätsiivouksesta, skandipihasta ja puutarhan tuomisesta maljakkoon2.2.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Kevätmessujen ohjelma on julkaistu. Neljän päivän aikana poimitaan tuoreet ideat kukoistaviin puutarhoihin ja pihoihin, inspiroidutaan monenlaisista rakennus- ja remonttitarinoista, kurkistetaan kasvi- ja sisustustrendeihin ja haetaan vinkit kevätsiivoukseen. Suomen suurin puutarhanhoidon, rakentamisen, remontoinnin ja piensisustamisen tapahtumakokonaisuus juhlistaa kevättä Helsingin Messukeskuksessa 30.3.–2.4.2023.

Habitare Choice nostaa näkyviin yritysten vastuullisia askeleita – uuden alueen kuratoi sisustusstylisti Susanna Vento2.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Suomen johtava huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare tuo syksyn tapahtumaan uuden vastuullisuutta ja kestävyyttä esiin nostavan Choice-alueen. Habitare Choice kutsuu mukaan yrityksiä ja toimijoita, jotka ovat tehneet tietoisia valintoja kohti vastuullisempaa ja kestävämpää tulevaisuutta. Näyttelyn kuratoi sisustusstylisti Susanna Vento. Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 13.–17.9.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme