Jyväskylän yliopistoJyväskylän yliopistoJyväskylän yliopistoJyväskylän yliopisto

Chydeniuksen sosiaalityön tutkimushankkeelle STM:n rahoitus

Jaa

Uusi tutkimushanke pyrkii selvittämään ja vahvistamaan maahanmuuttajien parissa tehtävän lastensuojelun asiantuntijuutta Suomessa. Tutkimus toteutetaan vuosina 2021–2023 ja sitä johtaa Kokkolan yliopistokeskus Chydenius.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Kokkolan yliopistokeskus Chydeniukselle valtionavustuksen Lastensuojelun asiantuntijuus maahanmuuttajalasten ja -perheiden sosiaalityössä (LAMPE) -nimisen tutkimushankkeen toteuttamiseen. Tutkimus toteutetaan 10/2021–9/2023, ja siinä ovat mukana myös Itä-Suomen yliopisto, Turun yliopisto, Siirtolaisuusinstituutti ja SONet BOTNIA/SeAMK Oy.

Tutkimuksessa selvitetään, minkälaista asiantuntijuutta lastensuojelun sosiaalityössä tarvitaan, jotta palvelutarpeen arviointi ja käytettävät menetelmät vastaavat maahanmuuttajaperheiden tarpeisiin ja noudattavat Lastenoikeuksien sopimusta.

Tutkimuskohteena maahanmuuttajien parissa tehtävän lastensuojelun erityiskysymykset

Käytännössä tutkimushankkeessa tarkastellaan lastensuojelun asiakkaiden taustoihin liittyviä riskitekijöitä kodin ulkopuolelle sijoittamiselle ja asiakkaiden palvelupolkuja vuosina 2005–2015 sekä kerätään heidän kokemuksiaan tuen tarpeista. Lisäksi sosiaalityöntekijöiltä kysytään asiantuntijuuden kehittämistarpeista.

”Aiempi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että maahanmuuttotaustaiset lapset ja nuoret ohjautuvat erityisesti sijaishuoltoon valtaväestöä todennäköisemmin. Aiomme nyt tutkia maahanmuuttajien parissa tehtävän lastensuojelun erityiskysymyksiä, kuten vanhempien taustoihin liittyviä lasten sijoittamiseen johtavia riskitekijöitä, kotoutumisajan lastensuojelua, turvapaikanhakijoina tulleiden perheiden ja yksin alaikäisinä tulleiden lastensuojelua, sijaishuoltoa ja toisen sukupolven erityiskysymyksiä”, sanoo tutkimuksen johtaja Kati Turtiainen. Hän on Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen sosiaalityön yliopistonlehtori ja maahanmuuttotyön tutkimuksen dosentti.

Aiemmassa työssään Turtiaisella on noin 20 vuoden kokemus maahanmuuttajien vastaanottotyössä.

”Monikulttuuristuneessa toimintaympäristössä tarvitaan nykyistä vahvempaa teoreettista ja menetelmällistä lastensuojelun osaamista. Myös rakenteita pitää tarkastella: pohjoismaisten palveluiden universaali logiikka esimerkiksi ei aina vastaa maahanmuuttajien tarpeita. Perustason palveluissa ei riittävästi tunnisteta tuen tarpeita, tai perheet eivät ohjaudu palveluihin.”

Pakolaistaustaisten asiakkaiden erityiskysymyksiä ovat esimerkiksi vanhempien ja lasten eritahtinen kotoutuminen ja traumatausta sekä sosiaalityön käytännöissä kansainvälisen yhteistyön tarve ja kulttuuriset kysymykset työskentelyssä. Työskentelyssä pakolaisasiakkaiden kanssa on sekä osaamiseen että palvelujärjestelmään liittyviä kehittämistarpeita. Kielellis-kulttuuriset ymmärtämisvaikeudet korostuvat monimutkaisissa tilanteissa. Luottamuksen rakentaminen asiakkaisiin on keskeistä, jotta varmistetaan asiakkaiden sitoutuminen.

Digitaalinen opas lastensuojelun tueksi

Tässä tutkimuksessa tuotetaan tieteellisten artikkelien lisäksi sosiaalipalveluille suoraan käytäntöön sovellettavia tuloksia. Hankkeella luodaan myös perustaa lastensuojelun sosiaalityön tutkimuspohjaisen tietoperustan pitkäjänteiselle kehittämiselle. Kehittyvän asiantuntijuuden myötä sosiaalityöntekijät pystyvät toteuttamaan maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden oikeuksia kunnioittavia ja tarpeisiin paremmin vastaavia palveluja.

Hankkeessa luodaan Lastensuojelun asiantuntijuus maahanmuuttajien parissa tehtävässä sosiaalityössä -digitaalinen opas, joka liitetään osaksi THL:n Lastensuojelun käsikirjaa. Lisäksi hankkeessa laaditaan materiaali- ja tehtäväpaketti, sisältäen esimerkiksi artikkeleja ja podcasteja, jotka ovat kuntien sosiaalityöntekijöiden, muiden verkostojen ja kouluttajien käytössä. Hankkeessa järjestetään myös työpajoja osatoteuttajien sekä yhteistyötahojen verkostoja hyödyntäen.

Tutkimuksen yhteistyökumppaneita ovat THL, Pelastakaa Lapset ry:n ”Perheenä Suomessa” (USRA) -hanke, Jyväskylän, Helsingin, Espoon, Vantaan ja Vaasan kaupungit sekä Soiten kuntayhtymä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kati Turtiainen, YTT (dosentti), yliopistonlehtori, Jyväskylän yliopisto/Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Tutkimushankkeen johtaja

kati.m.turtiainen@jyu.fi +358 40 6691 955

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on monitieteinen, Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistojen muodostama yliopistokeskus, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on aikuisille suunnatun yliopistollisen opetuksen ja oppimisen edelläkävijä sekä kansainvälisesti ja alueellisesti verkottunut tutkimuskumppani.
www.chydenius.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Nanotiedepäivät Jyväskylässä 5.–6.10.2021: Esillä solujen selviytymismekanismit, viruksen kaltaiset partikkelit rokotteissa ja nanohäkit24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus isännöi monitieteellistä nanotieteen- ja teknologian Nanoscience Days -konferenssia 5.–6. lokakuuta 2021. Tapahtuma tarjoaa nanotutkijoille biologian, kemian ja fysiikan aloilta mahdollisuuden esitellä tuloksiaan kansainväliselle yleisölle. Kaksipäiväinen konferenssi pääosin pidetään verkkokonferenssina.

Väitös 1.10.2021: Tinder, Netflix ja WhatsApp häiritsevät kuljettajaa - Liikenteeseen tarvitaan paremmin testattuja ja suunniteltuja sovelluksia (Grahn)24.9.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa aiemmin tehty tutkimus paljasti miten kuljettajat maksavat verkkopankissa laskuja, lähettelevät viestejä WhatsAppissa, selaavat Tinderiä ja Instagramia ja jopa katsovat Netflixiä ajaessaan autoa. Kuljettajan keskittyminen liikenteessä mobiilisovelluksiin aiheuttaa visuaalista tarkkaamattomuutta, jolla on kiistaton yhteys tieliikenneonnettomuuksiin. Siltikin liikenteessä käytetään mitä erilaisimpia mobiilisovelluksia – lainsäädännöstä huolimatta. Uudet autot ovat myös pullollaan erilaisia infotainment-järjestelmiä, jotka tarjoavat hyödyn lisäksi myös puhdasta viihdettä autoilijoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme