Vaasan kaupunki - Vasa stad

Christian Langenskiöldin näyttely kurkistaa ihmisenä olemisen varjopuoliin

Jaa

Vaasan taidehallin syksyn avaa Christian Langenskiöldin valokuvista koostuva näyttely, jossa taiteilija tutkii taidehistorian kautta sodan ja väkivallan vaikutuksia yksilöön ja kulttuuriin. Projektina alkanut Marionette-näyttely nähdään Vaasassa ensimmäistä kertaa tässä muodossa 22.8.–18.10.2020.

Taiteilija Christian Langenskiöld.
Taiteilija Christian Langenskiöld.

 Ihmisenä olemiseen liittyvä ihmettely on johtanut taiteilija Christian Langenskiöldin (s. 1978) näyttelyprojektiin, jossa hän pääasiassa valokuvan keinoin yhdistelee eri aloja, kuten arkeologiaa, lääketiedettä, psykologiaa ja taidehistoriaa.

–Taidehistoria on olennainen osa hänen töitään, sillä hän yrittää ymmärtää taiteen vaihtelevia rooleja eri kulttuureissa kautta aikojen, kertoo vs. amanuenssi Nina Takala Vaasan kaupungin museoista.

Vuonna 2017 alkaneessa Marionette -projektissa taiteilija tutkii miten historia muokkaa yksilöä ja kulttuuria, ja miten kaikki aiemmin tapahtunut on jollakin tavalla sisällämme.

Erityisesti väkivallan ja sodan vaikutukset kulttuuriin ja taiteeseen kiinnostavat Langenskiöldiä. Uskonpuhdistuksen aikaan kirkoissa kuvakiellon seurauksena tuhottiin taidetta, mikä edisti vastauskonpuhdistuksen ja barokkityylin syntymistä, mutta mahdollisesti myös modernin taiteen synnyn.

Näyttelyprojektia varten taiteilija on tehnyt taustatutkimusta sekä yhteistyötä muiden muassa Hangon Rintamamuseon, arkeologisen työryhmän sekä Bernin historiallisen museon kanssa.

Jännitteinen maailma tukee ristiriitaisuutta

Viime aikoina taiteilija on miettinyt vihan ja väkivallan houkuttelevuutta osana ihmisluontoa, ja näyttelyssä hän lähestyykin kyseistä ristiriitaa taiteellisena teemana.

Langenskiöldin mukaan väkivallan ihmismielelle aiheuttamat syvät haavat sekä niiden mahdollinen periytyminen sukupolvelta toiselle viittaavat siihen, että väkivalta on ihmiselle luonnotonta. Toisaalta historia osoittaa sotien ja väkivallan olleen yksi keskeisimmistä ihmisen kehitystä ohjanneista voimista. Tämän perusteella väkivalta on vahvasti juurtunut ihmiseen.

Taiteilijan pohdinnan mukaan ihmisen suhde väkivaltaan on mahdoton ja absurdi. Hän nostaa esimerkiksi oman isoisänsä sodanaikaiset kokemukset, jotka ovat siirtyneet osaksi myös hänen henkistä maisemaansa. Se, miten ne ilmentyvät tai ohjaavat Langenskiöldin tunteita ja havaintoja, on hänelle epäselvää.

Langenskiöld uskookin, että ystävällisyyden osoittaminen on ainoa järkevä tapa olla ja toimia ihmisenä. Hänen mukaansa taiteesta löytyy ihmisen pelastus, mutta myös kirous.

–Elämme sekasortoisessa ajassa, joka vaatii ristiriitojen ratkaisua, vihasta ja katkeruudesta paranemista sekä toivoa, jotta voimme lajina yhdistyä ja toimia yhdessä, toteaa Langenskiöld.

Näyttelyprojekti jatkuu

Christian Langenskiöld asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen töitään on ollut esillä yksityisnäyttelyissä Valokuvagalleria Hippolytessä Helsingissä, Valokuvakeskus Perissä Turussa sekä Ahvenanmaan taidemuseossa.

Vaasassa nähtävä valokuvanäyttely ei ole ollut tässä muodossa aiemmin esillä. Ensi vuonna näyttely nähdään Forum Boxissa Helsingissä. Kuvista alkanut projekti jatkuu myös kirjoittamisen muodossa, sillä taiteilija on valmistelemassa siitä julkaisua.

Taiteilijan kiinnostus aiheeseen juontaa myös aikaisempaan ammattiin. Ennen valmistumistaan Kuvataideakatemiasta vuonna 2019 Langenskiöld työskenteli lakimiehenä.

Christian Langenskiöld kertoo töistään Artist Talkissa lauantaina 22.8. klo 13 suomeksi ja klo 14 ruotsiksi Taidehallissa.

Tiedotuskuvat: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/NAqTylBKyvaSguAS/fo

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vs. amanuenssi Nina Takala,
Vaasan kaupungin museot,
p. 040 487 9233,
nina.takala@vaasa.fi

Taiteilija Christian Langenskiöld,
p. 040 534 4103,
christian@langenskiold.info

Kuvat

Taiteilija Christian Langenskiöld.
Taiteilija Christian Langenskiöld.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Utställningen på Kuntsi museum för modern konst granskar små fragment i stor skala22.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Utställningen Väderprognos för framtiden tar upp människans relation till andra arter under en tid då klimatförändringen och massutrotningen av arter inskränker livets möjligheter på jorden. Utställningen, som kommer 23.9.2020–14.2.2021 till Vasa via Venedigbiennalen och Kiasma, presenterar nordiska konstnärer – bland dem även konstnärsduon nabbteeri från Österbotten.

Näyttely Kuntsin modernin taiteen museossa tarkastelee pieniä osasia suuressa mittakaavassa22.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Sääennuste tulevaisuudelle -näyttely käsittelee ihmisen suhdetta muihin lajeihin aikana, jolloin ilmastonmuutos ja lajien joukkosukupuutto kaventavat elämän mahdollisuuksia maapallolla. Venetsian biennaalin ja Kiasman kautta Vaasaan 23.9.2020–14.2.2021 saapuva näyttely esittelee pohjoismaisia taiteilijoita, joiden mukana myös alueemme taiteilijakaksikko nabbteeri.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme