Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Coronatiden har inte påverkat antalet serveringstillstånd

Jaa

Coronapandemin har inte synts i antalet serveringstillstånd för alkoholdrycker. I slutet av år 2021 var sammanlagt 9 630 serveringstillstånd i kraft i Fastlandsfinland, vilket är 313 fler än i slutet av år 2019, innan coronatiden började. Fler utförsäljningstillstånd av alkohol än tidigare har också sökts för serveringsställen under coronatiden, medan antalet restauranger med förlängd serveringstid har minskat. Antalet detaljhandelstillstånd i anslutning till livsmedelsaffärer har däremot minskat stadigt.

Illustration. Rawpixel.
Illustration. Rawpixel.

Antalet serverings- och detaljhandelstillstånd har ständigt ökat

Antalet serveringstillstånd har fortsatt att öka i jämn takt efter totalreformen av alkohollagen år 2018. Före reformen fanns det cirka 8 300 serveringstillstånd för alkoholdrycker.

"I och med reformen kunde man se en klar ökning i antalet serveringstillstånd, och ökningen saktade endast något ner år 2020. År 2021 ökade antalet tillstånd igen betydligt. Under pandemin har serveringstillstånden inte återkallats på grund av att ekonomiska förutsättningar har saknats ", konstaterar gruppchef Kari Kunnas vid Valvira.

Ökningen av detaljhandelstillstånden förklaras av de detaljhandelstillstånd som beviljats i samband med serveringstillståndet och som tillverkarna av hantverksöl har beviljats. De började beviljas efter lagreformen 2018. Före lagreformen kunde man se att antalet detaljhandelstillstånd sakta mak sjönk. Antalet detaljhandelstillstånd i livsmedelsbutiker såsom butiker och kiosker har minskat med sammanlagt 600 tillstånd sedan 2017.

I slutet av fjolåret var det möjligt att köpa alkoholdrycker på sammanlagt 6 441 försäljningsställen i Fastlandsfinland. Av dessa tillstånd var 1 465 utförsäljningstillstånd för serveringsställen och 83 detaljhandelstillstånd för hantverksöl.

"Serveringsställena har under coronatiden ansökt om detaljhandelstillstånd för att stöda sin take away-försäljning. Intresset för utförsäljningstillstånd ökade särskilt under restaurangstängningen våren 2020", berättar Kunnas.

I slutet av år 2021 hade 1 618 serveringsställen förlängd serveringstid. Antalet förlängda tider började minska år 2020, då antalet under tidigare år hade ökat betydligt efter reformen av alkohollagen.

"Det faktum att antalet restauranger med förlängd tid började minska berodde på pandemin. När restaurangen inte har kunnat vara öppen under natt-timmarna har en del av restaurangerna avstått från sin förlängda tid ", bedömer Kunnas.

Alkoholförvaltningens resurser inriktade på coronaåtgärder

Under coronaåren 2020-2021 minskade antalet alkoholärenden som behandlades vid regionförvaltningsverken, eftersom en stor del av de tillfälliga evenemangen, såsom festivalerna, ställdes in och därför behövdes ingen behandling av serveringstillstånd. På årsnivå var antalet ärenden under 8 000, medan antalet ärenden under åren före totalreformen av alkohollagen var något under 9 000 per år. Totalreformen av alkohollagen år 2018 medförde på årsnivå en ökning på flera tusen ärenden relaterade till servering och detaljhandel av alkoholdrycker.

"Pandemitiden har varit något tystare inom regionförvaltningsverkens alkoholförvaltning än tidigare år i alkoholtillståndsärenden, men begränsningarna i lagen om smittsamma sjukdomar och verkställandet och övervakningen av dem har gjort att alkoholförvaltningens tjänstemän har varit mycket upptagna", konstaterar Riku-Matti Lehikoinen, chef för alkoholförvaltningsenheten vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Digitaliseringen framskrider också i alkoholfrågor

Processerna för alkoholärenden elektronifieras, eftersom Valvira och regionförvaltningsverken som bäst förnyar alkoholnäringsregistret Allu. I fortsättningen kan de som ansöker om och gör anmälningar om alkoholtillstånd uträtta ärenden hos tillståndsmyndigheten elektroniskt. Målet är att det nya registret ska tas i bruk under 2022.

Regionförvaltningsverken övervakar detaljhandeln med och serveringen av alkoholdrycker inom sitt område. Valvira ansvarar för den riksomfattande tillsynen samt för regionförvaltningsverkens styrning av tillsynen över servering av och detaljhandel med alkoholdrycker. Dessutom styr och övervakar Valvira primär- och egenkontrollen av tillverkare och importörer av alkoholdrycker och ansvarar för produkttillsynen av alkohol.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mer information hos Valvira:

Kari Kunnas, gruppchef
tfn 0295 209 610
fornamn.efternamn(at)valvira.fi

Mer information vid regionförvaltningsverken:

Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Riku-Matti Lehikoinen, chef för alkoholförvaltningsenheten
tfn 0295 016 155

Regionförvaltningsverket i Östra Finland
Jarmo Ruusu, chef för näringstillsynsenheten
tfn 0295 016 938

Regionförvaltningsverket i Lappland
Tarja Strömdahl, överinspektör
tfn 0295 017 369

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
Pepe Uskelin, enhetschef, jurist
tfn 0295 018 094

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Kristian Dahl, enhetschef, jurist
tfn 0295 018 528

Regionförvaltningsverket i Norra Finland
Ari Kilponen, alkoholöverinspektör
tfn 0295 017 571

Toni Latvamäki, alkoholöverinspektör
tfn 0295 017 569

E-postadresserna har formen fornamn.efternamn(at)avi.fi

Kuvat

Illustration. Rawpixel.
Illustration. Rawpixel.
Lataa
Diagram 1 Utvecklingen i antalet serverings- och detaljhandelstillstånd för alkoholdrycker åren 2017-2021, tillstånd som varit i kraft årets sista dag
Diagram 1 Utvecklingen i antalet serverings- och detaljhandelstillstånd för alkoholdrycker åren 2017-2021, tillstånd som varit i kraft årets sista dag
Lataa
Diagram 2 Utvecklingen av antalet förlängda serveringstider under åren 2017-2021, tillstånd som varit i kraft årets sista dag
Diagram 2 Utvecklingen av antalet förlängda serveringstider under åren 2017-2021, tillstånd som varit i kraft årets sista dag
Lataa
Diagram 3 Serverings- och detaljhandelsärenden som behandlats i regionförvaltningsverkena åren 2017-2021
Diagram 3 Serverings- och detaljhandelsärenden som behandlats i regionförvaltningsverkena åren 2017-2021
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
PB 43
00521 Helsingfors

https://www.valvira.fi/web/sv

Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Valvira övervakar tillbörligheten av verksamheten inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken, alkoholnäringen samt miljö- och hälsoskyddet. Vi beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Serviceboenden kan få fler omsorgsassistenter13.6.2022 12:38:38 EEST | Tiedote

Enligt tillsynsmyndigheterna kan antalet omsorgsassistenter vid serviceboenden höjas. Detta möjliggörs genom en gradvis höjning av personaldimensioneringen enligt definitionen i lagen om äldreomsorg. Enligt den nya anvisningen kan från och med nu ett arbetsskift vid ett serviceboende omfatta en omsorgsassistent per två yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården. Det riktgivande antalet omsorgsassistenter är då en omsorgsassistent per tio klienter. Hittills har antalet klienter som förutsätts för en omsorgsassistent varit femton.

Internationella adoptioner har fortsatt trots pandemin31.5.2022 15:49:26 EEST | Tiedote

Adoptionsnämnden informerar: Pandemin har inte stoppat adoptionsprocesserna, men de har blivit lite längre. År 2021 beviljade adoptionsnämndens tillståndssektion 72 nya tillstånd för internationell adoption. Sektionen förlängde även giltighetstiden för 55 tillstånd som beviljats för internationell adoption. År 2020 beviljades 60 nya tillstånd för internationell adoption, och samtidigt förlängdes giltighetstiden för 60 tillstånd. Internationella adoptioner till Finland genomförs via Rädda Barnen rf eller Interpedia rf. År 2021 beviljade adoptionsnämndens tillståndssektion 33 nya tillstånd för inhemsk adoption och förlängde giltighetstiden för 24 tillstånd. År 2020 var motsvarande siffror 30 och 10.

Valvira har ålagt samkommunen för Österbottens välfärdsområde och Satakunta sjukvårdsdistrikt att upphöra med operationer25.5.2022 09:22:14 EEST | Tiedote

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira har ålagt samkommunen för Österbottens välfärdsområde, det vill säga det tidigare Vasa sjukvårdsdistrikt, samt Satakunta sjukvårdsdistrikt att upphöra med operationer av inflammatoriska tarmsjukdomar och magcancer före slutet av november 2022. Koncentreringen av dessa operationer till universitetssjukhuset har inte förverkligats i enlighet med lagstiftningen.

Valvira ber sjukvårdsdistrikten utreda tillgång till specialiserad sjukvård28.4.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira ber sju sjukvårdsdistrikt om nya utredningar gällande situationen för tillgången till icke-brådskande specialiserad sjukvård. På våren 2021 antog Valvira uppdraget att utreda situationen för de sju sjukvårdsdistrikten i fråga på basis av THL:s uppföljningsuppgifter. Läget för patienter som har väntat länge på behandling är oroande.

Välfärdsområdena ska säkerställa att de avtal som överförs från kommunerna är lagliga5.4.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Tillsynsmyndigheterna har vid tillsynen över socialvården observerat lagstridiga förfaranden och oklarheter vid skötseln av offentliga förvaltningsuppgifter som ankommer kommuner. En del kommuner och samkommuner köper socialvårdstjänster som omfattar utövande av offentlig makt från privata serviceproducenter i strid med lag. Å andra sidan kan kommunernas egna resurser för socialarbetet vara otillräckliga för att trygga skötseln av lämpliga förvaltningsuppgifter som hör till tjänsteansvaret. Genom att göra detta äventyrar kommunerna och samkommunerna sina kunders grundläggande rättigheter, rättsskyddet och rätten till god förvaltning.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme