Vaasan kaupunki - Vasa stad

Coronavirusläget har snabbt blivit sämre i Vasa – smitta har konstaterats på flera platser

Dela

Coronavirussmitta (Covid-19) har konstaterats vid Vaasan A-Kilta, Jansson-hemmet, Gustavsro ungdomshem, Yrkesakademins campus, och massexponeringar har skett vid stadssjukhusets avdelning 5 och 9, vid Variskan koulu och Vamias Sampo-campus.

– Klasserna 7–9 har övergått till distansundervisning, de som har blivit smittade har isolerats på sina vårdplatser eller hemma, de som har exponerats har försatts i karantän och övriga personer som har vistats i samma lokal vid läroinrättningarna har getts anvisningen att hålla sig i frivillig karantän i 10 dagar, berättar ledande överläkare Heikki Kaukoranta vid Vasa stad.

Under frivillig karantän är det tillåtet att röra sig utanför hemmet endast om det är nödvändigt.

– På hälsostationerna förstärks spårningen av coronaviruset och tre nya läkare inom smittsamma sjukdomar har utnämnts. Inom hem- och anstaltsvården begränsas besöken vid stadssjukhusets avdelningar 5 och 9 och patientförflyttningarna har avbrutits. Avdelningarna 6 och 7 fungerar normalt. Det rekommenderas att besök vid serviceboendeenheterna undviks. Den dag-, stimulans- och arbetsverksamhet som är underställd socialsektorn avbryts, förtydligar Kaukoranta.

Gällande rekommendationer

I vår region gäller en stark rekommendation om munskydd. Det rekommenderas att sammankomster på flera än 10 personer inte ska ordnas, inte heller privat. Också när färre än 10 personer träffas gäller rekommendationen om munskydd. Det rekommenderas att man inte träffar släktingar och bekanta som är gamla och har primärsjukdomar. Till områden i som är i coronavirusinfektionens spridningsfas bör man inte resa och det rekommenderas att man inte heller kommer hit från sådana områden.

– Det är ledsamt att behöva ge sådana här anvisningar och rekommendationer så här inför julen. Coronaviruset tycks emellertid varken bry sig om kyrkliga fester eller det nya året. Tillsammans kan vi klara oss ur det här, men det kräver en insats av var och en av oss, bekräftar Kaukoranta.

Nyckelord

Kontakter

ledande överläkare Heikki Kaukoranta tfn 040 528 3443, heikki.kaukoranta@vaasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum