Core 5G and Beyond MOOC -kurssi opettaa seuraavan sukupolven mobiiliverkkojen perusteet
Kaikille avoin Core 5G and Beyond -kurssi opettaa keskeiset mobiiliverkkojen toiminnan perusteet, ja keskittyy erityisesti 5G:hen ja tulevaisuuden 6G-verkkoihin. Kurssin esitiedoiksi suositellaan langattomien järjestelmien ja tietoverkkojen perusteiden tuntemista, mutta ilmankin pääsee mukaan.
”Uraauurtavana ja ainutlaatuisena 5G-verkkokurssina maailmassa opetamme myös tulevaa teknologiaa, ja mitä seuraava 6G voisi tarkoittaa”, kertoo professori Sasu Tarkoma.
”Kurssi painottaa mobiiliverkkojen arkkitehtuurin ja sovellusten kehittymistä lähtien varhaisista mobiiliverkoista aina nykyiseen 5G:hen ja sitä seuraavaan 6G:hen.”
Kurssin tavoitteena on esitellä verkkojen keskeiset elementit ja sovellukset. Kurssilla opetetaan muun muassa mobiiliverkkojen taustalla olevien suunnitteluperiaatteiden ja rakennuspalikoiden ymmärtämistä, sekä näkemystä, kuinka tulevan sukupolven mobiiliteknologiat voivat muuttaa jokapäiväistä elämäämme.
Kurssi on suunniteltu tuomaan nopeasti ajan tasalle sekä aloittelijat että kokeneet tutkijat
Helsingin yliopisto on toteuttanut kurssin yhteistyössä Fitechin ja 6G Finlandin kanssa ja opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.
"6G tukee seuraavan sukupolven infrastruktuuria ja sitä kautta tietopohjaisen yhteiskuntamme kehitystä”, sanoo Helsingin yliopiston yhteistyökumppani, Yalen yliopiston professori Leandros Tassiulas, jonka tutkimusryhmä on jo etukäteen päässyt tutustumaan kurssiin.
”Core 5G -kurssi on suunniteltu tuomaan nopeasti ajan tasalle sekä aloittelijat että kokeneet tutkijat.”
Kurssin jälkeen opiskelija osaa vastata kysymyksiin, kuten mitä signaalin voimakkuus kertoo, miksi puhelimet siirtyvät "roaming"-tilaan ulkomailla, sekä mitä ovat virtualisointi ja pilvilaskenta, ja miten ne liittyvät 5G:hen ja 6G:hen?
Lisätietoa kurssista löytyy verkkosivuilta 6g.mooc.fi. Langattomien järjestelmien ja tietokoneverkkojen peruskurssit tarjoavat erinomaisen pohjan MOOC-kurssille. Materiaaleihin voi tutustua myös ilman kirjautumista.
Helsingin yliopisto on hiljattain avannut myös 6G-tutkimussivuston, jolta löytyy keskitetysti tietoa viimeisimmistä 6G-teknologian alan kehityksestä ja innovaatioista. Sivu pitää ajan tasalla ajankohtaisista mobiiliverkkoja koskevista projekteista, uutisista, tapahtumista ja yhteistyömahdollisuuksista. Katso lisää 6G Research -tutkimussivustolta.
Yliopiston 6G-ryhmä on myös mukana esittelemässä kurssia MVC Barcelona -tapahtumassa 27.2. – 2.3., 2023. https://www.mwcbarcelona.com/
Yhteyshenkilöt
Dekaani Sasu Tarkoma
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
sasu.tarkoma@helsinki.fi
0294151375
0405062163
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Mediatilaisuus 20.6.: Monitaiteinen näyttely periferiaan7.6.2023 11:35:49 EEST | Kutsu
Vaeltavia ja itkeviä puita, sateenkaaren sävyt suolla, vanhan metsän kätköihin kaiverrettu runo, hitaasti kehittyvä kukkaniitty ja maan hengitys jykevässä kuusikossa. Kokoelma pysyviä teoksia taiteen huipputekijöiltä aloittaa uuden aikakauden Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasemalla Juupajoella. Media voi tutustua näyttelyyn tiistaina 20.6. klo 14.30 alkaen.
Tuloerojen kasvu ei johtunut täysin tuloverouudistuksesta7.6.2023 08:30:00 EEST | Tiedote
Suomessa 1990-luvulla voimakkaasti kasvaneita tuloeroja on selitetty usein Esko Ahon hallituksen suurella vuoden 1993 tuloverouudistuksella. Sen on nähty alentaneen varsinkin suurituloisten veroasteita. Väitöstutkimuksen mukaan vallitseva tulkinta ei vaikuta perustellulta.
Tarkka pienmolekyyli helpotti reuman oireita hiirillä – atomitason lääkekehityksessä paljon mahdollisuuksia7.6.2023 07:55:00 EEST | Tiedote
Uusi molekyylilöytö auttoi hillitsemään reuman oireita hiirillä. Pienmolekyylien käyttö tekee lääkekehityksestä entistä tarkempaa. Niiden käyttöä tutkitaan parhaillaan myös syövän hoidossa.
Psykedeeleistä apua masennukseen? Uusi löydös voi auttaa ehkäisemään sivuoireita6.6.2023 07:43:27 EEST | Tiedote
Tutkijat ovat tunnistaneet mekanismin, jolla psykedeeleillä voitaisiin saada aikaan samankaltaisia vaikutuksia kuin masennuslääkkeillä, mutta mahdollisesti ilman hallusinogeenisiä haittavaikutuksia.
Terveydelle vaarallisia radioaktiivisia pienhiukkasia löytyi ydinvoimalan läheisestä hylätystä koulurakennuksesta Fukushimassa5.6.2023 12:12:48 EEST | Tiedote
Fukushiman ydinvoimalassa vuonna 2011 sattuneen onnettomuuden seurauksena läheiseen koulurakennukseen tunkeutuneet hiukkaset voivat olla uhka ihmisen terveydelle hengitettynä. Erittäin radioaktiivisia ja huonosti liukenevia cesiumpitoisia mikrohiukkasia löytyi edelleen suuria määriä. Tutkimus osoittaa, että sisätiloissa esiintyvät cesiumpitoiset mikrohiukkaset tulee ottaa huomioon turvallisuusarvioinneissa ja alueen puhdistustöissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme