MIELI Suomen Mielenterveys ry

Chatsafe-ohjeistus auttaa nuoria keskustelemaan turvallisesti netissä

Jaa

Suomen itsemurhaluvut ovat Euroopan mittakaavassa hälyttävän korkeat. MIELI Suomen Mielenterveys ry tukee suomenkielisen Chatsafe-ohjeistuksen avulla nuoria, jotka keskustelevat itsemurhista sosiaalisessa mediassa.

Euroopan Unionin jäsenmaista suomalaiset 15–24-vuotiaat nuoret tekevät viidenneksi eniten itsemurhia väkilukuun suhteutettuna.* Tästä syystä MIELI Suomen Mielenterveys ry on tuonut Facebookin avustuksella Suomeen Australiassa kehitetyn Chatsafe-kampanjan ja ohjeistuksen, jonka avulla pyritään tukemaan niitä nuoria, jotka ovat tekemisissä itsetuhoisuuden ja -murhien kanssa sosiaalisessa mediassa. 

Australiassa kehitetty ohjeistus nimeltään #chatsafe – Opas nuorille turvalliseen verkkoviestintään itsemurhasta julkistettiin toissa syksynä ja se on Facebookin alustojen kautta yli 2,5 miljardin käyttäjän saatavilla. Nyt se on käännetty myös suomeksi. Tarkoituksena on auttaa keskustelemaan teemasta turvallisesti silloin, kun keskustelulle on tarvetta.

Nuoret keskustelevat itsetuhoisista ajatuksista ja itsemurhista sosiaalisessa mediassa. Näiden ohjeiden myötä haluamme auttaa nuoria puhumaan tästä vaikeasta teemasta turvallisesti, kertoo MIELI ry:n verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen.

Turvallinen somekeskustelu poistaa itsemurhiin liittyvää stigmaa ja helpottaa avun hakemista

Kehittämisessä mukana olleet nuoret pitävät ohjeistusta erittäin tervetulleena. 

Ilman muuta olisin toivonut jotain Chatsafen kaltaista apua kun olin nuorempi, kertoo eräs projektiin osallistunut nuori.

Satu Sutelainen toivoo, että ohjeistus ja neuvot hyödyttäisivät myös nuorten itsensä lisäksi heidän lähellään olevia aikuisia kuten vanhempia, opettajia ja mielenterveyden ammattilaisia.

Chatsafe-ohjeistus antaa ohjeita siihen, miten vastata henkilölle, jolla saattaa olla itsetuhoisia ajatuksia. Tämän lisäksi se tarjoaa mahdollisesti itsetuhoiselle nuorelle apua selviytymiseen sekä siihen, miten omasta kokemuksesta voi kertoa turvallisesti, Satu Sutelainen kertoo.

Chatsafe-projekti oli osa Australian hallituksen kansallista itsemurhien ehkäisyohjelmaa. Facebook avusti ohjeistuksen lanseeraamista Suomessa käännättämällä sen suomeksi

Ihmiset käyttävät Facebookin alustoja sekä hyvien että vaikeampien hetkien jakamiseen muiden kanssa. Olemme erittäin kiitollisia, että voimme tehdä MIELI ry:n kanssa yhteistyötä ja tukea ihmisiä, jotka hakevat tukea ja ohjeistusta läheisilleen heidän painiskellessaan näiden hyvin herkkien ja vakavien aiheiden parissa. Asiantuntijoiden mukaan kaikkein tehokkain tapa ehkäistä itsemurhia on läheisten huolellisesti mietitty ja välittävä sävy aiheesta keskusteltaessa, Facebookin yhteiskuntasuhteiden johtaja Christine Grahn korostaa.

Linkki ohjeistukseen
#chatsafe - Opas nuorille turvalliseen verkkoviestintään itsemurhasta (PDF)

Katso myös
#chatsafe - 10 parasta vinkkiä (PDF)

#chatsafe-sisältöjä voi seurata sosiaalisessa mediassa MIELI ry:n Instagramissa @mielenterveys sekä Chatsafen virallisilla tileillä Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä, Snapchatissa ja Youtubessa @chatsafe_au. 

*Suomen virallinen tilasto (SVT): Kuolemansyyt [verkkojulkaisu]. 
ISSN=1799-5051. 2018, 6. Itsemurhien määrä väheni hieman edellisvuodesta . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 15.5.2020]. 
http://www.stat.fi/til/ksyyt/2018/ksyyt_2018_2019-12-16_kat_006_fi.html

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Sutelainen
Verkkokriisityön päällikkö
MIELI Suomen Mielenterveys ry
puh. 040 840 6681
etunimi.sukunimi@mieli.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Uusi säätiö tukemaan mielenterveystyötä Lapinlahden alueella12.6.2020 08:19:22 EESTTiedote

Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry, MIELI Suomen Mielenterveys ry ja kotimainen ohjelmistoalan kasvuyritys Dream Broker Oy ovat muiden kiinnostuneiden tahojen kanssa perustamassa säätiötä, jonka tehtävänä on tukea mielenterveyttä edistävää toimintaa kulttuurihistoriallisesti tärkeällä Lapinlahden alueella Helsingissä. Säätiö haluaa vaalia Lapinlahden alueen rakennus- ja kulttuurihistoriaa sekä puiston luontoarvoja. Tarkoituksena on turvata Lapinlahden alueen tulevaisuus kulttuurin ja mielenterveystyön palveluksessa. Samalla mahdollistetaan sairaala-alueen säilyminen jälkipolville entisöimällä rakennukset ja kehittämällä alueen toimintaa eläväksi ja aktiiviseksi mielenterveystyön keskukseksi. ”Kansalaisjärjestöt, yksittäiset henkilöt, eri alojen ammattilaiset ja kulttuurin harjoittajat ovat tehneet arvokasta työtä Lapinlahden alueen vaalimiseksi ja mielenterveyden edistämiseksi. Meille on kunnia ilmoittautua suojelijaksi tälle arvokkaalle työlle. Yhtiömme on sitoutunut panostamaan sää

MIELI ry: Itsetuhoisuuteen liittyvät yhteydenotot ovat kasvaneet – Tukea ja apua itsemurhayrityksen jälkeen tarjoaa Itsemurhien ehkäisykeskus29.5.2020 07:20:00 EESTTiedote

Toukokuussa 2020 MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Kriisipuhelimeen on tullut vuorokaudessa keskimäärin 19 itsetuhoisuuteen liittyvää soittoa, kun viime vuonna vastaavia soittoja oli 8–9 päivässä. Maalis-huhtikuussa soittaja kertoi tuoreesta itsemurhayrityksestä 49:ssä keskustelussa, viime vuonna samaan aikaan 22:ssa soitossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme