Espoon kaupunki - Esbo stad

Coronapandemin ledde till mer distansarbete, bedrägerier är en risk för datasäkerheten

Jaa

Det digitala språnget och ökningen av distansarbete som följt av coronapandemin har medfört utmaningar för dataskyddet och datasäkerheten. Antalet riktade bedrägerimeddelanden och bedrägerisamtal ökade i fjol och bedrägerierna har blivit mångsidigare. I en föränderlig omvärld måste vi hitta nya sätt att svara på hoten mot datasäkerheten.

Det här framgår av Esbo stads färska databokslut som beskriver hur staden genomförde dataskyddet och datasäkerheten 2020. Databokslutet innehåller också en översikt över informationshanteringen särskilt med tanke på den nya informationshanteringslagen.

EU:s dataskyddsförordning (GDPR) förutsätter att organisationer ska berätta öppet om behandlingen av sina kunders uppgifter, och databokslutet svarar på det här kravet. Dessutom ger databokslutet en lägesbild av hur stadens verksamhet har utvecklats under det senaste året.

Databokslutet för 2020 är Esbo stads tredje.

Jobb hemma och utmaningar för informationshanteringen

I och med coronapandemin blev många funktioner och tjänster digitala, det vill säga digitaliseringen påskyndades. Staden var också tvungen att reagera snabbt på förändringar i omvärlden.

Under 2020 blev sabotageprogram allt vanligare. Spionage och nätfiske satte också tryck på att precisera behandlingen av personuppgifter och skydda uppgifterna bättre än tidigare, men också på att satsa mer på att trygga den fysiska utrustningen och lokalerna. Det behövs nya anvisningar både för att förebygga angrepp och för att använda nya datasäkerhetsegenskaper.

Informationshantering är en gemensam uppgift för hela organisationen och den omfattar ansvar för att den egna informationshanteringen är uppdaterad och för att datasäkerheten och dataskyddet beaktas i den egna verksamheten.

Informationshanteringslagen trädde i kraft i början av 2020

Lagen om informationshantering inom den offentliga förvaltningen (informationshanteringslagen 906/2019) trädde i kraft i början av 2020. Informationshanteringslagen innehåller nya krav bland annat på elektronisk förvaring av sensitivt material, datasäkerhet och skapande av tekniska gränssnitt mellan myndigheter.

Den sista övergångsperioden för informationshanteringslagen löper ut vid utgången av 2023, men Esbo stad har redan i det här skedet gjort mycket och beaktat förpliktelserna som lagen förutsätter och som trätt i kraft. I informationshanteringsmodellen som blev färdig i slutet av 2020 förenas de faktorer som påverkar stadens informationshantering, från arkiveringstider till datasäkerhet, enligt kraven i lagen. Beskrivning av handlingsoffentligheten (på finska) berättar på ett begripligt sätt för kunderna om stadens datamaterial.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Informationssäkerhetschef Harri Säkkinen, tfn 040 636 8308, harri.sakkinen@esbo.fi

Dataskyddsombud Paula Pernilä, tfn 040 639 4968, paula.pernila@esbo.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan kokouksesta 9.6.20219.6.2021 22:28:12 EEST | Tiedote

Oppimateriaali maksuttomaksi syksyllä 2021 Espoon lukioissa aloittaville opiskelijoille Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti, että oppivelvollisuuslain soveltamisalaan kuuluvien opiskelijoiden lisäksi lukion tarjoamat oppimateriaalit ovat maksuttomia seuraaville, lukuvuonna 2021-2022 lukiokoulutuksen aloittavilla opiskelijoille: Opiskelija on opiskellut lukuvuonna 2020-2021 lukiokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa, ammatilliseen koulutukseen valmentavassa koulutuksessa tai perusopetuksen lisäopetuksessa. Opiskelija on suorittanut perusopetusta lukuvuoden 2020-2021 aikana ja ollut sen jälkeen ilman opiskelupaikkaa. Opiskelija on opiskellut perusopetukseen valmistavassa opetuksessa lukuvuonna 2020-2021 Oppimateriaalin maksuttomuus on voimassa sen kalenterivuoden loppuun saakka, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta tai sitä ennen saa toisen asteen tutkinnon valmiiksi. Opintojen tulee edetä henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti. Maksuttomuusaikaa ei voi pidentää. Åbe

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme